HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Pislogó cinizmus

Kisgazda 2009.09.06. 02:50

Bolond? Aljas? Mind a kettő?
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Még egy kemény telet át kell vészelnie a magyar népnek, hogy végre megszabaduljon ettől az országrontó politikai hatalomtól. Nem lesz könnyű. Ezreket, tízezreket fenyeget a kilakoltatás réme. Vannak, akik a rájuk tukmált devizaalapú hiteleik törlesztőrészleteit nem bírják fizetni, vannak, akik a felhalmozott rezsitartozásaik miatt kerültek reménytelen helyzetbe. Az önkormányzatok eddig is igyekeztek az önhibájukon kívül bajba jutott családokon segíteni, miközben sok más kötelező feladat ellátása mellett biztonságosan működtették az oktatási és egészségügyi intézményeiket is, gondoskodtak a szemétszállításról, az úthálózatuk karbantartásáról.

Függetlenül attól, hogy a baloldali pártok vagy a jobboldaliak adják az önkormányzatok vezetőit, évről évre egyre kevesebb központi normatív támogatás mellett is, összességében a társadalom megelégedésére végzik a munkájukat. Bizonyára azért van ez így, mert sokkal közvetlenebbül érvényesül a társadalmi kontroll, sokkal gyakrabban kell szembenéznie a választópolgárokkal a települések elöljáróinak.

Bajnai Gordon elődje, Gyurcsány Ferenc konfrontatív, erőszakos megszorító politikáját szolgai hűséggel követi, még akkor is, ha nem olyan élesen rajzolódik ki egy-egy nadrágszíj-húzogató kormányzati intézkedés pofátlansága, mert pislogó szemmel, sunyin adja elő a kormányfő lényegében ugyanannak a kormányprogramnak megfelelő intézkedéseket, amelyet végrehajtva Gyurcsány – talán, mert maga is szégyellte „szociáldemokrataként”, csak arrogáns, pökhendi stílusban volt képes bejelenteni az újabbnál újabb megszorításokat.

Most éppen azt igyekeznek letolni a polgárok torkán, hogy 120 milliárd forintot az önkormányzatokon keresztül vonnak el tőlük. Azt mondják, hogy az elvonásnak megfelelően majd csökkentik a kötelező feladataik számát. De egy szocialista politikus sincs, aki konkrétan meg merné nevezni azt a feladatot, aminek ellátásától mentesítenék az önkormányzatokat. Ugyanis ehhez módosítani kellene az önkormányzati törvényt, amihez kétharmados többségre lenne szükségük az Országgyűlésben.

A valutaalap diktátumának megfelelően a szocialistáktól megszokott fűnyíróelv alapján egyszerűen elvesznek 120 milliárdot az önkormányzatoktól. Ugyanazzal a pökhendi, alkotmánysértő csuklómozdulattal, mint ahogy a Horn-kormány idején eladták a külföldi befektetőknek az önkormányzati tulajdonú gázszolgáltatókat, hogy a lakosságnak a multik busás profitját is meg kelljen fizetniük a gázárban.

De ez még nem elég. Elvégre jövőre választások lesznek, ezért célszerű rászabadítani a túlnyomórészt ellenzéki irányítású önkormányzatok vezetőire az elkeseredett, elszegényedett lakosságot, a százezreket, akiket az otthonuk elvesztésének réme fenyeget. Ezért hozták meg sunyi módon, pofátlan cinizmussal azt a kormányzati döntést, hogy az önkormányzatok elővásárlási jogukkal élhetnek, és megvehetik a banktól a törlesztőrészleteiket fizetni képtelen emberek lakását.

Ez a huszonkettes csapdája. Ha egy település nem képes biztosítani az önrészt a Magyar Fejlesztési Banktól igényelhető hitelhez, azért váltja majd ki a rászorultak utálatát, ha mégis sikerülne is valahonnan előteremteni a súlyos milliókat, milliárdokat, akkor is ellenszenv fogja övezni a települések vezetőit, hiszen az adósok bérlők lesznek a korábbi saját tulajdonú ingatlanjaikban. Igaz, legalább fedél marad a fejük felett.

Végül gondoljunk bele abba is, hogy az egész kialakult helyzetért az elmúlt hét év kormányzati politikája a felelős, mert eltávolították a pénzügyi felügyelet éléről Szász Károlyt, hogy kontroll nélkül hagyták a kockázatos devizahiteleket az emberekre tukmáló bankokat, hogy a jegybank monetáris tanácsára rászabadították Gyurcsány embereit, hogy a forint árfolyam-politikájával is a külföldi spekuláns tőkeérdekeket kiszolgáló kormányzati politika érvényesülhessen.

Torkos Matild

Forrás: mno.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr221362976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása