HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Nem véletlenül járt Gyurcsány Gyulán?

Kisgazda 2009.11.04. 02:45

Akár egy forintért is átadná Gyula szocialista vezetése az Almásy-kastély üzemeltetését – arra hivatkoznak, hogy a város már nem tudja fenntartani az intézményt. A Fidesz szerint a helyi MSZP az épület privatizációját készíti elő. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nyáron az Almásyn kívül kilenc kizárólagos állami tulajdonú kastély piaci hasznosítására már kért engedélyt a kulturális minisztertől.

A műemlékvédelmi törvény előírja a Gyulai Várfürdő mellett álló Almásy-kastély kizárólagos állami tulajdonban tartását. Az 1800-as évek elején épült kastély ingyenes használati jogán eredetileg a Békés Megyei Önkormányzat és a Gyulai Önkormányzat osztozott. A megye lemondott a jogról a város javára, hogy a Gyulai Önkormányzat könnyebben hasznosíthassa a több mint fél évtizede üresen álló ingatlant.

Domokos László, a Békés Megyei Közgyűlés Fideszes elnöke elmondta: megdöbbentő lenne, ha a gyulai önkormányzat árulni kezdené a kastélyt, mert „eddig úgy tűnt”, hogy valamilyen fejlesztési cél volt. „Kicsit trükkösnek érzem most a polgármester asszony hozzáállását” – tette hozzá.

A kastély csak jelentős ráfordítással alakítható szállodává, ezért is zárulhattak eredménytelenül a hasznosítására korábban kiírt pályázatok. Gyula polgármesterének számításai szerint a patinás ingatlan felújítása milliárdokba kerülne. Perjési Klára egy forintért is hajlandó lenne átadni az épület üzemeltetését, ha a befektető munkahelyeket teremt.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az Almásy-kastély és másik kilenc – szintén kizárólagos állami tulajdonú – kastély piaci hasznosítását tervezi, amihez nyáron levélben kérte a kulturális miniszter engedélyét. A piaci hasznosítás a funkcionális privatizációt, az ingatlanok üzemeltetésének átadását jelenti. A tényleges privatizációhoz, a tulajdonjog átruházásához törvénymódosításra lenne szükség.

„Nagyon furcsa számunkra – különösen ez az egy forint –, hiszen még nincs is egyértelműen megfogalmazva, hogy konkrétan milyen célra szeretnénk ezt a kastélyt hasznosítani” – közölte Görgényi Ernő, Gyula fideszes önkormányzati képviselője. „Ehhez képest egy ilyen kijelentés, hogy akár egy forintért is eladnák, messzemenően nem áll összhangban a város érdekekeivel, ugyanis nekünk nagyon nem mindegy, hogy ott milyen beruházás valósul meg” – tette hozzá.

A gyulai Fidesz nem tartja véletlennek, hogy nemrégiben Gyurcsány Ferenc megjelent a városban, és a polgármesterrel együtt nézte meg a kastélyt.

HírTV

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr851497544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása