HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Regionális értekezletet tartottak a Kisgazdák Mikófalván

Kisgazda 2009.09.11. 21:13

2009. szeptember 5-én regionális értekezletet tartottak az észak- magyarországi térség kisgazdái. Ezúttal Mikófalván jöttek össze Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád megye vezetői.

A találkozó célja a szeptember 12-én Békéscsabán megrendezésre kerülő Országos Gyűlésre való felkészülés volt.

Az értekezlet helyszínéül azért választottuk Mikófalvát, mert egyrészt hagyományt szeretnénk teremteni a szeptember 5-i rendezvényből, másodsorban pedig azért, mert a közelmúltban választókerületi elnöknek kinevezett Kovács T. Endre nem csak papírformának tekintette Turi-Kovács Béla elnök úr felkérését, hanem azonnal megkezdte a
2. számú választókerületben a kisgazdák egységbe szervezését. Házigazdaként a legnagyobb igényességgel járt el, amikor a négy megyére kiterjedő szervezést lebonyolította.

Kovács T. Endre, mint erdészeti mérnök az erdő és vadgazdálkodás súlyos gondjairól, az önpusztító, önfelemésztő modellről szólt. Arról, hogy a várható rendszerváltás után azonnal vissza kell állítani a korábban jól működő fűrésztelepeket, hogy a kiváló faanyag ne erőművek fűtőanyaga legyen, hanem kapja vissza az erdő régi rangját.

Szíki Károly régiós elnök, az egri választókerület kisgazda vezetője a Kisgazdák országos politikában betöltött és elvárt szerepe mellett főleg az egri kerületben meghatározóvá vált munkáról szólt: a Kisgazdák kórházért vívott eredményes harcáról. A traktoros demonstrációkkal és félútpályás lezárásokkal szervezett tüntetések mind-mind szolgálták az ország és a kisgazdák céljait. A Hang Szóró újság pedig, amelyet 2 éve saját kiadásban szerkesztenek, már beépült a köztudatba. A kulturális területen szintén meghatározó szerepet harcoltak ki azzal, hogy saját színházat működtetve és könyvkiadást beindítva, határon belül és a tengeren túl is hallatják hangjukat.

A Fidesz részéről Verebélyi György, a Heves megyei közgyűlés Polgári frakciójának tagja irányt mutató szavaiban a Kisgazdák és a Fidesz választókerületi elnökeinek szorosabb kapcsolati modelljét sürgette.

Csank Csaba gépészmérnök, iskolaigazgató, Nógrád megyei Kisgazda elnök hangsúlyozta: tudnunk kell, hogy kiket kell megszólítani, kik mit várnak el tőlünk.

Medve István, a miskolci KPSZ frissen megválasztott elnöke arról szólt, hogy 2002-ben még 300 kisgazda volt Miskolcon. Elmondása szerint ma is megvannak még ezek az emberek, s jórészt csatlakoztak vagy fognaka Turi-Kovács vezette kisgazdákhoz.

Ördög István, az FKGP és a KPE Heves megyei elnöke szerint nem a tanácskozásokon, hanem terepen dől el a gazdák, s egyben a nemzeti oldal jövője. A Fidesz vezette Szövetség nyerésre áll, de sok veszély leselkedik ránk - fogalmazott. Most a magyar jövőt az dönti el, hogy mennyire tudunk jellemes embereket elindítani, és azok mennyire maradnak hűek választóikhoz.

Herczeg Lajos szaktanácsadó a támogatási rendszer kapcsán bírálta a magyar kormányt és annak alkalmazottait, valamint az Európai Unió támogatási rendjét. A magyar vidéknek magyar bankok kellenek - jelentette ki.

Kovács Gábor egri kertészmérnök előadásában arról szólt, hogy minden feltétel megvan a jó minőségű magyar termékek előállítására. A feldolgozó üzemeket magyar kézbe kell venni, csakúgy, mint az élelmiszerellenőrzés megbízható láncolatát.

Tarsoly József Hegybíró rövid helyzetismertetésében az egri szőlő-, és bortermelés állapotát katasztrofálisnak ítélte meg. Okkal fő az egri gazdák feje és a felvásárlóké is. Félő, ha ez a helyzet állandósul, egy letűnt kor kultúrája marad csak az egész ágazatból.

Petrik László a családi gazdálkodás végóráiról szólt és a kiút lehetőségeinek megtalálására szólított fel mindenkit. Meglátása szerint egy utolsó nagy összefogást kell meghirdetni a Fidesszel karöltve. Meg kell értetni minden kisgazdával, hogy más alternatíva nincs. A győzelem után pedig talpára kell állítani a rendszert.

Az értekezletet követően a Fórum közönsége szólt hozzá az elhangzottakhoz, kérdéseket intéztek az előadókhoz, majd közösen elmentek megkoszorúzni a kitelepített budapestiek emlékművét, amely adakozásból jött létre.

A Himnusz eléneklésével és az egriek emlékkoszorújának elhelyezésével ért véget az első Mikófalvi Kisgazda Találkozó.

Szíki Károly

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr741375976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása