HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Miért a legszegényebbeket hagyja magára az állam a fűtési szezon során?

Kisgazda 2008.09.11. 18:56

Dr. Turi-Kovács Béla írásbeli kérdése Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszterhez a fűtéstámogatások ügyében.

Tisztelt Miniszter Asszony!

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium a 2008-as esztendőben is gázártámogatással, illetve távhőtámogatással kívánja segíteni a rászoruló családokat. A szociális érzékenységnek eme megnyilvánulása önmagában nemes szándékról tanúskodik, azonban az Ön minisztériumának támogatási rendszere tendenciózusan megfeledkezik azokról, akik se nem távfűtéssel, sem gáz alapú fűtéssel nem rendelkeznek.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a háztartásoknak mindössze 18,4 %-a rendelkezik távfűtéssel, miközben a háztartások közel 24%-a - több mint 900.000 háztartás, melynek többsége vidéken, kistelepüléseken található - a hideg beálltával tűzifával fűt. Mivel a Szociális és Munkaügyi Minisztérium kizárólag a gáz- illetve a távhőszolgáltatást igénybe vevők számára biztosít kedvezményeket, kénytelen vagyok azt gondolni, hogy az Ön minisztériuma nem fordít kellő mértékű odafigyelést azokra a kistelepülésen élőkre, akik már elszenvedték a postabezárásokat, a kisiskolák megszűntetését, a vasúti szárnyvonalak felszámolását.

Nagyon szépen hangzik a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján szereplő állítás, miszerint várhatóan a háztartások 60%-a részesül idén fűtéstámogatásban. Azonban fel kell hívnom szíves figyelmét arra, hogy a háztartások 60%-a nem jelenti automatikusan a lakosság 60%-át is, lévén, hogy épp a gáz- illetve távhőszolgáltatással nem rendelkezők azok, akik kistelepülésen, sokszor mélyen a szegénységi küszöb alatt élve az országos átlagot jóval meghaladó számú gyermeket nevelnek.

Kérdezem tehát miniszter asszonytól, mit kíván tenni annak érdekében, hogy a kistelepülésen élők, a legszegényebb néprétegek se nélkülözzék az állami gondoskodást a fűtési szezon során?

Budapest, 2008. szeptember 9.

Dr. Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselő

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr6659098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gati Katalin 2008.09.13. 04:39:04

tt nem arrol van szo hogy az àllam ad tàmogatàst a futési szezonra, ha nem arrol van szo hogy mivel 21 szàzalékkal vagy mennyivel dràgul a gàz àra ad tàmogatàst azoknak akik ezt a dràgulàst màr nem birjàk kovetni.

A villany és a gàz hasznàlat joval dràgàbb mint a szénné vagy a galyakké.
Hely az a kandalo milyen jo is volt!
A radiàtor inkàbb az agyàt futi fel az embernek mint sem a lakàsàt.

De azért jo kezdeményezésnek tartom hogy figyeljenek oda azokra is akiknek szénre is alig tellik, hiszen ha jonnek a hidegek màr késo lesz.

ICu 2008.09.13. 19:42:05

sajnos a szén és tűzifa sem olcsóbb a gáznál,ezen sem lehet spórolni!Érdemes kimenni a TÜZÉP telepekre és felmérni az árakat!
A cikk nekem tetszik, de valahogy senkinek nem jut eszébe:Mi van a munkalehetőséggel?
Senkit nem érdekel, a vidékiek megélhetése!
Minden felmerülő költséget rendezni lehet, ha van munkahely és van megfelelő bérezés!
Ezek hiányában egyáltalán miről beszélünk?...
És minek?.....

Erzsi 2008.09.14. 00:27:01

Sajnos ez így van.
Saját családomról tudom, idős nagynénémék Békéscsaba mellett Telekgerendáson laknak.
Nagynéném szociális nyugdíjat kap, mivel 5 gyermeket szült, és akkor még nem tudott elmenni dolgozni, utánna a gyerekek dolgoztak, azt mondták ne menjen ő sehova, főzzön mosson, igen ám de most kettő rokkant nyugdíjas, egy munkanélküli, az ő nyugdíjuk meg kettőjüknek 100007.-ft.
Ebből vásárolnak minden télen 30q szenet, 20 g fát bizony apródonként, már nyáron kezdik a vásárlást, mert egyszerűen a rettenetes drága szenet nem bírják kifizetni csak 5q-ánként, de nekik senki semmilyen támogatást nem ad, minek a vidéki ember olyan jól él, az ő képzeletükben.

Miki 2008.09.14. 00:28:33

Turi-Kovács kérdése jogos és helytálló.
Hogy a miniszter asszony mit kíván tenni arra megadom a pontos választ :
SEMMIT. de azt nagyon gyorsan és haladéktalanul !!

Üdv !
Isten Isten !!

Erzsi 2008.09.14. 00:29:12

Sajnos Miklós igazad van.
Bár ne lenne annak jobban örülnénk.
süti beállítások módosítása