HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Agrárnyugdíj helyett szőlőkivágás?

Kisgazda 2009.02.18. 00:42

Kékkői Zoltán országgyűlési képviselőnk írásbeli kérdése Gráf József FVM miniszterhez.

Tisztelt Miniszter Úr!

A szőlőültetvények kivágásához nyújtott támogatás feltételeiről szóló 100/2008. (VIII. 6.) FVM-rendelet alapján 5420 kérelmet nyújtottak be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. Ezzel a támogatással az agrártárca azokat az idős gazdálkodókat kívánta segíteni, akik be kívánják fejezni a szőlőművelést.


Az Európai Unió többi tagállamában úgy sikerül garantálni az idős gazdálkodók méltányos feltételek melletti nyugdíjba vonulását, hogy amellett a mezőgazdasági tevékenység sem marad abba, hanem apáról-fiúra száll. Erről szól az Európai Parlament által javasolt irányelvek szellemében hazánkban is bevezetett korkedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőség, az a gazdaságátadást ösztönző támogatási forma, amellyel a legutóbbi igénybevételi időszak során az eleve csekély számú pályázóból mindössze tízen élhettek a szigorú szabályok miatt. Ez nyilvánvalóan nevetségesen alacsony szám.


A magyar agrárium siralmas állapotait tükrözi, hogy a gazdák közül lényegesen többen választanak a nyugdíj közelébe érve egy olyan utat, amely a mezőgazdasági tevékenység teljes felszámolásával jár, mint egy olyan lehetőséget, amely a tevékenység átörökítésének lehetősége mellett garantálja a nyugdíjat.

Kérdezem Miniszter úrtól:
- Mivel magyarázza azt, hogy a nyugdíjkorhatárhoz érve a gazdák közül lényegesen többen választanak egy, a mezőgazdasági tevékenység teljes felszámolásával járó utat a tevékenység átörökítésének lehetősége helyett?
- Milyen lépéseket tettek a korai agrárnyugdíj népszerűsítésére?
- Kíván-e érdemben enyhíteni az FVM a korai agrárnyugdíj szigorú feltételein?


Várom válaszát!

Budapest, 2009. február 16.

Kékkői Zoltán
országgyűlési képviselő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr11949804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása