HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Több fokozattal – lepofozott nyolc magyar bankot a Moody's

Kisgazda 2009.05.20. 05:32

Rontotta nyolc magyar bank besorolásait kedden a Moody's Investors Service hitelminősítő – egyes esetekben több fokozattal –, arra a véleményére hivatkozva, hogy a működési környezet gyors romlása jelentős nyomást gyakorol az érintett pénzintézeteknek a pénzügyierő-osztályzattal kifejezett önálló hitelképességi mutatóira.

A cég hangsúlyozta, hogy a leértékelés a magyar szuverén adósság korábbi osztályzatrontását követi. A nemzetközi hitelminősítő keddi londoni bejelentése szerint a visszaminősítések az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a CIB Bank, a K&H, az MKB, az Erste Bank Hungary, a Budapest Bank és az MFB besorolásait érintik.

Az FHB osztályzatát a Moody's megerősítette, de a besorolásra érvényes kilátást stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra módosította. A Moody's tavaly november óta összesen két fokozattal, az addigi elsőrendű „A” kategóriából a közepes befektetői „Baa1” szintre gyengítette a magyar állami kötvényadós-kockázati besorolást, negatív kilátással.

A cég a banki leminősítésekhez fűzött keddi londoni elemzésében azt írta: a magyar gazdaság recessziója miatt növekszik a cégadósi nem fizetővé válások valószínűsége, ami növekvő veszteségeket fog okozni a vállalati szektorba kihelyezett hitelportfolióban. A Moody's hozzáteszi, hogy a romló munkapiaci helyzet, a forint árfolyam-kilengései, valamint a lakásárak potenciális csökkenése szintén a lakossági hitelportfolió veszteségeinek emelkedését valószínűsíti. Ezek a veszteségek a hitelminősítő várakozása szerint „jó eséllyel jelentősen gyengítik a legtöbb magyar bank tőkehelyzetét” a következő két évben.

A Moody's közölte azt is, hogy „finomította” megítélését a magyar állam részéről várható rendszerszintű támogatás valószínűségéről, tekintettel arra, hogy véleménye szerint a magyar gazdaság alapszintű hitelkockázati mutatóinak eróziója és a gazdaságpolitikai rugalmasság ebből eredő csökkenése károsan hat a bankszektor kormányzati megsegítésének képességére.

A Moody's eddig a helyi valutában vezetett betétek – Magyarország esetében „Aaa” szintű, azaz a lehető legjobb – országkockázati plafonját használta az állami támogatási képesség megítéléséhez, ez azonban esetleg túlbecsülheti egy adott jegybank kapacitását, sőt készségét a pénzügyi intézmények támogatására rendszerszintű és elhúzódó bankválság esetén, áll az elemzésben.

A hitelminősítő ennek alapján most már a magyar kormány negatív kilátású, „Baa1” szintű kötvényadósi besorolását veszi alapul, és ehhez ad hozzá egy fokozatot, vagyis jelenleg „A3” - az „Aaa”-nál hat fokozattal gyengébb, de még elsőrendű – szinten veszi figyelembe az általa vélelmezett magyar állami banktámogatási képességet.

Az elemzés szerint a Moody's a magyar bankrendszert a kockázatosabbak között tartja számon a közép-kelet-európai térségben, tekintettel a devizahitelek magas – 60 százalékos – arányára a kinnlevőség-állományon belül. A hitelminősítőnek az a véleménye, hogy a forintárfolyam-kilengések, valamint az idén várhatóan 5 százalékkal visszaeső gazdasági teljesítmény miatt gyorsan növekszenek a bankszektor hitelkockázatai.

A Moody's a keddi módosításoktól érintett nagyobb bankok közül az OTP Bank pénzügyierő-osztályzatát „C plusz”-ról „D plusz”-ra rontotta, arra a véleményére hivatkozva, hogy a bank portfoliójában keletkező potenciális veszteségek jelentős nyomást gyakorolnak a cég jövedelmezőségére és tőkehelyzetére. A Moody's ezzel kapcsolatban különös hangsúllyal emeli ki az OTP jelentős érintettségét olyan, "kevésbé fejlett" piacokon, mint Ukrajna és Oroszország, de megemlíti „a gyorsan romló hazai működési környezetet” is.

A pénzügyierő-osztályzat rontására, valamint a rendszerszintű támogatás valószínűségéről alkotott megítélésének „finomítására” hivatkozva a Moody's meredeken, a korábbi „Aa3”-ról a magyar szuverén adósi besorolással egyező „Baa1”-re rontotta a OTP hosszú távú forintbetéti, valamint hosszú futamú devizaadósi besorolását, negatív kilátással. A hosszú futamú, alárendelt devizaadósi besorolás „A1”-ről „Baa2”-re, a rövid távú forintbetéti és devizaadósi osztályzat „Prime-1”-ről „Prime-2”-re süllyed.
Az OTP Bank „Baa1/Prime-2” devizabankbetéti besorolását a Moody's - érvényben hagyott negatív kilátással - megerősítette, mivel ennek már eddig is a Magyarországra érvényes „Baa1” devizabetéti országplafon szabott felső határt. A hitelminősítő az OTP Jelzálogbankra hasonló osztályzatmódosításokat jelentett be.

A Moody's már egy korábbi londoni elemzésében azt írta, hogy a fő kelet-európai piacok „hosszú és mély recesszióba kerültek”, és helyzetük romlása negatív besorolási nyomást gyakorol az itt működő bankérdekeltségekre. A cég szerint a romlási folyamat nyomán „szelektívebbé” válhat a nyugat-európai tulajdonos bankok által a kelet-európai érdekeltségeknek nyújtott támogatás, ami még további lefelé ható besorolási nyomást gyakorolhat a leánybankokra.

(MTI)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr131132692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása