HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Az önkormányzatok pályázatairól

Kisgazda 2009.10.16. 05:14

Czira Szabolcs országgyűlési képviselőnk szóbeli kérdést intézett a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterhez "A kormány milyen intézkedéseket tesz, hogy az önkormányzatok pályázatai ne ütközzenek állami tulajdonú cégek által az útjukba gördített akadályokba?" címmel az Országgyűlés október 12-i ülésnapján.

DR. CZIRA SZABOLCS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Még fél éve sincs, hogy írásbeli kérdéssel fordultam Hónig Péter miniszter úrhoz, amelyben azt tudakoltam, megakadályozhatja-e egy magyar állami tulajdonban lévő közútkezelő társaság egy magyar önkormányzat által nyert pályázat megvalósulását. Akkor a miniszter úr azt a választ adta, hogy a magyar állam tulajdonában lévő közútkezelő társaság semmi esetben sem akadályozza és akadályozhatja meg egy magyar önkormányzat által elnyert pályázat megvalósulását.
Hála a felkészült hivatali apparátusnak és a képviselő-testületi többség akaratának és munkájának, Nagykőrösön több eredményes pályázat is van: második fordulóba jutott a városközpont rekonstrukciójára és a szennyvízhálózat bővítésére vonatkozó pályázatunk is. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. augusztus 28-29-ei leveleiben mindkét projekt kapcsán arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy nem áll módjában a munkálatokhoz hozzájárulásukat adni. Nagykőrös város kérte a döntések felülvizsgálatát. A pozitív válaszig egy hónap telt el. Tudjuk jól, hogy a pályázatok előkészítése során mennyit számíthat egy hónap. Egy-egy pályázat megvalósulásának megakadályozását tehát az engedélyek kiadásának elodázásával is el lehet érni.
Továbbra is hiszünk benne, hogy érdemes az önkormányzatoknak energiát és pénzt fektetni abba, hogy uniós forrásokból fejlesszék a településeket, az országot, ugyanakkor megdöbbentő, hogy a kormányzatnak nem sikerül kialakítani a megfelelő rendszert ahhoz, hogy az egyes pályázatok ne ütközzenek állami cégek által útjukba gördített akadályokba.
Kérdezem az államtitkár urat: a kormány milyen intézkedéseket tesz, hogy az önkormányzatok pályázatai ne ütközzenek állami tulajdonú cégek által az útjukba gördített akadályokba? Ki vállalja a felelősséget, ha egy település a hozzájárulás megkésett kiadása miatt marad el valamely pályázatról? Nem gondolja-e, államtitkár úr, hogy az állami és önkormányzati beruházásokat jobban kellene koordinálni, egymáshoz igazítani?
Várom a válaszát. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Megadom a szót Varju László államtitkár úrnak.

VARJU LÁSZLÓ nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselő Úr! Az Új Magyarország fejlesztési terv keretében 2009. október 8-áig több mint 15 300 darab sikeres projektet bonyolítottak le, ez 515 milliárd forint kifizetéssel járt együtt. Hazánk időarányosan az uniós támogatások 89 százalékát lehívta, s így ezzel minden ország előtt vezetünk. Mindez, képviselő úr, nem azt mutatja, hogy a kormány vagy az állami vállalatok akadályokat gördítenének a pályázó vállalkozások vagy önkormányzatok elé. A kormány pontosan az akadályok és nehézségek felszámolása érdekében dolgozik önnel együtt, és ennek érdekében az elmúlt időszakban számos intézkedés történt. Ebbe beleérthetjük az automatikus pályázati rendszer bevezetését, és azt gondolom, ez sokak számára sok kellemes percet is okozott. Az intézkedések mellett jelentősen egyszerűsödött maga a pályázati rendszer, az előleglehívástól, annak megemelésétől kezdve a szerződéskötés gyorsításáig vagy a teljesítések kifizetésével együtt is.
A pályáztatók, az állami vállalatok és a pályázók között azonban értelemszerűen felmerülnek vitás kérdések az egyes projektek kapcsán. Ezek mielőbbi megoldása érdekében számos egyeztetést kezdeményeztem magam is az érintettek között az elmúlt időszakban. Az siker, hogy ezek az egyeztetések rendre a problémák rendezésével jártak együtt, és ezzel a projektek a következő szakaszba léphettek át.
Tisztelt Képviselő Úr! Egyidejűleg azonban azt is el kell mondanom, hogy önmagában nem csak az intézményrendszer vagy az önkormányzati hivatal nagyon jó szereplése szükséges ahhoz, hogy ezek a projektek sikeresek legyenek, fontos, hogy a pályázók önmagukban projektgazdaként eleget tegyenek minél több és minél inkább a projektben szereplő feladatuknak, így azután ennek az eredménye lehet az is, hogy például Nagykőrösön több mint 1,2 milliárd forint eredményhez jutottak. Kívánom önnek és másoknak is, hogy ez a továbbiakban is sikerüljön.
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr661453401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása