HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Újra kell indítani a tanyavédelmi programot!

Kisgazda 2008.12.09. 21:31

Balogh József országgyűlési képviselőnk napirend után szólalt fel az Országgyűlés december 8-i ülésén.

Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete és a Nemzeti Fórum Egyesület szervezésében 2008. november 15-én az Országház Főrendiház-termében "Tanyavilág a Parlamentben" című fórum megtartására került sor. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy amennyiben nem foglalkozunk a tanyán élő közel 220 ezer ember helyzetével, az olyan, mint ha nem foglalkoznánk a Debrecenben élőkkel. Az elképzelhetetlen volna, hogy a kormány ne figyelne Debrecen városára. A városban a rendőri jelenlét, és így a közbiztonság megteremtésének a feltételei adottak. Ezzel szemben a tanyán élők évekig nem látnak rendőrt, mert a körzeti megbízottnak nincs annyi üzemanyag a gépkocsijában, hogy elhagyja a település központját. Az üzemanyag-korlátozás miatt napi 50-80 kilométert tehetnek csak meg.

A jelenlegi kormánynak olcsó a tanyasi ember élete, biztonsága nem számít. Jól mutatja ezt, hogy mennyit fordít e térségek közbiztonságára. A rendőrséget is olyan helyzetbe hozta, hogy ha még akarna, sem tudna érdemben tenni a külterületi térségek bűnmegelőzése érdekében. A tanyavédelmi program működésének időszakában elveszítette jelentését a "magányos tanya" kifejezés, hiszen a programban részt vevő szervezetek sűrű szociális és biztonsági védőhálóval fedték le a tanyasi térségeket, de a programnak a jelenlegi kormány által történő elsorvasztása következtében ma a magára hagyott tanyáról kell beszélnünk.

Egy súlyosabb bűncselekmény hosszú ideig rémületben tartja a külterületen élőket. Ebből következik, hogy ezek az emberek jobban igénylik az állam gondoskodását. A rendőr-főkapitányságok vezetői is érzékelték, hogy a tanyás térségekben negatív változás következett be, egyre nőtt az ismertté vált bűncselekmények száma. A helyzet javítása érdekében 2001 júniusában feladatterv született, amely tanyavédelmi program néven vált ismertté. Gyakorlati megvalósítása 2002 januárjától kezdődött el hét Bács-Kiskun megyei település bevonásával. A súlyponti feladatok a következők voltak: a tanyavilágban élő lakosság életkorának, szociális körülményeinek felmérése; segélyhívó rendszer kidolgozása, rendszeres kapcsolattartás a lakosokkal; az adott területen működő postások, vadőrök, vadászok, erdészek, mezőőrök, tanyagondnokok bevonása a program végrehajtásába; személyi, tárgyi feltételek biztosítása. Ennek keretében minden, a programban részt vevő település kapott a Belügyminisztériumtól egy Lada Niva gépkocsit a járőrszolgálat elvégzésére, valamint 2 fő koordinátor - közrendvédelmi tapasztalattal és helyismerettel bíró nyugdíjas rendőr - alkalmazására került sor, akik folyamatosan a tanyás térségben tartózkodtak. A legtöbb helyen már a megjelenésüket is nagy örömmel fogadták, hiszen hiába volt körzeti megbízott a településen - ha volt egyáltalán -, az csak azokat a tanyákat kereste fel, ahol már megtörtént a bűncselekmény. Kiosztásra került 380 darab mobiltelefon, amelyekkel egy gombnyomásra hívni lehetett nemcsak a tanyavédelmi szolgálatot, hanem akár a rendőrséget vagy a háziorvost is.

Ebben az időben a Belügyminisztériumban a bűnmegelőzési helyettes államtitkár volt a tanyavédelmi program felelőse, aki politikai érdekérvényesítő erővel bírt, magyarra fordítva: pénzt és eszközt is tudott rendelni a feladat elvégzéséhez.

Nagyrészt minisztériumi támogatásból, kisebb arányban önkormányzati forrásból történt a program működtetése. Mindez 2005-2006-ig működött így. Jelenleg az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban található a bűnmegelőzési osztály, amelynek helyzetéből adódóan semmilyen ráhatása nincs a tanyavédelmi program működtetésére. A program elsorvadása után hamarosan a korábbi szintre emelkedett azokon a területeken a bűncselekmények száma, ahol megszűnt a program, sőt enyhe növekedés is megfigyelhető, hiszen a rendőrség az üzemanyag- és létszámhiány miatt nem képes felügyelni a tanyás térségeket.

Amikor felmerül a kérdés, hogy mit lehetne tenni a tanyasi térségek közbiztonságának javítása érdekében: hát újból kellene indítani a tanyavédelmi programot. Köszönöm a megtisztelő figyelmüket.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr33813914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Era 2008.12.11. 22:11:29

Bizonysokan azért nem mernek tanyákra kimenni, és ott farmergazdaság szerű felállásban élni, mert a bűnözőktöl félnek, mi a férjemmel gondolkoztunk annak idején, hogy valahol a környéken veszünk tanyát és növény termesztéssel, kertészkedéssel foglakozunk, hisz a férjem egyyyik diplomája agrár mérnök, de ezeen okoból inkább maradtunk a városban.
süti beállítások módosítása