HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Veszélyben a gyerekek étkeztetése?

Kisgazda 2009.07.30. 22:09

Erdős Norbert országgyűlési képviselőnk írásbeli kérdése Dr. Herczog László szociális és munkaügyi miniszterhez.

Tisztelt miniszter úr!

A Bajnai- kormány nem megoldotta, hanem súlyosbította a gyermekszegénység mértékét hazánkban, mivel áldásos tevékenysége következtében egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek a gyermekeket nevelő családok az indokolatlan áremelkedések, a drasztikus mértékű megszoritások és a gazdasági válság negatív következményei miatt.

Ma minden 50.ember éhezik Magyaroroszágon közöttük minden 10.gyerek. Az utóbbi fél évben erőteljesen megnővekedett a rosszul táplált gyermekek száma, amelynek mértéke a Gyermekétkeztetési Alapitvány adatai szerint is 120 ezer főre tehető. Ezenkívül 20 ezer azon gyermekek száma akik csak az óvodákban vagy az iskolákban jutnak élelemhez. Éhen halt gyermekekről pedig csak azért nem hallunk, mert az érintett gyerekek gyomorfertőzésbe, veseelégtelenségbe halnak bele a nem megfelelő hiányos táplálkozás következtében.

Igaz ugyan, hogy kormányzati részről már több alkalommal elhangzott az a ígéret, hogy a gyermekeket nevelő családok helyzete javulni fog ha a Bajnai-kormány véghez tudja vinni állítólagos válságkezelő programját ami a gazdasági stabilitás megvalósítását fogja eredményezni. Azonban a gyerekeknek nincsen ideje kivárni a feltételek javulását, mivel a szegénységben felnövekvő apróságok gyakran olyan tartós hátrányokat is elszenvedhetnek, amelyek alapvetően meghatározzák későbbi lehetőségeiket. Így a gyermekek egészséges fejlődését nem később, hanem most kell biztosítani az adott körülmények között.

Ugyanis jelenleg nem az a kérdés, hogy mikor következik be a Bajnai-kormány által várt gazdasági stabilitás, hanem az, hogy meddig biztosítható az étkeztetés azon gyermekek számára akik csak az óvodákban, iskolákban jutnak napi egy alkalommal meleg ételhez, mivel az élelmiszer árak és a kozműdíjak emelkedése megdrágította az étkeztetést. Ha nem történik gyors állami beavatkozás az óvodai, iskolai étkeztetés jelenlegi formában történő fennmaradásához, akkor végveszélybe kerül a szegénységben élő gyerekek egészséges fejlődése , mivel ezen gyerekek szülei nem lesznek képesek kifizetni az étkeztetés megemelkedett összegét.

Ennek alapján kérdezem miniszter úrtól, hogy:

Hány gyerek éhezik ma hazánkban?
Hogyan kívánja felszámolni a gyermekek éhezését?
Mennyi azoknak a gyereknek a száma akik csak az óvodákban, iskolákban jutnak napi egy alkalommal meleg ételhez?
2008-ban és 2009-ben mennyi gyerek halt meg gyomorfertőzésbe és veseelégtelenségbe?
Hogyan kívánja a gyerekek egészséges fejlődését biztosítani?
Mennyivel fog megemelkedni az óvodai, iskolai étkeztetés költsége az élelmiszerárak és a közműdíjak emelkedése miatt?
Mi lesz azokkal a gyerekkel akiknek a szülei nem lesznek képesek kifizetni az étkeztetés megemelkedett költségét?
Lát-e esélyt arra, hogy az óvodák, iskolák kedvezményt kapjanak az étkeztetés jelenlegi formában történő fennmaradásához?

Várom válaszát.

Üdvözlettel,

Erdős Norbert sk.
országgyűlési képviselő

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr471278556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása