HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

"Miért nem vesz tudomást a kormány a homokhátsági gazdálkodók vízgazdálkodási problémáiról?"

Kisgazda 2009.10.27. 05:39

Balogh József országgyűlési képviselőnk szóbeli kérdést intézett a környezetvédelmi és vízügyi miniszterhez az Országgyűlés október 19-i ülésnapján.

BALOGH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az Országház falai között több ízben szóltam már a homokhátsági gazdálkodók nehéz helyzetéről. Ezek a gazdák, akik a földet hagyománytiszteletből, szeretetből, még ráfizetés árán is megművelik, tiszteletet, megbecsülést, támogatást érdemelnének. Ehelyett azonban a kormány folyamatosan növeli terheiket, sőt újabbakat rak rájuk, a vízgazdálkodással kapcsolatos gondjaik ügyében pedig hiába szólalok fel évek óta, a hatalmat gyakorlók nem hajlandók tudomást venni ezekről.
2009. május 18-án ismét a kormány elé tártam az ügyet, akkor Gőgös Zoltán FVM-államtitkár úr válaszolt a felszólalásomra. Az államtitkár úr akkor többek között így fogalmazott: "a közfeladatok ellátásának alapja a közös teherviselés és a szolidaritási elv érvényesülése", továbbá azt is említette, hogy a vízgazdálkodással kapcsolatos problémakört csak egy teljesen átfogó vízgazdálkodási terv tudja megoldani. Ha ezt a két állítást megvizsgáljuk, látható, hogy ezek pusztán szóvirágok maradtak, elhangzásukat nem követték tettek. Hiszen hogyan beszélhetnénk a szolidaritási elv érvényesüléséről ott, ahol az aszálykárokat elszenvedő gazdáktól a hatalom éppúgy bevasalja a vízgazdálkodási hozzájárulást, mint szerencsésebb társaiktól?
A kormány érdektelenségét, cselekvőképtelenségét megelégelve az elmúlt hónapban nyolc képviselőtársammal közösen törvényjavaslatot nyújtottunk be a vízgazdálkodásról szóló törvény módosításáról. Ezzel az indítvánnyal a nyilvánvalóan igazságtalan jelenlegi állapotot kívánnánk megváltoztatni, hogy az aszály sújtotta termelők legalább ne fizessenek a semmiért. Csak reménykedni tudok abban, hogy a kormány végre tudomást vesz a homokhátsági, de az ország más, vízhiánnyal küszködő területein is gazdálkodók gondjairól, és lépéseket tesz annak érdekében, hogy problémájukra a vízgazdálkodásról szóló törvény módosításával, illetve a vízgazdálkodási terv készítésével megoldás születik.
Kérdezem az államtitkár urat, hogy a kormány támogatja-e az 1995. évi LVII. törvény módosítását. Várom megnyugtató válaszát.
Köszönöm a figyelmüket.

ELNÖK: Válaszadásra megadom a szót Kling István államtitkár úrnak.

DR. KLING ISTVÁN környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány és különösen az érintett szakminisztériumok hosszú évek óta kiemelten foglalkoznak a homokhátságot sújtó vízgazdálkodási gondok megoldásával, és számos alkalommal tárgyalt erről a kérdésről az Országgyűlés is. Nem vitatható, hogy a végrehajtást eddig gátolta a forráshiány, most viszont fejlesztési programok kapcsán elmondhatom, hogy az aszálystratégia a közeljövőben a kormány elé kerülhet. Tárcánk a klímaváltozás hatásai által leginkább sújtott Duna-Tisza közi homokhátság problémáinak enyhítése érdekében egy hosszú távú, több ütemből álló, komplex program elindítását szorgalmazta. Ennek az első, a 2007 és 2013 közötti első üteme két mintaprojekt előkészítését és megvalósítását tartalmazza. Ezekre azért van szükség, mert a megvalósítandó beavatkozások rendkívül összetettek, és a hasonló célokat szolgáló és hasonló léptékű projektek tapasztalatai hiányoznak. A tervezett két mintaprojekt becsült összege 7,3 milliárd forint, amit a KEOP keretében biztosítunk. A projekt megalapozó tanulmányának véglegesítése, a pályázati kiírás előkészítése jelenleg folyik. A pályázati szakasz lezárását és az előkészített mintaprojektek megvalósítását 2011 első negyedévében tervezzük megkezdeni, 2013-ban pedig megkezdődhet az eredmények értékelése. Ezen eredményekre alapozva, és csak ezen eredményekre alapozva lehetségessé válik a szakmailag megalapozott, szükséges fejlesztéspolitikai döntések meghozatala.
Ami pedig a vízgazdálkodási hozzájárulást illeti, el kell mondjam, hogy azt a vízgazdálkodási társulat taggyűlése állapítja meg. A taggyűlés az alapszabályban meghatározott feltételek szerint a hozzájárulás mértékét mérsékelheti, illetve megfizetését meghatározott időre felfüggesztheti. A társulás többek között a tagok által megszavazott és befizetett érdekeltségi hozzájárulásból látja el egyebek mellett a vízkárok mérséklését szolgáló közfeladatokat is.
Kérem a képviselő urat, hogy a válaszomat elfogadni szíveskedjék. Köszönöm, elnök úr.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr651477918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása