HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Eső után köpönyeg

Kisgazda 2009.06.25. 01:07

Ha a General Motors-t a főkapitalista ország felvásárolhatja, akkor a magyar kormánynak kötelessége a hazai mezőgazdaságot, feldolgozóipart megmenteni - szögezte le hétfői interpellációjában Turi-Kovács Béla.

Gyurcsány-Bajnai-kormány az elmúlt 7 év alatt végzett pusztító tevékenység mellett "sikerről" is beszámolhat. Sikerült ugyanis a hazai feldolgozóipart, a felvásárlást, a kiskereskedelmet a teljes csőd széléig eljuttatni - kezdte interpellációját Turi-Kovács Béla. Emlékeztetett: előbb külföldi kezekbe adták a hazai feldolgozóipar legfontosabb üzemeit, majd tétlenül nézték, ahogyan a külföldi cégtulajdonosok felszámolják a hazai cégeket, és ezzel lehetetlenné teszik a termelőket. Mindent eluralnak a multinacionális kereskedelmi cégek - jegyezte meg.

A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években egész alágazatokat szüntettek meg, számoltak fel, vittek el külföldre, és hozták lehetetlen helyzetbe a hozzájuk tartozó termelőket. Magyarországot világszerte ismerté tevő Herz szalámi, a gyulai kolbász, vagy éppen a csabai, vagy a pápai , húsfeldolgozók, a zalaegerszegi, a győri, a mezőkovácsházi, a zagyvarékasi baromfifeldolgozók valamennyien csődbe vagy csőd közelbe jutottak - fogalmazott, hozzátéve: most kitört az újabb szocialista libavész, ugyanis Lajosmizse térségében nincs, aki átvegye a libákat. Megállt a kereskedelem és tönkremennek azok, akik ebből kívántak megélni - húzta alá.

Oly nagy a veszély, hogy már a kormány is kénytelen volt valamit mondani. De nem arról beszélnek, hogy mi lesz az emberekkel, hanem az igazi veszélyt abban látják, hogy ha ez így folytatódik, akkor még az 5 százalék sem lesz meg az elkövetkező választáson - fogalmazott Turi-Kovács Béla.

A politikus aláhúzta: a fizetésképtelen, hitelképtelen cégek számára 30 milliárdos hitelkeretet nyitna a kormányzat. Ez olyasmi, mint a sétabot a halottnak, hitelt a csődnek - jegyezte meg. Vigyázó szemüket ez egyszer nyugodtan vessék a piacgazdaság fellegvárára. Ha a General Motors-t a főkapitalista ország felvásárolhatja, akkor a magyar kormánynak kötelessége a hazai mezőgazdaságot, a feldolgozóipart megmenteni - szögezte le Turi-Kovács Béla.

A Kisgazda Polgári Egyesület elnöke a következő kérdéseket tette fel:

- Hol, mikor és miből kerül elő a 30 milliárd?

- Ha van 30 milliárd, hajlandók-e önök azt ténylegesen a feldolgozóipar megmentésére, a tulajdonjog megszerzésére fordítani, vagy ezt is a klientúrának kívánják juttatni?

Gőgös Zoltán MSZP-s államtitkár válaszában azt hangoztatta, hogy az agráriumot nem az elmúlt hét év, hanem az azt megelőző időszak tette tönkre.

Turi-Kovács Béla nem fogadta el az államtitkár válaszát, a parlament többsége azonban megszavazta.

(fidesz.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr691206844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása