HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Oktatási nagyüzemek lettek az egyetemek

Kisgazda 2009.09.06. 02:41

A pénzhiány és a lobbiérdekek miatt hanyatlik a magyar felsőoktatás

A pénz fogságába került a hazai felsőoktatás. A Professzorok Batthyány Köre a fejkvótaalapú finanszírozási rendszer átalakítását és az egyetemi tanári kinevezések rendjének szigorítását sürgeti.

Az egyetemeknek nem áll érdekükben a felkészületlen vizsgázó megbuktatása, mert az bevételkiesést jelent


Eluralta a felsőoktatás értékrendjét a pénz, csak a gazdaságosság számít, a szellemi értékrend a háttérbe szorul – véli a Professzorok Batthyány Köre. Náray-Szabó Gábor, a szervezet elnöke lapunknak elmondta, a felsőoktatás fejkvótaalapú finanszírozása miatt a hallgatók az intézményeknek elsősorban az anyagi támogatás megszerzésének eszközeként szolgálnak. Az egyetemeknek és a főiskoláknak nem áll érdekükben a felkészületlen vizsgázó megbuktatása, mert az bevételkiesést jelent nekik. Náray-Szabó Gábor szerint az intézmények, hallgatóik megtartása miatt, inkább a követelményszint leszállításában váltak érdekelté. Az elnök elmondta, az egyetemek oktatási nagyüzemekké váltak, amelyben a túlterhelt tanároknak egyre kevesebb lehetőség nyílik kutatásra, tudományos tevékenységük folytatására, ami visszaüt az oktatásra is. A professzorok társasága szerint a felsőoktatási törvény lehetővé teszi a vezetői beosztások túlfizetetté válását és túl hosszú birtoklását, ami egy kiváltságos réteg kialakulásához vezethet. Az irányító pozícióban lévőknél pedig nagy a kísértés, hogy az intézmény érdekei helyett a politikát szolgálják ki. Ennek a folyamatnak a része volt a 2006-os rektori béremelés, amellyel megszerezték több intézményvezető támogatását, többek között a felsőoktatás privatizációjához. A professzorok elfogadhatatlannak tartják, hogy a hallgatói önkormányzatok tagjai kiemelt ösztöndíjat és egyéb kedvezményeket kapnak, amellyel anyagilag függővé és manipulálhatóvá teszik őket az egyetemi vezetéstől. A Professzorok Batthyány Köre javasolja, hogy gondolják újra a felsőoktatási törvénynek az irányítási rendszerre vonatkozó rendelkezéseit, különös tekintettel a gazdasági tanácsok és a hallgatók vezetői szerepére. A testület szigorítaná az egyetemi tanári kinevezések rendjét, és az oktatás illetve kutatás minőségének javítását ösztönző bérezés bevezetését is sürgeti. Náray-Szabó Gábor hozzátette, a felsőoktatásnak segíteni kell a közoktatás rendbetételében, elsősorban a tanárképzés helyreállításával, amely nélkül a hanyatlás nem állítható meg.

Erkölcsi tartást!

Szigorú és sajátos erkölcsi tartást követel a tudomány világa – mondta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke Veszprémben a Pannon Egyetem tanévnyitó ünnepségén. Pálinkás József hozzátette, az egyetemi oktatóknak és hallgatóknak különleges a felelősségük a társadalmi környezetért, a közállapotok minőségének megteremtéséért, mivel az átlagosnál többet tudnak a világról. Rédey Ákos, a Pannon Egyetem rektora köszöntőjében elmondta, a most kezdődő tanévben 41 alapszak mellett 34 mesterképzés indult. Az egyetem öt karának 121 szakán több mint 11 ezer hallgató tanul. Az intézményben 3444 elsőéves kezdte el a tanulmányait.

Sándor Csilla

Forrás: Magyar Hirlap online

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr111362969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása