HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Miért megszüntetni akarják a szárnyvonalakat, amikor fejleszteni kellene őket?

Kisgazda 2009.10.16. 05:19

Erdős Norbert, országgyűlési képviselőnk szóbeli kérdést intézett a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterhez: "Miért megszüntetni akarják a szárnyvonalakat, amikor fejleszteni kellene őket?" címmel az Országgyűlés október 12-i ülésnapján.

ERDŐS NORBERT (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A hírek szerint a vonalbezárások az amúgy rossz közlekedési állapotban lévő Békés megyét is érintenék, ami elfogadhatatlan. Békés megye az egyetlen, amelyet nem érint autópálya, gyorsforgalmi út, és az alacsonyabb rendű útjai katasztrofális állapotban vannak. A vasúti szárnyvonalak lezárása megadná a megyének a végső kegyelemdöfést. Békés megye határ menti területen fekszik. A trianoni szerződéssel, miután a magyar vasúthálózat 62 százalékát elveszítettük, a békésiek el lettek vágva a főbb, keleti irányú vasútvonalaktól.
Önök azt mondják folyamatosan, hogy az ellenzék csak tiltakozni tud, de semmi javaslata nincs a vasúti szárnyvonalakkal kapcsolatban. Nos, én most ezt megcáfolandó teszek egy javaslatot. Vissza kell állítani azokat az összeköttetéseket, amelyek a történelmi Magyarország idején fennálltak! Ezzel a határ menti települések, sőt az egész megye is újra bekerülne a vasúti körforgásba azzal, hogy összeköttetésbe kerülne az északi részeken Nagyváraddal, Kolozsvárral és a Székelyfölddel, míg a déli részeken Araddal és Dévával. Erre komoly uniós támogatásokat is le lehet hívni, mivel 2011-től Románia a schengeni övezetbe fog tartozni, gyakorlatilag akadálytalanná válna a közlekedés az említett területek között. Ez megnövelné a szakaszok kihasználtságát, hiszen már most is sokan járnak át Észak-Békésből Nagyváradra dolgozni és vásárolni.
Száz szónak is egy a vége: nem bezárni kell, hanem fejleszteni, államtitkár úr, nem rombolni, hanem építeni, és nem munkahelyeket kell megszüntetni, hanem azokat teremteni!
Tisztelt Államtitkár Úr! Árulják el végre, hogy mi a szándékuk a vasúti szárnyvonalakkal, ne hagyják bizonytalanságban az érintett településeket! Mi lesz a Békés megyei szárnyvonalak sorsa?
Tisztelettel várom válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Oláh Lajos államtitkár úrnak adom meg a szót.

DR. OLÁH LAJOS közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A korábban írásban adott választ csak megerősíteni tudom: az egyes konkrét vasútvonalakról még továbbra sem született döntés. A jövő évre vonatkozó országos és regionális menetrendek október folyamán készülnek el, amit további egyeztetések követnek. Nem maradnak tehát sokáig bizonytalanságban a települések, a honlapunkon pedig minden ezzel kapcsolatos információt hozzáférhetővé teszünk.
Ami pedig a képviselő úr által javasolt fejlesztéseket illeti, a határokon átívelő vasútvonalak visszaállítását több tényező is akadályozza. Elsősorban a pénzügyi fedezetet kellene biztosítani, 2013-ig azonban a költségvetés nem irányoz elő vasútfejlesztési forrást, ezért kizárólag az európai uniós forrásokra támaszkodhatnánk. A kohéziós alapból csak az országon belüli fejlesztésre költhetünk, amelyeknél az Európai Unió csak a TEN-T hálózat fejlesztését tekinti prioritásnak.
A határon átmenő kapcsolatok fejlesztését célzó források pedig - mint például az európai területi együttműködési program - a vasútfejlesztéshez szükségesnél lényegesen kevesebb keretet tartalmaz, például a magyar-román viszonylatban a vasútfejlesztésre kiírt két keret együttesen sem éri el az 5 milliárd forintot, miközben a vasútfejlesztési projektek 10-15 milliárd forintos nagyságrendűek. Emellett egy határon átmenő fejlesztési pályázathoz elengedhetetlen a szomszédos ország együttműködése is, ez irányban azonban a román állami partnerek többszöri kezdeményezésre sem mutattak hajlandóságot.
Köszönöm a megtisztelő figyelmet, képviselő úr.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr901453403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása