HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Ki a felelős a tejválságért?

Kisgazda 2009.07.30. 03:37

Keményen kritizálta az Európai Bizottságot az uniós tejválság kapcsán július 22-én kiadott intézkedési lista elégtelensége miatt az Európai Parlament.

Az uniós törvényhozás mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakbizottságának nagyobbik fele - a termelőkhöz hasonlóan - a tejkvóták megemelésében látja a piaci árak drasztikus csökkenésének fő okát. Brüsszel ugyanakkor nem hajlandó elállni a tejkvóták fokozatos emeléséről, illetve végső soron a rendszer fokozatos felszámolásáról hozott döntésétől, hiába emelt szót az EP szakbizottságán kívül már a német szaktárca vezetője, Ilse Aigner is az intézkedés visszavonása mellett.

Az Európai Bizottság által felsorolt lehetséges intézkedések a kvótaemelés visszavonásán kívül szinte minden lehetséges uniós eszközt tartalmaznak. Így szerepel többek között a listán a januárban elindított raktározási támogatásnak, illetve a vaj és a sovány tejpor március 1-jén megkezdett intervenciós felvásárlásának 2010 februárjáig történő meghosszabbítása. Brüszszel ezenfelül felajánlotta az export-visszatérítés határozatlan ideig való fenntartását, és egy sor egyéb lehetőséget is biztosított a tagállamoknak a gazdák megsegítésére. A bizottság csupán a leglényegesebbnek tartott ponton nem engedett. "Kitartunk a kvótarendszer felszámolását célzó politikánk mellett" - fogalmazott Mariann Fischer Boel uniós agrárbiztos a jelentés tegnapi közzététele kapcsán.

Az EP szakbizottsága ugyanakkor meglehetősen gyors és éles hangú válasszal reagált. "Mindannyian egyetértünk abban, hogy Brüsszel javaslatai elégtelenek" - szögezte le a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke. A szocialista Paolo De Castro emellett annak a reményének is hangot adott, hogy az EU agrárbiztosa képes lesz válaszolni a kritikákra a szakbizottság következő, szeptember 1-jei ülésén.

Glattfelder Béla, az EP agrárbizottságának néppárti tagja is a tagállamok és Brüsszel által hozott korábbi kvótaemelési határozatra vezette vissza a tejárak drasztikus csökkenése miatt kialakult válságos helyzetet. A honatya becslése szerint csak 2009-ben 14-20 milliárd eurónyi veszteséget okozhat a tejtermelőknek az árak mélyrepülése.

(Rapid, EP, Reuters)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr61276889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása