HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Meddig marad nálunk a szemét?

Kisgazda 2009.09.29. 15:18

Balogh József országgyűlési képviselőnk szóbeli kérdése az Országgyűlés szeptember 28.-i ülésnapján.

BALOGH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Mint azt ön bizonyára tudja, korábban összesen 4100 tonna német háztartási hulladék érkezett hazánkba Baden-Württemberg mellől, Bajorországból. Az ügy 2006-os kirobbanása óta a szemétnek csak egy töredékét sikerült visszaszállíttatni, 46 tonnányi hulladék áll Csongrád megyében, mert a németek nem hajlandóak elszállítani azt. Mindszent településen 26, Balástyán pedig 20 tonna szeméthegy várja gazdáját. Mindkét település polgármesteri hivatala semmilyen hivatalos hatósági értesítést nem kapott a hulladék sorsáról, hiába keresték az ügyben a szakminisztériumot. A mindszenti jegyző szerint azóta semmilyen előrelépés nem történt az ügyben. A minisztérium magatehetetlen, és kizárólag ujjal mutogatásban kimerülő magatartása veszélyes játék a tűzzel.
A német fél állítja, hogy kifizette a szemét lerakásának díját. A hatóságok szerint az illegális üzletet lebonyolítók felelőssége az illegálisan lerakott hulladék elszállítása. Az egyetlen ártatlan és egyben szenvedő fél a két említett önkormányzat.
2006 óta eltelt három év, ezért most, 2009 őszén a parlament nyilvánosságán keresztül tájékoztassa az ország közvéleményét, de különösen a Csongrád megyei polgárokat, milyen lépéseket tervez foganatosítani a három éve húzódó ügyben. Azt bizonyára nem tapasztalja mindennap személyesen, hogy milyen több tonna baden-württembergi műanyag zacskó, flakon és rongydarab mellett élni. Az itt élő emberek joga megtudni, hogy mikor normalizálódnak végre a körülmények. Hiszen az élet halad tovább, még akkor is, ha a kormány ezt nem képes feldolgozni.
Ezért a fentiek alapján kérdezem önt: milyen lépéseket tervez a minisztérium, mi lesz az itt lévő szemét sorsa? Ki viseli a hulladék lerakásának és ártalmatlanításának költségeit? A jövőben hogyan kívánja elkerülni a hasonló, kellemetlen, környezetromboló és egyben megalázó helyzeteket?
Várom megnyugtató válaszát, köszönöm a figyelmüket.

ELNÖK: Válaszadásra megadom a szót Kling István államtitkár úrnak.

DR. KLING ISTVÁN környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A tények a következők. A magyar kormány határozott lépéseit követően a Németországból illegálisan hazánkba szállított, körülbelül 4 ezer tonnányi hulladékmennyiség háromnegyedét már visszaszállították. További kezelést igénylő ezer tonna hulladék esetében a választás a környezetszennyezést kizáró, költségkímélő megoldásra esett, ez pedig a cementgyári égetés volt, az égetés helyszíne Beremend, illetőleg a Váci Cementmű. Emellett a regionális zöldhatóságok minden érintett önkormányzatot tájékoztattak arról, hogy melyik helyszínen milyen intézkedések várhatók.
Ami pedig az ön által említett önkormányzatokat illeti, mindkét településen az önkormányzatok által korábban működtetett hulladéklerakók területén található az említett német hulladék. A működési engedély értelmében már akkor tilos volt a hulladéklerakóra települési szilárd és folyékony hulladékot behozni. Nem beszélve arról, hogy az illegális hulladéklerakást a működtetőnek minden lehetséges eszközzel meg kellett volna akadályoznia. Éppen ezért 2007 januárjában a szegedi székhelyű zöldhatóság értesítette mindkét település önkormányzatát, hogy hulladék engedély nélküli kezelése miatt a felügyelőség hivatalból eljárást indított ellene. Az eljárást azonban végzésében felfüggesztette a folyamatban lévő rendőrségi nyomozati eljárás lezárásáig, amely tisztázza a felelősségi viszonyokat. Erre még a mai napig nem került sor, így az eljárás továbbra is fel van függesztve.
Ugyanakkor szeretném hangsúlyozni, hogy a lerakók területén lévő hulladék nem minősül veszélyes hulladéknak, mennyisége elenyésző az ott lévő összes hulladékhoz viszonyítva, a lerakónak még ezután elvégzendő rekultivációját nem akadályozza. Mindezt figyelembe véve, amennyiben helyben marad, az szakmai szempontból nem jelent valós problémát.
Tisztelt Képviselő Úr! Kérem, fogadja el javaslatomat, és ez irányú előzetes tájékozódásával, kérdésével forduljon a területileg illetékes zöldhatósághoz.
Köszönöm a figyelmet.

(parlament.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr181415745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása