HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Dübörgés vagy recsegés, avagy mi lesz a 44-es főút gyorsforgalmivá tételével?"

Kisgazda 2009.05.20. 05:38

Erdős Norbert országgyűlési képviselőnk szóbeli kérdést intézett Gráf József FVM miniszterhez az Országgyűlés május 18-i ülésnapján.

ERDŐS NORBERT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Számtalanszor tettem már fel kérdést az M44-es út kapcsán az ön elődeinek, és most államtitkár úrtól is azt kérdezem, mi lesz a hangzatos ígéretekből, mikor lesz az M44-es főút valóban gyorsforgalmi.

Legutóbbi információim szerint a kormány az idei fejlesztésre szánt 2,5 milliárdból 2 milliárdot vissza akar vonni, ami gyakorlatilag megpecsételi az idei beruházást, és ki tudja, milyen hosszú időre befagyaszthatja az M44-es út fejlesztését. Tudomásom szerint ebben az évben már 400 milliót kifizettek területkisajátításokra, és további 800 millióról megállapodtak a földtulajdonosokkal, ami nagyjából a Kondoros-Békésszentandrás közötti útszakaszra elég, a Tiszakürtig tervezett terület kisajátításaira további 1,3 milliárdra lenne még szükség.

A vidéket össze kell kötni a fővárossal, a világgal, mert az ott élő szorgalmas és dolgos emberek képesek kihúzni az országot a bajból, mint ahogy ezt már számtalanszor meg is tették. Ahhoz, hogy ezt megtehessék, egy gyorsforgalmi út kell. Békés megye felemelkedésének záloga az M44-es, gyorsforgalmi út nélkül Békés megye leszakadása csak fokozódik. Ez az önök felelőssége, államtitkár úr, és ez a felelősség óriási: 400 ezer ember boldogulása múlik rajta. Arra kérem, hogy ne vegyék el az M44-es fejlesztésére szánt pénzt, hanem még inkább tegyenek hozzá, hogy az út fejlesztése mielőbb befejeződhessen.

Tisztelt Államtitkár Úr! Valóban igaz, hogy az idei M44-es útfejlesztésre szánt 2,5 milliárdból 2 milliárdot vissza akarnak vonni? Ha ez igaz, akkor mi történik a már elővételezett szerződésekkel? Nem fizetik ki? És ami a legfontosabb: mikorra fejezik be az M44-es beruházását?

Tisztelettel várom válaszát.

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Oláh Lajos államtitkár úrnak.

DR. OLÁH LAJOS közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány 2007-ben döntött az M44-es autóút Kecskemét-Tiszakürt, Tiszakürt-Kondoros és Kondoros-Békéscsaba közötti szakaszának PPP-konstrukcióban történő megvalósításáról. Ennek megfelelően született meg a tavalyi év végén a hosszú távú fejlesztések rangsorának első három eleméről szóló kormányhatározat, amelyben a második helyen szerepel az M44-es gyorsforgalmi út műszakilag legjobban előkészített, Tiszakürt és Kondoros közötti szakasza.

A gazdasági válság sajnos nem marad hatás nélkül a köz- és magánszféra együttműködésével megvalósuló projektekre sem. Jelenleg folyamatban van az említett rangsor első elemeként szereplő M3-as gyorsforgalmi út Nyíregyháza és Vásárosnamény közötti szakaszának PPP-eljárása. Ezt követően, a tender tapasztalatait felhasználva, és a banki szféra finanszírozási szándékának és kondícióinak ismeretében lehet majd az M44 hasonló pályázatát előkészíteni.

A 2007. évi kormányhatározat szerint a fejlesztés megkezdésének időpontja 2010. Ma még nem zárható ki, hogy a szükséges közbeszerzési eljárás a jövő évben megkezdhető, de a válság okozta finanszírozási nehézségekre tekintettel biztosan nem is jelenthető ki.
Ami pedig a 47-es főutat illeti, az elvégzett vizsgálatok eddigi eredményei alapján a realitása hosszabb távon is csak a meglévő főút fejlesztésének és nem új gyorsforgalmi út kiépítésének lehet. Addig is, amíg az M44-es tervezett fejlesztése megvalósul, a közút kezelője elvégzi mindazokat a munkálatokat, amelyek közlekedésbiztonságilag, a recsegés-ropogás elkerülése érdekében szükségesek.

Köszönöm szépen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr481132694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása