HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Széles Gábor szerint a jövő évi költségvetést áthúzódó tételek terhelik meg

Kisgazda 2009.08.30. 22:09

Fotó: Sárközy György
Négyszázmilliárdos többletdeficit

 

Széles Gábor szerint büntetni kellene a számok kozmetikázását

Minimum 250-300 milliárd forint lehet az az összeg, amelyet a jövő évi költségvetési hiány terhére "tol át" az idei évről a Bajnai-kormány, amiből könnyen kikerekedhet egy négyszázmilliárdos többletdeficit is, hiszen a gazdasági pálya nem a kormány tervei szerint alakul – jelentette ki lapunk tulajdonosa, Széles Gábor nagyvállalkozó. Szerinte a következő kormánynak olyan törvényt kellene hoznia, miszerint a jövőben büntetőjogi felelősség terhelné a pénzügyminisztert, ha a számokat kozmetikázza.

– Hamarosan az Országgyűlés elé kerül az új költségvetési törvényjavaslat. A kormány továbbra is szigort ígér…

– Egyelőre titok övezi a jövő évi költségvetés fő számait, ám az eddig ismertté vált adatok kételyekre adnak okot.



– Mire gondol?

– Az idén jelentősen visszaesik a magyar gazdaság. Tavaly az ország gazdasági teljesítménye 26,5 ezer milliárd forint volt, az idén a 6,7 százalékos recesszió miatt ez a szám mintegy 25 ezer milliárd forint körüli összegre mérséklődik, amely nem pusztán az idei, hanem a jövő évi költségvetésre is hatással lesz.



– Min vagy miken keresztül?

– Mindenekelőtt az áthúzódó tételekre gondolok. Ez utóbbiak természetesen az MSZP, illetve az SZDSZ számára nem ismeretlenek, hiszen immár két kormányzati ciklust könyvelhetnek el ezek a pártok, de jövőre országgyűlési választások lesznek. A Bajnai-kormány a leendő, Fidesz vezette kabinet kontójára tevékenykedik.



– Mégis, milyen áthúzódó tételekre gondol?

– A gazdasági recesszió miatt kevesebb lesz az adóbevétel a tervezettnél. Gondoljunk csak vállalati szinten a társasági nyereségadóra, amely a költségvetésben meglehetősen bonyolultan jelentkezik. De ha már a 2009-es büdzsében kevesebb lesz az ebből származó pénz, akkor az lesz jövőre a tervezési bázisalap. Ráadásul válság van, a cégek több adó-visszatérítést igényelnek, s minden létező veszteséget leírnak – sajnos ez termelési oldalon teljességgel érthető. Másrészt a magas kamatszint miatt a Magyar Nemzeti Banknak is jelentős vesztesége keletkezhet: szakértők az ebből származó mínuszos összeget 100-150 milliárd forintra teszik. Harmadik átfutó tételként pedig itt vannak az állami garanciavállalások, amelyek tízmilliárdos nagyságrendekben terhelik meg a költségvetést. Az említettek minimum 250-300 milliárd forintos többletkiadást okozhatnak a következő kormánynak.



– A hiány csökkentésére viszont a Bajnai-kormány forráskivonással él…

– Amit tudunk: az önkormányzatok esetében 120 milliárd, míg a közösségi közlekedés terén hetvenmilliárd forint az elvonás. Ez azonban kevés, a tárcák esetében további 230 milliárd forintos megszorításról beszélnek.



– Ez utóbbi téren is gyanakodhatunk valamire?

– A minisztériumok esetében az elvonás, a szigor elég, ha pusztán papíron érvényesül.



– Ezt hogy érti?

– A tárcák irányítói csak megrendelők, a következő vezetőknek kell majd kifizetniük az összeget. Olyan ez, mint amikor egy település polgármestere a fiókba teszi a számlát, és a kifizetését az utódjára hagyja.



– 2006-ban nemcsak trükkök százai övezték a költségvetési folyamatokat, hanem több százmilliárddal magasabb lett az államháztartási hiány is. De mind a kormányfő, mind a pénzügyminiszter a helyén maradt. Mit lehetne tenni?

– A következő kormánynak olyan törvényt kellene beterjesztenie, miszerint a jövőben büntetőjogi felelősség terhelné a pénzügyminisztert, ha a számokat kozmetikázza. Remélhetőleg a bennünket finanszírozó nemzetközi szervezetek is a hosszú távú kiadáskontroll mellett foglalnak állást.



– Összefoglalva: a Fidesz vezette kormánynak 2010-ben kapásból 250-300 milliárd többletdeficittel kell indítania?

– Így van, minimum 250-300 milliárd forint lehet az az összeg, amelyet a jövő évi költségvetési hiány terhére "

tol át

" az idei évről a Bajnai-kormány, de ebből könnyen kikerekedhet egy négyszázmilliárdos többletdeficit is, hiszen a gazdasági pálya már nem a kormány tervei szerint alakul. Vegyük csak a legfrissebb jegybanki jelentést, amely 2009-re már nagyobb hiányt vár, mint maga a kormány. Ezt a pénzt is elő kell valahogy teremteni, vagy pedig eltüntetni, elkönyvelni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr821349517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása