HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Pénzt ígér a kormány a feljelentésekért

Kisgazda 2009.10.27. 06:03

Van akinek mégis szabad?
Van akinek mégis szabad?

A Gyurcsány- és a Bajnai-kormány hatalmi struktúrája a legkorruptabb

Anyagi ösztönzést kapnak azok a munkavállalók, akik jelzik az állam megkárosítását a korrupcióellenes törvénycsomag tervezete szerint. Bajnai Gordon ismertette tegnap a javaslatot, és bejelentette, hogy létrehozzák a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalt. A Fidesz hiteltelennek tartja, hogy pont azok a döntéshozók akarnak elfogadtatni egy ilyen csomagot, akik kormányzásuk alatt a legkorruptabbaknak bizonyultak. Bogár László közgazdász szerint „a szekrények ma már nem egy-egy csontvázat, hanem temetőket rejtenek”.

Bajnai Gordon most a korrupció visszaszorítására hozna létre egy hivataltBajnai Gordon most a korrupció visszaszorítására hozna létre egy hivatalt

(Fotó: MTI - Illyés Tibor) Ha feljelent, akkor tudják, hogy őt kell kidobni.
 


Antikorrupciós törvénycsomagot nyújt be a kormány az Országgyűlésnek. A jogszabály 2010. január 1-jén lépne hatályba” – jelentette be Bajnai Gordon tegnap Budapesten.

A kormányfő ismertetése szerint a tervezet amerikai minta alapján készült. Ennek része, hogy a bejelentőt megvédik, és anyagi ösztönzést kapnak azok a munkavállalók, akik jelzik az állam megkárosítását. Az állam jogi segítséget ad a bejelentést tevő alkalmazottnak, valamint kompenzálhatja kieső munkabérét, ha emiatt elveszíti az állását.

Ha valaki feltár egy olyan korrupciós ügyet, amely érinti az államot, akkor a kiszabott bírság tíz százalékáig jutalmat kap” – mondta a miniszterelnök.

A törvénycsomag részeként a kormány átalakítja a Közbeszerzések Tanácsát, s létrehozzák a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalt. A hivatal munkatársai a jövőben büntetést szabhatnak ki azokra a szervezetekre, amelyek jogtalan előnyhöz jutnak. Bajnai szerint ez a hivatal nem másoktól veszi át a munkát, nem lesz nyomozati jogköre, de ha bűncselekményre utaló információ kerül a birtokába, azt továbbítja. A hivatal vezetőjét a köztársasági elnök és a miniszterelnök közös javaslata alapján hat évre az Országgyűlés választaná meg.

Szintén a csomaghoz tartozik az a lehetőség, amely szerint a köz­beszerzést kiíró szervezet átláthatósági megállapodást tehet kö­telezővé a nagy összegű megrendeléseknél. Ez alapján a pályázóknak biztosítaniuk kellene a dokumentumok nyilvánosságát.

A Fidesz hiteltelennek tartja, hogy pont azok a döntéshozók jelentenek be ilyen csomagot, akik kormányzásuk alatt a legkorruptabbaknak bizonyultak. Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője szerint az MSZP akkor teszi a legtöbbet a korrupcióellenes küzdelemért, ha minél hamarabb távozik a hatalomból. A képviselő emlékeztetett: szinte naponta bukkannak elő újabb és újabb korrupciós ügyek, Zuschlagtól a kormányzati negyeden vagy Sukorón keresztül egészen a BKV-s ügyekig.

Cser-Palkovics András emlékeztetett arra, hogy több szocialista politikus is elismerte pártjának morális mélyrepülését. Tóth Károly MSZP-s képviselő például úgy nyilatkozott: „Tiszta szívből utálom a korrup­ciót, mert ráment az MSZP.” Szili Katalin volt házelnök szerint „a szocialista párt azért veszítette el a szerethetőségét és a társadalom bizalmát, mert morálisan megkérdőjelezhető helyzetekbe került”.

A Gyurcsány- és a Bajnai-kor­mány az elmúlt húsz év legkorruptabb hatalmi struktúráját építette ki. Ennek következményeként a szekrények ma már nem egy-egy csontvázat, hanem temetőket rejtenek” – mondta lapunknak Bogár László közgazdász, egyetemi tanár. Szerinte a tegnap bejelentett intézkedés legfeljebb csak a tüneteket kezelheti, de a betegséget nem. Magyarországon ugyanis szinte természetessé vált a normaszegés. Miután sokan tisztességes munkával nem tudnak boldogulni, nem rettennek vissza az illegális lépésektől.
Terebélyesedő feketegazdaság

Többször futott neki a kormány a korrupció visszaszorításának, nem sok eredménnyel. Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején például megalakították a gazdaság kifehéredését vizsgáló bizottságot. A testület szeptemberi jelentése szerint nemcsak hogy megállt 2009-ben a hazai gazdaság fehéredése, de a fekete- és a szürkegazdaságba irányuló visszaáramlás gyorsabb lehet a tavalyi javulási ütemnél is. „Számos ponton fennáll a korrupció kockázata. A közbeszerzési eljárásokat elvileg azért találták ki, hogy a megbízások átláthatók és olcsóbbak legyenek. Ehhez képest nálunk átláthatatlanok ezek az eljárások, s gyakran a drágább ajánlatok futnak be” – mondta lapunknak Pataky Péter, a fent említett bizottság egyik tagja. (KG)

Kiss Gergely

Forrás: Magyar Hirlap online

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr901477931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása