HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Mire elég 9600 bit/szekundum?

Kisgazda 2008.11.13. 19:56

Kékkői Zoltán országgyűlési képviselőnk szóbeli kérdést intézett a közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztérium vezetőihez.

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Amint azt már az Országgyűlés október 20-i ülésén napirend utáni felszólalásomban elmondtam: az Ormánságban a vidék ellehetetlenítésének utolsó lépéseként a vezetékes telefon és ezzel együtt az internetszolgáltatás is végveszélybe került.

Keller László államtitkár úr válaszában kifejtette: a kormányzat célja az, hogy a szolgáltatások a megváltozott körülmények közepette is jobb minőségben érjék el az embereket a hátrányos helyzetű térségekben is. Szinte érdemként említette, hogy egy kormányrendelet eredményeképpen a felszámolás alá kerülő vezetékes telefon és internet helyett a szolgáltató 9600 bit/szekundumos sebességű adatátvitelt biztosító GSM-készülékeket telepít az előfizetők számára.

Ma a 9600 bit/szekundum használhatatlanul kis sebesség, a sok helyen elérhető szélessávú kapcsolatnak mindössze egyezred része. Ilyen adatátviteli sebességgel érdemi munkát végezni sem háziorvosok, sem önkormányzatok nem tudnak. Ha az amúgy is magára hagyott vidéken a közlekedés és a posta felszámolása után a korszerű internet-hozzáférés lehetőségét is megvonják, teljesen elzárják azt a külvilágtól, ami az utolsó szög lesz a koporsójában.

Megtudtuk azt is, hogy híváskorlátozás jelszóval, belföldi zöldszám, belföldi kékszám, hívószámkijelzés, segélyvonal-szolgáltatás és intelligens hívásátirányítás egyáltalán nem vehető majd igénybe. Kérdezem tehát az államtitkár úrtól: mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy az Ormánságban lakók se legyenek másodrangú állampolgárok az információáramlás terén? Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Puch László államtitkár úrnak.

PUCH LÁSZLÓ közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Önnek igaza van. Az volna a legjobb, ha az egész ország területén mindenhol a szélessávú internetszolgáltatást és a legnagyobb sebességet egységesen tudnánk biztosítani. Ennek viszont ára van, és az árát meg kell tudnunk fizetni. Úgy gondolom, hogy amit ön kér, azt a közszolgáltatás egyetemes szolgáltatási kötelezettségének megfelelően a szolgáltatók biztosítják. Tehát ma bárhol a 112, 104, 105, 107 számok is elérhetők, az ön térségében is.

Szeretnék példát mondani arra is, hogy a kormánynak persze feladata, hogy olyan megoldásokat biztosítson - ahol egyébként erre lehetőség van -, hogy a leggyorsabb elérhetőség és akár a többi szolgáltatás igénybevétele lehetővé váljon, nem csak az internet, és a távmunkától az e-kormányzáson keresztül is minden lehetőség biztosítva legyen. Például erre nagyon jó példa van: a vasi kistérségben egy nyertes pályázó a KÖZOP-programban tudott nyerni erre pénzeket, és hat hónapon belül a teljes kistérséget lefedve kezdi meg ezt a szolgáltatást.

Úgy gondolom, hogy az Ormánságban is erre lehetőséget kell teremtenünk közösen. Ki kell találnunk, hogy a gazdaságfejlesztési operatív program keretében hogy van erre lehetőség. E probléma kiküszöbölésére a holnapi fejlesztési kabinet elé kerül a digitális közműprogram, amely lehetővé teszi, hogy olyan európai forrásokat csoportosítsunk erre a célra, ami a hozzáférés lehetőségét minden állampolgárnak nagy sebességen biztosítja. A Nemzeti Hírközlési Hatóság is elindított egy programot: a 450 megahertz frekvekvenciasávon nyújtandó rádió-távközlési szolgáltatáshoz szükséges pályázat és jogosultság is megindult, ami szintén jelentős beruházási költséggel, de lehetőséget teremt e térségek gyorsabb és jobb színvonalú ellátására, mint a jelenlegi 9600 bit/szekundum sebesség. Úgy gondolom, hogy a kormány tesz ezért, de az árát sajnos közösen kell hogy viseljük. Köszönöm szépen.

(www.parlament.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr97767690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása