HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

EU:már nem számít a méret

Kisgazda 2009.07.03. 03:21

     


Júliustól huszonhat gyümölcs- és zöldségfajta forgalomba hozatalára szóló előírásokat törölt el az Európai Bizottság, így visszatérhetnek a boltok polcaira a görbe uborkák, sárgarépák. A korábbi előírások az áruk méretét és alakját is szabályozták. "Sokkal jobb, ha ezt inkább a piaci szereplőkre bízzuk. A változtatások után az áruk szélesebb kínálatából válogathatnak a fogyasztók. Nincs értelme tökéletesen jó termékeket kidobni csak azért, mert rossz a méretük és a formájuk" – állítja Mariann Fischer Boel, az EU agrárbiztosa. Eddig a termények húsz százaléka veszhetett kárba.

"A részletes minőségi előírások helyett egyetlen kitétel maradt csupán, az, hogy az áru fogyasztásra alkalmas legyen. A döntést a bürokrácia csökkentésével magyarázzák, de a minőségi követelmények megszűnése súlyosan károsítja a magyar zöldség- és gyümölcságazatot" – mondta lapunknak Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-gyümölcs Terméktanács ügyvezető igazgatója. A vezető szerint az áruházláncok árletörése és erőfölénye dönti el, hogy mit fogyaszthatunk. A minőségi, kiváló ízű magyar zöldség és gyümölcs nem tudja majd felvenni a versenyt az olcsóbb, de kevésbé minőségi, más uniós tagországokból érkező termékekkel. A szabályok eltörlése huszonhat zöldség- és gyümölcsfajtát érint, de tíz további fajtánál – amelyek az uniós kereskedelem értékének hetvenöt százalékát adják – érvényben maradtak az előírások, így a salátánál, az almánál, a kivinél, az őszibaracknál, a körténél, málnánál, a nektarinnál, a szőlőnél, a borsónál és a paradicsomnál.

MTI

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr991223610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása