HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Kérdés az SPS-rendszerről

Kisgazda 2009.07.28. 04:19

Kékkői Zoltán írásbeli kérdése Gráf József FVM miniszterhez "A bázisidőpontban milyen arányban művelték a tulajdonosok a termőföldet, és mekkora hányad volt bérlők használatában?" címmel.

Tisztelt Miniszter Úr!

Az Európai Unió közgazdasági viszonyai között az agrártámogatások elmaradása olyan súlyos versenyhátrányt jelent a termőföldhasználó számára, amely önmagában teszi lehetetlenné a termőföld rendeltetésszerű használatát. Ezért amennyiben a föld tulajdonjogát és a földért járó támogatást egymástól elválasztó SPS-rendszer bevezetésre kerül, az roppant hátrányosan érintené a gazdálkodók jelentős részét. Azok a földtulajdonosok ugyanis, akik az un. bázisidőpontban bérbe adták termőföldjüket, a későbbiekben már csak támogatások nélkül tudnák azt újra használatba venni, vagy másnak - esetlegesen kedvezőbb feltételek mellett -bérbe adni. Az új típusú támogatási forma bevezetése drasztikusan korlátozza a termőföld forgalmát (értékesítését és bérlését ill. bérbeadását is).

Kérdezem tehát Miniszter urat:

- A bázisidőpontban milyen arányban művelték a tulajdonosok a termőföldet, és mekkora hányad volt bérlők használatában?

- Nem érzi-e ellentmondásosnak, hogy a földet a bázisidőpontban használóhoz kötődik a támogatás összege ahelyett, hogy a termőföldet aktuálisan megművelő, a termés érdekében kockázatot vállaló gazda kapja a támogatást - függetlenül attól, hogy tulajdonosként vagy bérlőként rendelkezik a földhasználat jogával?

- Mi alapján jelölték ki a bázisidőpontot, és a támogatások elosztása szempontjából mennyi ideig számít mérvadónak az SPS-rendszer bevezetése esetén?

Várom válaszát!

Budapest, 2009. július 17.


Kékkői Zoltán
országgyűlési képviselő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr971272845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása