HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Inflációra építi a büdzsét a kormány

Kisgazda 2009.08.05. 23:43

A kormánynak pusztán két eszköze akadt a költségvetés bevételi oldalának a megsegítésére: a megszorítócsomag és a felpörgetett infláció – mondják a közgazdászok. Bogár László és Soós Lőrinc szerint ezzel együtt korántsem biztos, hogy teljesülnek a kabinet tervei. A szakértők úgy vélik, az infláció felpörgetésével veszélyes útra tévedt a kormány.

  Bogár László, Soós Lőrinc  


Egészségtelen a magyar gazdaság szerkezete, miután – szinte egymástól függetlenül – több gazdaság is működik hazánkban: a multinacionális cégek erőtere, a kis- és közepes vállalkozások kiszolgáltatott piaca és az úgynevezett államgazdaság a maga 750 ezres dolgozói állományával. A gondot az okozza, hogy nincs átjárás a szférák között. A közigazgatás nem idomul a cégek igényeihez, a hazai vállalatok pedig nem tudnak beszállítani az itteni multiknak, amelyek a globális viszonyok alárendeltjei. Tehát új és átfogó megállapodásokat kell majd kötnie a leendő kormánynak jövőre az eltérő érdekeltségű szereplőkkel, hogy felszámolódjon ez az egészségtelen szerkezetű gazdaság – állította egybehangzóan Bogár László és Soós Lőrinc közgazdász az Echo Tv Ez történhet a héten című műsorában.

"Nem a Bajnai-kormány érdeme, hogy a forint árfolyama erősödik, a pénzügyi befektetők ugyanakkor nem veszik zokon a magyarországi állami megszorításokat, hiszen így van esélyük a profitszerzésre, az állampapírok után fizetett magas kamatokra" – jelentette ki Bogár László. Szerinte pusztán a globális pénz- és tőkepiaci szereplőknek tulajdonítható, hogy a hazai fizetőeszköz árfolyama izmosodott az elmúlt hetekben. Az összes gazdasági fundamentum – államadósság, kamatszint, államháztartási hiány – nem támasztja alá a kabinet azon állítását, hogy a gazdasági irányváltást díjazzák a befektetők külföldön.

Soós Lőrinc, a KSH volt elnökhelyettese arra tért ki, hogy az infláció felpörgetésével a kormány a központi költségvetés bevételi oldalát szeretné feljavítani.

"Veszélyes útra tévedt a kabinet. Az év végére nyolcszázalékosra is felkúszhat az áremelkedés üteme, s ez a 2010-es évre is rányomhatja bélyegét. Nagy kérdés, hogy jövőre mérséklődhet-e a kormány által várt mértékben a pénzromlási szint. Előfordulhat, hogy a következő év első nyolc-tíz hónapját kiemeltem magas infláció kísérni, s ez leginkább a szűkösebb jövedelműeket érinti" – jelentette ki a szakember. Bogár László úgy tartja, a több mint hét éve kormányon lévő balliberális elit ehhez ért. Utalt rá: a kormány például a konvergenciaprogram meghirdetésekor egyszerre emelt adókat, szabadította fel az energia, a gyógyszer és a közlekedés árait. Akkor – 2006-ban – ezzel a tétellel csaknem 250-300 milliárd forintos megtakarítást ért el a kabinet, vagyis ennyivel kellett többet fizetniük az állampolgároknak. "Az inflációt a szegények adójának is mondják, mivel leginkább a legrosszabb helyzetben lévő háztartásokat érinti. Ha az év végére, a jövő esztendő elejére nyolc százalékkal romlik a forint, az a nyugdíjasok esetében tizenegy, a három vagy több gyermeket nevelő családok esetében pedig csaknem tízszázalékos inflációt jelent" – mondta az egyetemi docens.

Szajlai Csaba

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr141291695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása