HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Belső forrásokra kell építeni

Kisgazda 2009.03.17. 01:18

"Készen állunk arra, hogy élhetőbb jövőt teremtsünk Magyarországon. Ezért minél előbb lesz kormányváltás, annál hamarabb jutunk ki a gödörből" – mondta lapunknak Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke. Szerinte meg kell erősíteni a kisbirtokokat, s földhöz kell juttatni a munka nélküli családok tömegét. A politikus a kiutat az ország saját erőforrásainak kiaknázásában látja.

– A szocialisták szerint a Fidesz és a szövetségesei a rombolás politikáját folytatják, nem képesek összefogásra az ország érdekében. Ehhez mit szól?

– Az MSZP is érzi, hogy széthullóban van a kormányzás, egyre nagyobb a tehetetlenség, a döntésképtelenség. Ez így volt 1848-ban is. A hatalom egyszerűen képtelen volt az ország irányítására, s birtoklói görcsösen ragaszkodtak székükhöz. A haza jobbik része azonban már készen állt arra, hogy kiutat mutasson, élhetőbb jövőt teremtsen. Ez most sincs másként. A Gyurcsány-kormány ide-oda kapkod, képtelen kezelni a válságot, s ha valamit bejelent, azt soha nem viszi végig. Szinte minden területen elért bennünket a visszaesés már a nemzetközi válság előtt. Ez igaz az agráriumra is. Sokat ígértek, ám hét szűk esztendő lett belőle. Azt mondták például, hogy megerősítik a haszonállattartást. Mi lett belőle? A sertésállomány tizenegymillióról hárommillióra csökkent, felszámolás fenyegeti a tejágazatot, nagy bajban vannak a szarvasmarhatartók. A múlt évben egymást követték a demonstrációk, a gazdák csak önköltségi ár alatt értékesíthették áruikat. Az MSZP–SZDSZ számlájára írható az is, hogy nem éltek az uniós csatlakozás lehetőségeivel. A szocialisták kedvezőtlen szerződést kötöttek a csatlakozás előtt az Európai Bizottsággal, ám ettől még előbbre tarthatnánk, ha 2004 után nem csak a nagybirtokrendszer megerősítését tartják szem előtt.

– Önök mit tennének másként? Gyakori vád, hogy nincs programjuk.

– Ha valaki figyelmesen végigkövette Orbán Viktor országértékelő beszédét láthatta, hallhatta: a Fidesz elnöke világos irányt mutatott. A kiutat az jelenti, ha saját erőforrásainkra támaszkodunk. Ezért például mindenképpen hazai kézben kell tartani a termőföldet, s meg kell találni azt az utat, amelyen a magyar termelők árui eljutnak a fogyasztókhoz. Az is fontos cél, hogy a pénzintézetek legalább ötven százaléka magyar érdekeltségű legyen. A mostani válság rávilágított a kiszolgáltatottságunkra. A külföldi anyabankoktól függenek a magyarországi pénzintézetek, s ennek hátrányát mindenki megérzi.

– Ha a takarékszövetkezeteket is sorra vesszük, akkor már teljesült is a Fidesz kívánsága.

– Fontosak a takarékszövetkezetek, de nem helyettesítik a nagybankokat. – A magyar gazdaság egyik legnagyobb problémája a csekély foglalkoztatás. A helyzet ráadásul napról napra rosszabb. A Fidesz hogyan akar egymillió munkahelyet teremteni?

– Nem szabad például elfeledkezni azokról, aki csak papíron munkanélküliek. Több százezer emberről van szó, akik jelenleg a szürkegazdaságot erősítik, s nem feltétlenül azért, mert "bűnözők". Sokan azért bújnak ki az adófizetés alól, mert nem tudják eltartani családjukat. Ha megfizethetők lesznek a terhek, azzal fehérítjük a gazdaságot is.

– Miből teremtenék meg az adócsökkentés fedezetét?

– Ha kisebb az adó, akkor szélesedik az adóbázis, és a bevételek is emelkednek. Már egy költségvetési éven belül elérhető a kedvező változás. A foglalkoztatási helyzet javítása azonban nem csak a terhek mértékén múlik. Vannak olyan települések, ahol a nyolcvan százalékot is eléri a munkanélküliek aránya, minthogy munkahelyek sincsenek. Ezért lehet kiút a kisbirtokok megerősítése. A családokat földhöz, munkalehetőséghez kell juttatni. Ezzel elérhetjük, hogy önfenntartóvá váljanak, s ne segélyekért kelljen sorba állniuk. A közmunkaprogramoknak is csak akkor van értelmük, ha nem merülnek ki utcaseprésben. Tömegeket lehetne munkához juttatni a mezőgazdaságban, ám ehhez megfizethető járulékok kellenek, betartható szabályokra van szükség.

– Többen felvetették, hogy a júniusi európai parlamenti választásokkal egy időben meg kellene tartani az országgyűlésit is. Ez a hajó, úgy tűnik, elment.

– Kifutottunk az időből, ám az előre hozott választásról nem tettünk le. Ősszel vagy tavasszal meg lehet tartani. Minél előbb lesz változás, annál hamarabb jutunk ki a gödörből. A külföld bizalmát is akkor szerzi vissza hazánk, ha olyan kormány kerül hatalomra, amelynek széles a társadalmi támogatottsága.

Kiss Gergely

Magyar Hírlap

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr71006772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása