HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Legális lesz a "vérfertőző" házasság

Kisgazda 2009.10.10. 01:51

Az unokahúggal, illetve a nagynénivel vagy az unokaöccsel, a nagybácsival kötött házasság is érvényes lesz az új Ptk. hatálybalépése után. A volt anyóssal vagy apóssal is összeházasodhat egykori menyük, vejük - írja a pénteki Népszabadság. 

 A testvér vér szerinti leszármazottjával kötött házasság érvénytelenné nyilvánítása "aránytalanul súlyos jogkövetkezmény" lenne - olvasható a szűkszavú indoklás az új polgári törvénykönyvhöz (Ptk.) az utolsó pillanatban benyújtott és el is fogadott módosító indítványban. A kormány az eredeti tervezetben több száz további változást kezdeményezett, és azok áttekintésére a képviselők a zárószavazásig mindössze két hetet kaptak. A csomagról - így a házasságkötés szabályainak liberalizálásáról - érdemi vita már nem is folyt. 

 

A módosítás ezért csak az új Ptk. elfogadása után keltett megdöbbenést sokakban. Például a genetikusokban, akik az egészségügyi kockázatokra hívják fel a figyelmet, míg mások morális aggályaikat hangoztatják. Annak ellenére nagy a felháborodás, hogy testvérének gyermekével a nagybácsi vagy nagynéni az 1952 óta hatályos családjogi törvény szerint ma is köthet házasságot, ha azt a jegyző engedélyezi. 

 

A lap több önkormányzatnál érdeklődött, hogy találkoztak-e ilyen kérelmekkel, ám rendre nemleges választ kaptunk. Az interneten ugyanakkor a rokonok közötti párkapcsolat elég gyakran visszatérő kérdés. A törvény előkészítésében közreműködő informátoraink nem tudtak pontos számot mondani, ám a nagynénik, nagybácsik, illetve unokahúgok, unokaöcsök közötti házasságok számát évente százas nagyságrendűre teszik, és az ilyen kapcsolatokat a jegyzők nem is nagyon akadályozzák meg. 

 

A jegyző nem genetikus 

 

A Ptk. tavaly benyújtott eredeti tervezete szinte betű szerint a ma hatályos szabályozást vette át, annyi pontosítással, hogy "felmentés akkor adható, ha a házasságkötés a születendő gyermekek egészségét nem veszélyezteti". Az igazságügyi tárcánál viszont a kódex szövegének legutolsó átfésülésekor úgy látták: a jegyző nem alkalmas arra, hogy ilyen kérdésben felelősséggel dönthessen, ezért a "testvér testvére vér szerinti leszármazójával" kapcsolatos korlátozást egyszerűen törölték a szövegből. 

 

Más kérdés, hogy amennyiben a házasulni szándékozó rokonokat genetikai tanácsadásra küldik, a jegyző az engedélyről megalapozottan határozhatna, és az esetleg születendő gyermek szempontjait is érvényesíthetné. A tárca ellenérve: erre a lehetőségre az anyakönyvvezető ugyancsak felhívhatja a párok figyelmet, másfelől könnyen lehet, hogy ők nem is akarnak közös utódot, akkor pedig a házasság nem jelent kockázatot. 

 

Súlyosan sérti a nők és a gyerekek emberi jogait az új polgári törvénykönyv több rendelkezése - állítják női jogi civil szervezetek, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület és a Patent Egyesület képviselői. 

 

Szerintük az új szabályozás szentesíti a gyerekházasságot. Az engedély nélkül, tizenhat éven aluli fiatallal kötött házasság ugyanis az új rendelkezések szerint a fiatalkorú felnőtté válása után visszamenőleg érvényessé válik, ha az érintett nem támadja meg fél évig. - Ez a szabály lényegében tizennégy évre szállítja le a házasságkötés alsó korhatárát - mondja Tóth Györgyi, a NaNe munkatársa. 

 

Kiemelte: az ENSZ többször is felszólította Magyarországot, hogy szüntesse meg a korengedéllyel kötött házasság intézményét, házasságot csak 18 éven felüliek köthessenek. A civilek szerint az új szabályozás a házasság intézményét védi az állampolgárokkal szemben. - Ez a könnyítés súlyosan veszélyezteti azokat a fiatal lányokat, akiket családjuk házasságba kényszerít, elad, vagy akiket kényszerrel vagy csalással prostituálttá tesznek - állítja a jogvédő.

 

Forrás: FN

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr881439862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása