HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Felhatalmazások nélkül

Kisgazda 2008.04.30. 02:39

Mióta Gyurcsány Ferenc 2004 októberében megszerezte a kormányfői posztot, számtalan minisztercserét, illetve szervezeti átalakítást hajtott végre.

 Mráz Ágoston Sámuel politológus szerint a tegnap bejelentett változás viszont nem más, mint a harmadik Gurcsány-kormány megalakítása. A szakember felhívta a figyelmet: ennek a kabinetnek már nincs politikai felhatalmazása. A harmadik Gyurcsány-kormány megalakulásaként értékelte a tegnap bejelentett változásokat Mráz Ágoston Sámuel politológus. A szakember szerint ez a kormány nemcsak szerkezetében, hanem programjában is szemben áll a másodikkal, sőt politikájában elhatárolódik tőle. Mráz úgy látja, a mostani kormányátalakítás nem más, mint pozícióosztás, amellyel a kormányfő a szocialista párton belüli támogatását akarta megszilárdítani - és ez a jelek szerint sikerült is neki. Pozíciójának megerősödését jelzi például Lamperth Mónika eltávolítása, akinek leváltásával már kétszer is kísérletezett, ám csak most tudta végrehajtani. A politológus szerint a legnagyobb probléma, hogy ennek a kormánynak nemcsak a társadalmi, hanem a politikai felhatalmazása is hiányzik. Ezt Gyurcsány csak a bizalmi szavazással érhette volna el, erre azonban nem volt hajlandó.

Gyurcsány Ferenc az első minisztercserét 2004 novemberében hajtotta végre a külügy élén, Kovács László EU-biztos helyett Somogyi Ferencet nevezte ki; 2005 februárjában a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezetését Hiller Istvántól Bozóki András vette át, tavasszal pedig a pénzügyminiszter és az agrárminiszter személye változott: távozott Draskovics Tibor és Németh Imre, helyükbe Veres János és Gráf József lépett.

A második Gyurcsány-kormány ideje alatt már több személycsere volt: 2007 április elején lemondott posztjáról Molnár Lajos egészségügyi miniszter, helyére Horváth Ágnes került. Májusban a környezetvédelmi tárca élén váltotta Persányi Miklóst Fodor Gábor. Júniusban Petrétei József távozott az Igazságügyi Minisztérium éléről, helyére Takács Albertet nevezték ki. Egy hónappal később a Miniszterelnöki Hivatal élén Kiss Péter váltotta Szilvásy Györgyöt, aki titokminiszter lett. Kiss azelőtt szociális és munkaügyi miniszter volt, az ő helyét Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter vette át. Ennek a tárcának az élére a kormányfő Bajnai Gordont nevezte ki. Decemberben lemondott Kóka János gazdasági miniszter, helyére Kákosy Csabát delegálta az SZDSZ. Februárban Draskovics Tibor vette át az igazságügyi tárca irányítását Takács Alberttől. Gyurcsány végül felmentette Horváth Ágnes egészségügyi minisztert, akinek helyét Székely Tamás foglalja majd el.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr18448066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása