HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

A Szövetség kisgazdái

Kisgazda 2008.10.21. 16:21

A Kisgazda Polgári Egyesület, szövetségben a Fidesszel az egyetlen, amely parlamenti keretek között képviseli a kisgazda világ érdekeit.

- Mostanában sokan definiálják önmagukat kisgazdaként. Mi különbözteti meg a Kisgazda Polgári Egyesületet a többi, magát kisgazdának valló politikai csoportosulástól?

- Mi kisgazdák 1998 és 2001 között a Fidesszel koalícióban kormányoztunk, 2001-ben a Kisgazdapárt hivatalos vezetése a koalícióból ténylegesen kilépett, bár ezt hivatalosan nem jelentette be. Mi, akik elkötelezetten kisgazdák, de ugyanakkor a polgári kormány hívei is voltunk, a kisgazda frakció nagy részének egyben tartásával biztosítani tudtuk a kormányzáshoz szükséges parlamenti többséget egészen a választásig. A 2002. évi országgyűlési képviselő-választás előtt vezetésemmel megalakítottuk a Kisgazda Polgári Egyesületet, és választási szövetséget kötöttünk a Fidesszel. A választás ugyan nem hozott kedvező eredményt, de tíz kisgazda országgyűlési képviselő került a Parlamentbe, és ettől kezdődően a Fidesz országgyűlési frakciójában működünk.

Amikor 2003-ban Orbán Viktor meghirdette, hogy a Fidesz szövetséggé alakul, a KPE alapító tagként vett részt a Szövetség megalakulásánál. Kérésemre a Szövetség alakulásakor ezer kisgazda lépett be a Fidesz-Magyar Polgári Szövetségbe, az elmúlt évek alatt a kisgazdák száma a Szövetségen belül több ezerre tehető. A 2006. évi országgyűlési képviselő-választásra már a Szövetséggel együtt készültünk, a Kisgazda Polgári Egyesület folyamatosan és töretlenül a Szövetség része maradt. Világos tehát, hogy minden más kisgazda formációval szemben a KPE és a 2007. évben alakult Kisgazda Polgári Szövetségpárt egy nagyobb szövetség, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség szerves részeként, ugyanakkor önálló szervezeti felépítéssel vesz részt a politikai életben. Úgy gondoljuk, hogy mi joggal nevezzük magunkat a Szövetség kisgazdáinak.

A Független Kisgazdapárt az elmúlt évek alatt megállíthatatlannak tűnő folyamatos belviszállyal küzd, rendszeresen a bíróság szünteti meg az éppen bejegyzett elnök tisztségét. Most pont ez történt az aktuális elnökkel szeptemberben. Az FKgP belső küzdelmei hozták azt, hogy új és új kisgazda formációk jelennek meg, tegyük hozzá, hogy ezek folyamatosan meg is szűnnek. Ma a kisgazda értékek képviseletére mi tudunk vállalkozni, éppen a Szövetségben is rejlő lehetőségeink folytán polgármestereink, önkormányzati képviselőink, megyei közgyűlési képviselőink és országgyűlési képviselőink vannak. A kisgazda értékek megtartása, azok képviselete a mi számunkra elsőrangú fontosságú, ennek a lehetőségét biztosítja a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség.

- Mit lehet tudni a KPE alapprogramjáról? Mik a főbb ismérvei?

A Fidesz-MPSZ azért tudott két választási vereség után minden korábbinál nagyobb politikai támogatást elnyerni, nagyobb erőt felmutatni, mert a szövetségi rendszer lehetővé teszi, hogy a jobboldalhoz tartozó politikai szervezetek a saját értékeiket közös erőforrásként tudják a Szövetségben hasznosítani, programelképzeléseiket a közös programon belül megvalósítani.

Mi Kisgazdák alapvető stratégiai célunknak tekintjük, hogy a nemzet érdekében a magyar termőföld megmaradjon hazai tulajdonban, mindenekelőtt a kis- és középbirtokosok életlehetőségének biztosítására. A jelenlegi súlyos válságból a kitörés lehetőségét a rendelkezésünkre álló legfontosabb erőforrásaink, így a jó minőségű termőföld, a tiszta folyóvizeink, és a termikus energia biztosíthatják.

A kisgazda alapprogram teljes mértékben épít a Fidesz által elfogadott Erős Magyarország című alapprogramra, azt kívánjuk kiegészíteni, hangsúlyaiban megerősíteni, mindenekelőtt annak érdekében, hogy biztosított legyen a falvak megmaradása, az elszegényedett vidéki népesség felemelkedésének lehetősége.

Szándékunk szerint a rövidesen elkészülő programtervezetünket a Szövetség rendelkezésére bocsátjuk, annak érdekében, hogy a közös stratégia és választási program elkészülhessen. Azt meggyőződéssel valljuk, hogy az a helyes, ha a Szövetség tagjai saját programjavaslataikat elkészítik, azt rendelkezésre bocsátják, majd elfogadják azt a közös programot, amely már mindenki számára a Szövetségen belül kötelező.

- Hogyan vannak jelen a Kisgazdák a Parlamentben?

- A 2006. évi országgyűlési képviselőválasztás után megalakítottuk a Kisgazda Parlamenti Munkacsoportot, ezt a Házszabálynak megfelelően nyilvántartásba is vették. Hét országgyűlési képviselő tartozik ehhez a munkacsoporthoz, és így módunk van arra, hogy elsősorban a magyar vidéket érintő legfontosabb kérdésekben az Országgyűlésben meg tudjunk szólalni, kérdéseket teszünk fel, interpellálunk, jómagam pedig a Fidesz frakcióvezető-helyetteseként pedig napirend előtti felszólalásokat tudok elmondani.

Legalább ilyen fontos, hogy a Fidesz-MPSZ kabinetrendszerének igénybevételével törvénymódosításokra teszünk indítványokat. Így például, hogy a bérlő helyett a tulajdonost illesse meg a termőföld elővásárlási joga, továbbá az egy család által megszerezhető termőföld térmértékét ésszerűen korlátozzuk. Benyújtottuk a Házhoz törvénymódosítási javaslatunkat arra vonatkozólag, hogy az élelmiszerárak csökkentése érdekében 20 százalékról 5 százalékra csökkenjen az ÁFA-teher az alapvető élelmiszerek esetében. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy azok az elszegényedett családok, amelyek ma már csak egy-egy helységet tudnak tűzifával fűteni, hozzájuthassanak a szükséges fűtőanyaghoz. Ezért javasoltuk a tűzifa ÁFA-jának 5 százalékra csökkentését. Sajnálatos, hogy az MSZP önmagukat szociálisan érzékenynek valló képviselői az indítványainkat elutasították.

- Miként látja a Kisgazdák jövőjét a magyar politikai életben?

- Az elmúlt évtized azt igazolta, hogy a magyar vidék, de a társadalomnak a városokban élő és elszegényedő népessége is igényli és elvárja, hogy az a népi-nemzeti gondolat, amelyet mi Kisgazdák képviselünk, jelen legyen a közéletben. Az is bizonyítást nyert meggyőződésem szerint, hogy a Szövetségen kívüli kisgazda formációk - legyenek azok pártok vagy civil szerveződések - nem tudnak olyan támogatást elnyerni, amely alkalmassá tenné ezeket a szervezeteket a politikai érdekképviseletre.

Mi minden kisgazda érzelmű és népi-nemzeti gondolkodású ember számára biztosítani kívánjuk a politikai életben mind a megjelenést, mind pedig az érdekképviseletet. Nyitottak voltunk és maradunk minden olyan kisgazda felé, akik elfogadják a Szövetségben megjelenő közös értékeinket.

(fidesz.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr24724869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása