HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Hatezer tanárt tettek lapátra - Hiller Istvánék pályamódosítást javasolnak az utcára került pedagógusoknak

Kisgazda 2009.09.26. 00:00

Minden várakozást felülmúlt az idei pedagóguselbocsátások száma: összesen hatezer tanár, tanító került utcára. A szakma szerint a megdöbbentő adat azt mutatja: az iskolák elérték a tűréshatárt, és ha a jövő évre tervezett megszorítócsomag valóban életbe lép, a tanórák megtartása is veszélybe kerülhet.

Oktatás? Nem. Tudatos, kíméletlen rombolás.
Oktatás? Nem. Tudatos, kíméletlen rombolás.


Még a legpesszimistább szakértők várakozásait is felülmúlta az idei pedagóguselbocsátási statisztika. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Magyar Nemzet sokadszori kérdésére végre elárulta: a szeptember 22-i állapot szerint összesen 6576 pedagógusnak szűnt meg a foglalkoztatási jogviszonya. Közülük 576 fő 60 év feletti volt, tehát őket nem elbocsátották, hanem nyugdíjazták. Körülbelül ugyanennyi pedagógust – 673 főt – vettek fel álláshelyre. Az állásukat elvesztők száma tehát 5903 fő.

Az oktatási tárca a lapnak küldött válaszában pályamódosítást javasol a munkanélkülivé váló pedagógusoknak. Hozzáteszik: a 19,5 milliárd forintos keretösszegű, EU-társfinanszírozással megvalósuló Új pálya program kínál majd nekik elhelyezkedési lehetőséget. Hogy mikor, azt egyelőre nem tudni, a tárca szerint a „program megvalósítása folyamatban van”. Az óriási mértékű elbocsátáson a szakma is megdöbbent. Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke kijelentette: elképesztő méretű a létszámcsökkenés, ami azt mutatja, hogy az óvodák és az iskolák átlépték a tűréshatárt. Tavaly „csupán” az új finanszírozási modell két évfolyamon történő bevezetése vont ki pénzt a rendszerből, egyéb megszorítás nem volt, így nem számítottak ilyen mértékű elbocsátásra. A témáról bővebben a pénteki Magyar Nemzetben olvashat. 

Forrás: mno.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr261407714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása