HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Veszélyben az emberek lakhatási lehetősége

Kisgazda 2009.01.11. 19:28

A XVIII.kerületet irányító MSZP- SZDSZ koalició ismét figyelmen kívül hagyta a polgárok érdekeit amikor politikai erőfölényét kihasználva a képviselő testület legutóbbi ülésén az önkormányzati tulajdonú bérlakások értékesítéséről hozott határozatot.

A határozat értelmében ugyan az önkormányzat felajánlja a bérlők számára megvételre azt a bérlakást amelyben élnek, de azt nem veszi figyelembe a városvezetés, hogy ezekben a lakásokban nagyrészt olyan alacsony jövedelmű nehéz szociális helyzetben lévő emberek élnek akiknek nincsen esélye arra, hogy élni tudjanak elővásárlási jogukkal. Ennek következtében minden valószínűség szerint az önkormányzat értékesíteni fogja ezeket a lakásokat a bérlők feje felett.

Ezt követően pedig a lakbér mértékét az új talajdonos fogja megállapítani ha egyáltalán meghosszabbítja a jelenlegi bérlőkkel a bérleti szerződést. Amennyiben meg is hosszabítja a jelenlegi bérlőkkel az új tulajdonos a bérleti szerződést biztosak lehetünk abban, hogy a lakbér mértéke változni fog, hogy befektetése megtérüljön és nyereséget produkáljon az a számára. Ez alapján pedig a lakbér mértéke nem szociális, hanem piaci lesz, amelyet ezek az alacsony jövedelmű emberek nem tudnak majd kifizetni így ők gyarapítani fogják a budapesti hajléktalanok népes táborát.

Tehát megállapítható, hogy ezen emberek lakhatási lehetősége az önkormányzati határozat értelmében végveszélybe került, mivel elkeserítő szociális körülményeik miatt elővásárlási jogaikkal élni nem tudnak azonban a piaci alapú lakbér mértékét se lesznek képesek kifizetni ami akár háromszorosa vagy négyszerese is lehet a mainak.

Amennyiben a városvezetés nem szeretne közreműködni a budapesti hajléktalanok számának emelkedésében akkor nem lehet más választása, mint az, hogy ezen hibás döntését korrigálja azaz visszavonja. Ugyanis ezen polgárok lakhatási lehetősége csak akkor biztosítható ha nem kerül értékesítésre az a lakás amelyben élnek és továbbra is szociális alapon fizetik a lakbért.

Minden felelősen gondolkodó kerületi szervezet őszintén reméli, hogy ezt az önkormányzat MSZP-SZDSZ vezetése is képes lesz belátni így nemcsak szavak mentén, hanem cselekedeteik által is képviselik a határozat megszüntetése következtében a szociális érzékenységet.

Harangi Fülöp sk.
a szerző a KISGAZDÁK XVIII.kerületi elnöke

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr87871472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása