HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Miért kívánja felszámolni a 147-es szárnyvonalat, noha azon a vonalon a vonatközlekedés létfontosságú a térség állampolgárai számára

Kisgazda 2009.08.30. 22:20


Tisztelt Miniszter Úr!

Sajtóértesülések szerint a Kormány közel 2000 kilométeres szakaszon szándékozik megszüntetni a vasúti közlekedést a decemberben esedékes menetrendváltozáskor. E kormányzati szándékkal szemben nem csak a parlamenti ellenzék, de számos civil szervezet, és több vasúti szakszervezet is erélyesen tiltakozik.

Választókerületemben, a 147-es vasúti szárnyvonal kapcsán már korábban is felmerült a megszüntetés veszélye. 2006. november 28-án írásbeli kérdéssel fordultam Dr. Kóka János közlekedési miniszterhez, arra kérve Őt, mérlegelje a körülményeket, hogy a szárnyvonal megmaradhasson. Miniszter úr válaszában kifejtette, hogy az említett Szentes - Csongrád - Kiskunfélegyháza szárnyvonal ügye a további egyeztetések és vizsgálatok sorába tartozik.

2007. november 11-én interpelláltam a gazdasági és közlekedési tárcát, amelyben jeleztem, hogy az utazóközönség létszáma növekedett a 147-es szárnyvonalon, olyannyira, hogy a reggeli órákban a diákok és a munkába indulók szinte teljesen megtöltik a vonatot, így annak megszüntetése a legkevésbé sem indokolt. Garamhegyi Ábel államtitkár úr akkor úgy válaszolt: "Vasúti mellékvonal megszüntetése, vagy ahogyan a képviselő úr említette, bezárása nem szerepel sem a kormány, sem a tárca céljai között".
Államtitkár úr továbbá kifejtette: "Nem kívánunk ilyen mellékvonal-szüneteltetést mindaddig, ameddig az érintettekkel, a helyiekkel le nem zárult az egyeztetés."
Hiába azonban az adott szó, a Kormány most mégis drasztikus mértékű vasúti leépítést akar végrehajtani, ráadásul mindezt mindennemű egyeztetés nélkül, szemben az észérvekkel, szemben az állampolgárok érdekeivel.

Kérdezem tehát Miniszter urat:

- Miért kívánja felszámolni a 147-es szárnyvonalat, noha azon a vonalon vonatközlekedés létfontosságú a térség állampolgárai, Szentes, Csongrád, Gátér, Kiskunfélegyháza lakosai, valamint az odautazók és a térséget elérni szándékozók számára?
- Milyen érvekkel próbálja megindokolni a vasúti közlekedés tervezett leépítését?

Várom válaszát!

Budapest, 2009. augusztus 26.

Vincze László
országgyűlési képviselő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr711349546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása