HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

"Ez nem egy one man show"

Kisgazda 2008.08.29. 02:49

- Meddig tart a jobboldali szövetség? Kósa szerint a KDNP-ig. A kisgazdák legutóbb csatlakoztak a Jobbik Turulvédő demonstrációjához.

A polgári oldal formálisan a Fidesz-Magyar Polgári Szövetségből és szövetségeseiből - köztük a KPE-ből - áll. Az én elvem azonban az, hogy elsősorban magyarok vagyunk, s csak másodsorban fideszesek, jobbikosok vagy szocialisták. Meggyőződésem, hogy vannak olyan ügyek, amelyek mellé pártkötődésétől függetlenül minden magyarérzelmű ember bátran odaállhat - s a XII. kerületi turulszobor ügye például ilyen kérdés volt a szememben. Nemzeti jelképeinket - így a Szent Koronát, a nemzeti címert, az Árpádsávos lobogót vagy éppen a turulmadarat - nem engedhetjük a napi politikai iszapbirkózásban besározódni. Ezek a nemzeti jelképek mind a tizenötmillió magyart jelképezik.

 

Álláspontom szerint a budahegyvidéki szobor mellett még számos olyan fontos nemzeti ügy van, amelyek mentén pártok feletti összefogásra lenne szükség. Ilyen nemzeti sorskérdésnek tartom a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság ügyét, a határon túli magyarság állampolgárságának kérdéskörét, a drogliberalizáció kapcsán kialakult roppant súlyos kábítószer-helyzetet, a káoszba fulladó egészségügyet, valamint azt a szociális válságot, amit a hat éve regnáló balliberális elit zúdított a nyakunkba, s amelynek következtében Magyarország újra a hárommillió koldus országa lett. Ezekben az ügyekben a jobbító szándék, a megoldást kereső akarat úgy vélem, felül kell hogy írja a pártkötődéseket. Nagyon örültem annak, amikor annak idején voltak olyan tisztességes szocialista képviselők, akik nem szavazták meg a TB-privatizációról szóló törvénytervezetet, mert meghallották a nép hangját.

Álláspontom szerint hasonló összefogásra lenne szükség elsősorban a hazai termőföld védelmében, de egy sor más nemzeti sorskérdésben is.

- Mutasd be magad néhány szóval! Hogyan kerültél a kisgazdákhoz? Mi vonz valakit fiatalon a kisgazdákhoz? A számtalan részre szakadt kisgazda mozgalomból miért pont a Kisgazda Polgári Egyesületet választottad?

A múlt héten, az államalapítás ünnepén lettem huszonegy esztendős. Jelenleg a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség parlamenti frakciójának, egyben a Fidesz szövetségi rendszerén belül működő Kisgazda Polgári Egyesület (KPE) elnökének, Dr. Turi-Kovács Bélának vagyok a közvetlen munkatársa. Egyébként fiatalságom ellenére igen régóta foglalkozom a közélettel. Már középiskolámban, a Vajda János Újreál Gimnáziumban (ma már Weöres Sándor a névadó) két ízben is diákönkormányzat-elnöknek választottak. 2006-ban, az elveszített országgyűlési választások után léptem be a Fideszbe, voltam szavazóköri kampányfőnök, tagja voltam Tarlós István független főpolgármester-jelölt kampánycsapatának is. 2007 óta a KPE munkatársa vagyok, ebbéli minőségemben a kpe.hu weboldal szerkesztésében segédkezem, a szociális népszavazást megelőzően a KPE delegáltja voltam a társszervezetek kampányfőnökeinek értekezletén, idén május óta pedig a Kisgazda Ifjúsági Tagozat alapító elnöke vagyok.

Én két okból lettem kisgazda. Érzelmileg azért, mert szabadelvű, népben-nemzetben gondolkodó demokrata vagyok, s úgy látom, a száz esztendős kisgazda mozgalom képviseli a leghitelesebben az általam vallott értékrendet. Nincs még egy ilyen nagy múltú mozgalom, amely ilyen konzekvensen és ilyen hosszú időn át harcolt volna azért, hogy a magyarság nemzeti demokráciában éljen. Nem mellékesen példaképem, Bajcsy-Zsilinszky Endre, a Horthy-korszak Magyarországának élő lelkiismerete, az antifasiszta ellenállás mártírja is érett fejjel már az FKgP színeiben politizált.

A másik ok, ami miatt a kisgazda ügyért dolgozom, az kimondottan racionális, és összefügg azzal is, hogy miért pont a KPE-t választottam. Az elmúlt két országgyűlési választás két nagy tanulsággal szolgált. Az egyik: a polgári oldal csak akkor győzedelmeskedhet, ha egységesen lép fel a baloldallal szemben. A másik tanulság: az egységes jobboldal kizárólag akkor lehet sikeres, ha az egységben sokszínűséget képes megjeleníti, ha a jobboldal különböző árnyalatait képviselni tudja. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a polgári és a kereszténydemokrata értékrend mellett a hagyományosan a nemzeti értékvilághoz tartozó kisgazda hagyomány is a Fidesz vezette szövetség egyik erős tartópillére legyen. Ezért dolgozom nap mint nap.

- Hogyan látod a Kisgazda Polgári Egyesület jövőjét?

A Kisgazda Polgári Egyesület mellett nincsen más jelentős kisgazda erő, és az is bebizonyosodott, hogy a Szövetségen kívül nincs mozgástér a kisgazdák számára - gondoljunk csak az FKgP 2002-es választási eredményére... Meggyőződésem, hogy a KPE-nek a jövőben is a Fidesz szövetségesei között van a helye. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a mai Fidesz-Magyar Polgári Szövetség már rég nem egyenlő a néhai Fiatal Demokraták Szövetségével. Nem mintha a rendszerváltó Fidesz múltja vállalhatatlan lenne, de mára ez a Szövetség túlmutat az egykori rendszerváltó ifjúsági szervezeten. Ebben a Szövetségben megtalálható a polgári jobboldal minden árnyalata, így nemzeti liberálisok, konzervatívok, a kereszténydemokraták, s természetesen mi kisgazdák is.

Úgy gondolom, hogy a Kisgazda Polgári Egyesülettel szoros együttműködésben működő Kisgazda Polgári Szövetségpárt - amelynek úgyszintén Dr. Turi-Kovács Béla az elnöke - képes újjáteremteni a megbomlott kisgazdaegységet, s képes arra, hogy a potenciális jobboldali szavazók jelentős részét kitevő kisgazda szavazókat integrálja a Fidesz vezette Szövetség szavazói közé.

- Hogyan áll most a Kisgazda IT? Milyen célokat tűztettek ki magatok elé? Mire készültök most?

Hangsúlyoznom kell, hogy a KIT nem egy "one man show", hanem igazi csapatjáték: nagyszerű munkatársaim vannak, akikkel öröm együtt dolgozni. Az ifjúsági tagozat májusban alakult meg, s bár a nyár sok szempontból uborkaszezonnak minősül, mégis igen jól állunk a szervezéssel. Az ország nyolc megyéjében már van megyei szervezetünk, tagságunk több száz főre rúg - s hangsúlyozom, mindezt alig három-négy hónappal a megalakulás után.

A KIT megalakulása óta egyfajta hiánypótló szerepet tölt be: a szociális felelősségvállalás gondolatát a népi-nemzeti eszmeiséggel ötvözzük, tehát elmondhatjuk: mi vagyunk a jobboldal baloldala az ifjúságpolitikában. Az ifjúsági tagozat plebejus politikai elveket képvisel: a nehéz körülmények között élő, a szegény családból származó, a kistelepülésen élő, a tanulás mellett dolgozni kényszerülő fiatalok érdekképviseletére hivatott a KPE politikai elvei alapján.

Jelenleg a legfontosabb célunk - a szervezet folyamatos bővítése mellett - a Drogmentes Magyarországért Charta népszerűsítése. Mi fiatal kisgazdák ugyanis úgy látjuk, hogy az a szélsőségesen liberális felfogás, amely a droggal kapcsolatos jogalkotásban az elmúlt évek során megtapasztalható volt, elsősorban felelős a közelmúlt tragédiáiért, a kábítószer-fogyasztás körül kialakult súlyos helyzetért. A jelenlegi drogpolitikai irányelvek az ifjúságra, és ezzel együtt a teljes társadalomra nézve is roppant károsan hatnak. Az a szemlélet, amely a kábítószer-fogyasztóval szemben semminemű szankcióval nem él, alkalmatlan arra, hogy a fogyasztást visszaszorítsa, megszűntesse.

- Mennyire van lehetőséged önálló politizálásra egy a Fideszen belül működő szervezet egyik tagozatának az élén?

Az teljesen nyilvánvaló, hogy a Szövetségen belüli társszervezeteknek kompromisszumokat kell kötnie egymással. Ez az ifjúsági társszervezetekre, illetve az ifjúsági tagozatokra különösen is igaz. Én úgy gondolom, hogy a Szövetség nem az egyénieskedés, hanem a közös célokért való együttmunkálkodás céljából jött létre. Ennek a gondolatnak a jegyében törekszem jó viszonyt ápolni mind a Fidelitasszal, mind pedig a Fidesz Ifjúsági Tagozatával.

- Ki a hibás? Gyurcsány Ferenc vagy az MSZP? Előrehozott választást vagy kormányfőváltást?

Kicsit leegyszerűsítőnek tartom a jelenlegi helyzetnek azt a definícióját, hogy "Gyurcsány a hibás", bár kétségkívül ő a fő bűnös. Az ő személye mellett azonban azon is el kell gondolkodnunk, miért Magyarországon őrizte meg hatalmát a legnagyobb mértékben az egykori kommunista állampárt a térségünkben? A választók jelentős része minden erkölcsi skrupulus nélkül voksol az MSZMP utódpártjára, s a soraiban található volt pufajkásokra, egykori SZT-tisztekre, magukat mindenhatónak vélő párttitkárokra és tanácselnökökre, kisszerű cenzorokra, az '56-os forradalmat ellenforradalomnak hazudókra, Nagy Imre gyilkosainak szellemi örököseire. Ki kell mondanunk: amiképpen a negyvenévnyi szocialista diktatúráért, azonképpen a rendszerváltás óta eltelt időszak kudarcaiért is nyilvánvalóan a szocialista pártot terheli az elsődleges felelősség - függetlenül attól, hogy mára szocialistából vadkapitalistává vedlettek át.

Egy MSZP-n belüli alkut követő kormányfőváltás nem lehet megoldás a jelen problémáira. Az öszödi beszéd napvilágra kerülése óta a kormány teljesen elvesztette társadalmi támogatottságát - a jelenlegi parlamenti viszonyok a legkevésbé sem tükrözik a pártok közötti erőviszonyokat. Ilyen helyzetben kizárólag egy új országgyűlési képviselőválasztás lehet a megoldás, amelynek eredményeképpen valóban a népakaratnak megfelelő arányban lesznek képviselve a különböző pártok.

A tapasztalat szerint a szocialisták őrzik az állampárti időkből maradt reflexeiket, és nem igazán tudnak mit kezdeni a demokratikus keretekkel. A szavazásokat egy négyévente bekövetkező szükséges rossznak látják, győzelmük érdekében semmitől sem riadnak vissza. Ne feledjük, milyen eszközökkel nyertek 2006-ban. A szocialisták tévednek, ha azt hiszik, hogy ma elég egy párthatározat a kormányátalakításhoz, vagy éppen a kormányfőváltáshoz. Ha most a közvéleményre, a választói akaratra fittyet hányva párton belül próbálják megoldani az általuk okozott válságot - mint régen, amikor egy MSZMP KB vagy PB ülés elég volt súlyos döntések meghozatalához - akkor újból arcul csapják a választókat. Demokráciában nem lehet az emberek megkérdezése nélkül kormányozni. A következő országgyűlési képviselőválasztás tehát végső soron a demokráciába vetett hitet adja vissza majd a választóknak.

Azt azonban világosan látni kell, hogy az előrehozott választás kikényszerítésének a parlamenti kisebbségben lévő polgári pártoknak nincs alkotmányos eszköze. A polgári, demokratikus elveket valló pártok a mégoly kívánatos cél érdekében sem léphetnek át az Alkotmány paragrafusain - hiszen a polgári oldalnak addig van erkölcsi fölénye a baloldallal szemben, amíg az Alkotmány szellemében cselekszik. Persze készen kell állnunk, mert bármikor előállhat olyan váratlan szituáció, amikor kicsúszik a szocialisták lába alól a talaj.

- Oroszország vagy Amerika? Oszétia vagy Grúzia?

Magyarország az Európai Unió és a NATO tagja, ezért fontos, hogy külpolitikáját szövetségeseivel összhangban alakítsa ki - de sosem a nemzeti érdek rovására. Magaménak vallom a népi írók gondolatvilágát, sajátomnak érzem a két világháború között megfogalmazott "harmadik út" gondolatát. Ezt a fogalmat Német László így definiálta a hitleri Németország és a sztálini Szovjetunió vasmarkai között őrlődő Magyarországon "...van Új-Guineában egy párt, amely azt vallja, hogy Új-Guineának az angolokénak kell lennie. A másik szerint Új-Guinea csak a hollandok alatt lehet boldog. S most föláll valaki, és azt kérdi: nem lehetne Új-Guinea a pápuáké? Ez a harmadik oldal". Abban a tekintetben nyilvánvaló párhuzam mutatkozik meg a harmincas, negyvenes évek és hétköznapjaink Magyarországa között, hogy ma sem szabad egyetlen világhatalom hűbéresének, utolsó csatlósának lennünk, hanem minden körülmények között a nemzet érdekét kell képviselni a külpolitikában is. A pártállami időket módon Moszkva kegyét kereső, hazánkat az orosz földgázellátásnak kiszolgáltató Gyurcsány-kormány a legkevésbé sem képviseli a nemzet érdekét a külpolitika porondján sem.

- Milyen lépéseket tud tenni a Kisgazdapárt a magyar gazdákért?

A dinnye-vagy az almatermelőkért? A polgári kisgazdák eddig is hallatták már hangjukat a magyar vidék, s különösen is az elszegényedő vidéki népesség érdekében. Emlékezetes, Dr. Turi-Kovács Béla legtöbb napirend előtti felszólalását a vidék Magyarországának sanyarú helyzetének bemutatására használta fel, ezzel próbálta meg felrázni a valóságtól teljesen elrugaszkodott luxusbaloldali kormányt. A Fidesz frakcióban helyet foglaló hat KPE-s országgyűlési képviselő még a tavasszal petíciót adott át Gráf József földművelésügyi miniszternek a termőföld védelmében, amit később felhívás formájában a sajtó elé tártak. Nap mint nap a Képviselői Irodaházban, a kisgazda országgyűlési képviselők mellett dolgozva látom, micsoda önfeláldozó és emberfeletti munkát végeznek ők. Büszke vagyok arra, hogy a munkatársuk lehetek.

(barikad.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr95638711

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása