HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Megrázta a válság az agráriumot

Kisgazda 2009.07.03. 03:25

     



A mezőgazdaság idei termelése tíz-tizenöt százalékkal eshet vissza a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. előrejelzése szerint. Ebben közrejátszik, hogy a csaknem rekordtermést hozó múlt év után az időjárás kevésbé kedvez az ágazatnak. Az aszály miatt például a kalászos gabona és a repce termése akár egyharmadával is visszaeshet.

Az intézet kutatói az állattartóknak sem jósolnak sok jót, itt is zsugorodás várható. A sertés ára ugyan már egy éve magas, a hazai állomány a korábbi veszteségek miatt megcsappant. Az első negyedévben a felvásárlás 19,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző évben. A vágások negyede importsertés. A húsipar válsága a termelők körében is bizonytalanságot okoz, az egyik legnagyobb gondot a likviditási problémák jelentik. Az élősertés iránt a román s újabban az orosz kereslet is erős. Valamivel jobb helyzetben vannak a baromfitermelők, itt a válság idején is nőhet a kereslet. Igaz, ezt a várakozást az első négy hónap adatai még nem igazolták, a felvásárlás 6,5 százalékkal esett vissza.

A Kopint-Tárki elemzői szerint a legrosszabb helyzetben a tejágazat van, itt az uniós piacon is túlkínálat van. A magyar nyers tej ára a tíz évvel korábbi szintre esett vissza. Az első négy hónapban a felváráslás 9,8 százalékkal csökkent. Az agrárium dolgozóinak hitelezési gondokkal is szembe kell nézniük, ez részben a válság számlájára írható. A kutatóintézet szakértői megjegyzik: a szaktárca kedvezményes hitelekkel és garanciavállalással igyekszik ugyan segíteni, de félő, hogy nem mindenkihez, s nem kellő időben jut el a segítség.

Az első negyedévben a beruházások 18,2 százalékkal estek vissza, s ezt csak részben lehet a pályázati kiírások ciklikusságával indokolni. Számos nyertes pályázó – például állattartó – kénytelen volt visszalépni tervezett beruházásától, mert nem tudta előteremteni az önerőt, s bankhitelt sem kapott. Az első négy hónap számaiból az is kiderül, hogy az élelmiszerek iránti bel- és külpiaci kereslet visszaesett. A csökkenő jövedelmek miatt az élelmiszer-kiskereskedelem eladásai 2,6 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. Miután a belföldi piac egyre gyorsabban zsugorodik, a kiskereskedelem eladásai az év egészében három-négy százalékkal eshet vissza.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr901223612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása