HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Mi folyik a földalapú támogatások igénylései körül?

Kisgazda 2009.05.13. 00:53

Erdős Norbert országgyűlési képviselőnk szóbeli kérdést intézett az FVM miniszterhez a földalapú támogatások ügyében az Országgyűlés május 11-i ülésnapján.

ERDŐS NORBERT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Nemrégiben tettem fel önöknek kérdést az uniós földalapú támogatások igénylése kapcsán írásban. Amikor kérdésemet feltettem, akkor olyan információkat kaptam, hogy az igényléseket befogadó rendszer nem üzemel, és képtelenek a falugazdászok vagy a kamara szakemberei feldolgozni a beérkező igényléseket.

Azon a héten, például, április 22-én, amikor a kérdésemet feltettem, a térségünkben összesen 20 igénylést tudtak feldolgozni, ami annak a lehetőségét vetítette előre, hogy nem tudnak végezni a május 15-ei határidőre az igénylések leadásával. Ez pedig annyit jelentett volna, hogy a gazdák nem juthatnak hozzá a jövő évi támogatásaikhoz, számukra pedig csak az uniós támogatások maradtak, mivel a kormányzat eléggé el nem ítélhető módon már elvette a hazai kiegészítést tőlük.

Az igényléseket feldolgozó rendszer az önök írásbeli válasza szerint tökéletesen működik és működött, csak apróbb kezdeti hibák fordultak elő.

Ezzel szemben az igazság az, hogy hetekig akadozott a rendszer, sőt hosszabb időkre le is állt. A szakemberek hiába próbálták feldolgozni az egyre türelmetlenebb gazdák által leadott igényléseket, a rendszer működésképtelensége miatt nem tudták ezt megtenni. Hiába jelezték a hibát, nem történt semmi. Érdekes módon, ahogy beadtam az írásbeli, szóbeli kérdésem, a kérdés beérkezése után szinte órák alatt helyrehozták a rendszert, ami után kisebb fennakadásoktól eltekintve működik is, és ha minden jól megy, akkor sikerül is minden igénylést feldolgozni.

Tisztelt Államtitkár Úr! Mi garantálja azt, hogy a későbbiekben nem fordulnak elő ilyen hibák? Hogyan lehetséges az, hogy a mérhetetlen mennyiségű adóforintból működtetett államapparátus képtelen elvégezni a feladatát, még ha egy olyan apró ügyben is, mint egy szoftver üzemeltetése történik?

Tisztelettel várom válaszát.

ELNÖK: Gőgös Zoltán államtitkár úré a szó.

GŐGÖS ZOLTÁN földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Ha képviselő úr azt adta volna elő, amit írásban megkaptam, akkor kicsit durvábban válaszolnék, de így visszafogom magam. Majd külön megbeszéljük, főleg az utolsó mondatot. Tanulságos!

Miután azonban nem ezt mondta el, csak annyit tudok mondani, képviselő úr, ugye, nem gondolja komolyan, ha hetekig nem működik a rendszer, és április 22-én írta a kérdését, akkor május 7-én 133 179 darab feldolgozott kérelmünk van, ugyanis hetek nem teltek el azóta, maximum három hét, de inkább csak két és fél. Nyilván képviselő úr is tudja, hogy az SPS körüli huzavona miatt sokáig vajúdott a dolog, hogy melyik támogatási rendszerre térünk át, és való igaz, hogy ez két hét csúszást okozott a rendszer indításánál, ezért élesben teszteltük mindjárt az elején, és az első három napban, többek között annak köszönhetően, hogy meg akartunk takarítani legalább 100 millió forintot, ami sikerült is, a keresztmegfeleléssel kapcsolatos regisztrációt is az elektronikus rendszeren keresztül végeztük, ami egy új elem a tavalyihoz képest, ami azt jelenti, hogy körülbelül megduplázta a kapacitásigényt.

Miután jelentkezett ez a probléma - nem a rendszer volt hibás, mert működött, csak lassan -, akkor egy azonnali fejlesztést csináltunk két nap alatt. Képviselő úr nem gondolja, hogy az ön írásbeli kérdése miatt tettük; mi ezt a problémát ugyanúgy észleltük, mint az önnek jelzők is. Az más kérdés, hogy az a falugazdász, aki ezt önnek jelezte vagy leírta, annál tovább nem ért a számítógéphez, mint hogy kikapcsolja meg bekapcsolja, de most nem akarok senkit minősíteni. Sajnos, sok ilyen emberünk van, nem is várhatjuk el hatvan év körüli emberektől, hogy kapásból rugalmasan reagáljanak a változásokra, de nem is szeretnénk, ha emiatt bárki is bántaná őket.

Hadd mondjam erre a következőt: a mai napon ez a szám már 160 ezer. Azt szeretném jelezni, képviselő úr - hiszen 15-e még odébb van -, hogy nagy biztonsággal állítható, a hét második felére ezen a feldolgozáson túl leszünk. Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy hozzá fog jutni a támogatásokhoz.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

(parlament.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr281118411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása