HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

„Nincsenek meg a feltételei az SPS rendszer bevezetésének”

Kisgazda 2009.07.30. 21:59

Nem ért egyet az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer, azaz az SPS bevezetésével a Magyar Mező- és Erdőgazdasági Érdekképviseleti Szövetség (MAÉT). A szervezet úgy véli, a törvény valószínűleg nem felel meg a magyar alkotmány előírásainak sem.

A szervezet állásfoglalásában hangsúlyozza: Magyarországon jelenleg azért nincsenek meg a feltételei a rendszer bevezetésének, mert rendezetlenek a földtulajdon viszonyok, nem készült el a szükséges jogszabályi háttér, valamint még nem alakult ki egy, a fejlett nyugati országokhoz hasonló termelői értékesítő szervezeti rendszer. Kiemelik: a törvényben rögzített 2006-os bázisév alapulvétele hátrányos egyes termelői rétegek számára, így a földtulajdon értékvesztésével tönkremenne a kisgazdák egy része. Kérdéses továbbá, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) képes lenne-e egy ilyen jellegű feladat lebonyolítására – fűzik hozzá. A MAÉT szerint a törvény valószínűleg nem felel meg a magyar alkotmány előírásainak sem, mivel abban a támogatások egy része vagyonértékű jogként függetlenedik a tulajdontól.

Az SPS bevezetését – amelyről a múlt év őszén törvényt is elfogadott az Országgyűlés – lényegében az akadályozza, hogy Sólyom László köztársasági elnök a rendszer bevezetését lehetővé tévő jogszabályt normakontrollra az Alkotmánybírósághoz (AB) küldte.  Az AB azonban még nem döntött az ügyben, és így kérdésessé vált az SPS jövő év eleji bevezetése. Az SPS-re való átállást ugyanis Magyarországnak legkésőbb augusztus 1-jéig jeleznie kell az Európai Uniónak. Vélhetően erről születik majd döntés a szerdai kormányülésen.

(MTI)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr451278537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása