HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Az utolsó utáni órában a baromfiágazat

Kisgazda 2009.05.13. 01:02

Dr. Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselőnk, a Fidesz-MPSZ frakcióvezető-helyettese interpellálta Gráf József FVM minisztert az országgyűlés május 11-i ülésnapján.

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Tisztelt Államtitkár, Miniszter Úr! Az Európai Unió tagállamaiban évente mintegy 170 ezer ember betegszik meg szalmonellafertőzés következtében. A magyar baromfiállományban az emberi megbetegedést okozó szalmonellafertőzés alacsony, mindössze 5 százalékos. Sajnálatosan azonban az összes szalmonellabaktériumra vonatkozó fertőzöttség magas. Az EU 2160/2003/EK rendelete alapján 2010 végétől csak olyan friss baromfihús forgalmazható, amelyikben semmilyen szalmonellafertőzés nem mutatható ki - nincs tolerancia. Önmagában ez a körülmény a hazai baromfitartó ágazat teljes összeomlásával fenyeget. Ez az ágazat a vidéken élő emberek jelentős részének biztosítja a megélhetését vagy legalább a jövedelemkiegészítést.

A baromfitartókat az elmúlt években súlyos csapások érték, természeti csapások éppen úgy, mint a hazai felvásárlás lelkiismeretlensége. A libatartók tragédiájáról, azt hiszem, nem kell külön szólni, mindenki ismeri. A falvakban még megmaradt tőkeszegény, többnyire nehéz körülmények között élő baromfitartók a szükséges mértékű segítség nélkül nem tudnak megmaradni, de ugyanígy a telepeken sem. A szalmonellamentesítésre vonatkozó uniós döntések 2003 óta ismertek, a kormány nem tett semmit. A magyar baromfiágazat, mindazok, akik az ágazatból élnek, csak akkor maradhat meg, ha jelentős, több tíz milliárd forintos segítséghez jut.

A segítség egyes térségekben az egyetlen munkalehetőség megtartását, tehát nem szociális segélyt, munkalehetőség megtartását jelenti. A kormány ismereteink szerint mindösszesen 1 milliárd forintot kívánna adni, ami teljességgel elégtelen. Szükség van ugyanis 3100 épület rekonstrukciójára, a kivágásra kerülő állatállomány pótlására, a szükséges állatorvosi felügyeletre és ezzel a piacok garantálására. Most nem elég a szapora ide-odapislogás, az agrártárca ígérgetése, siránkozása, azonnali segítség kell.

Tisztában vagyunk persze azzal, hogy csekély annak a lehetősége és esélye, hogy a nagytőke kormánya a kisembert meg fogja segíteni. Csoda lenne ez, csoda pedig ezzel a kormánnyal, mint tudjuk, nemigen történik. Mégis megkérdezem a miniszterelnök urat, rajta keresztül az államtitkár urat, hajlandók-e megadni a szükséges mértékű segítséget - éspedig a kormány segítségét, mert a tárca segítsége kevés - a baromfitartó ágazat számára, ami az életben maradáshoz feltétlenül szükséges.

ELNÖK: Gőgös Zoltán államtitkár úré a szó.

GŐGÖS ZOLTÁN földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Azzal szeretném kezdeni, hogy sem siránkozni, sem ígérgetni nem szoktunk, hanem tesszük a dolgunkat. A közvetlen termelői támogatások rendszerében az Európai Unió nem részesíti, és nem engedi tagállami támogatásban sem részesíteni a baromfitartást, azt tisztán piaci ágazatként kezeli. Egy kuriózum azonban van, a mi állatjóléti rendeletünk, amit a tagországok közül egyedül nekünk sikerült elfogadtatni, aminek alapján az állat-egészségügyi és állathigiéniai területen kiegészítő támogatást lehet adni, bizonyos szabályok betartása mellett.

Az agrártárca, ahogy az elmúlt években, a jövőben is kiemelten kezeli az állattenyésztési ágazat, így a baromfiágazat helyzetének stabilizálását. A szalmonella elleni védekezésre vonatkozó hazai és közösségi jogszabályok alapján a kormányzat 2008-ban biztosította a betegségek leküzdéséhez szükséges pénzügyi eszközöket. Az egyes állatbetegségek megelőzésével, leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló 148/2007. számú FVM-rendelet és az egyes állatbetegségek és zoónisok felszámolására, az ellenük való védekezésre és figyelemmel kísérésükre irányuló nemzeti programok 2009. évi finanszírozásának szabályairól szóló, 38/2009. (IV. 8.) számon kiadott FVM-rendelet intézkedései alapján a támogatások továbbra is igényelhetők.

Az előbbi jogcím alapján a baromfiágazatban 2008-ra vonatkozóan 1,2 milliárd forint a jóváhagyott kérelmekben szereplő támogatási nagyságrend, amelynek teljes kifizetése rövidesen megtörténik. Az utóbbi jogcímen, a második jogcímen pedig 1,1 milliárd forintig nyújtható be támogatási igény. Felhívnám azonban a képviselő úr figyelmét arra az igen fontos tényre, hogy a termelők a 2008. évre szánt támogatási összeget nem vették teljes mértékben igénybe, tehát nem lehet forráshiányról beszélni. Az elhangzottakon túl állatjóléti támogatások jogcímen a baromfiágazatban a 139/2007-es FVM-rendelet alapján évente legfeljebb 4 milliárd forint támogatási összegig lehet támogatást igényelni. Az állati hulla elszállításának, kártalanítási költségeinek az állattartók részére történő magasabb szintű kompenzálását szolgálja az EU Bizottsága által szintén elfogadott 56/2008-as FVM-rendelet. Ezen a jogcímen 2008-ban 1,1 milliárd forint kifizetés történt, és ennyivel számolunk ebben az évben is.

Szükséges megemlíteni azt is, hogy különböző kedvezményes kamatozású és kezességvállalással egybekötött hitelprogramokkal is segíti az ágazat vállalkozóinak helyzetét például az Új Magyarország agrárfejlesztési hitelprogram, a Magyar Fejlesztési Bank forgóeszközhitel-programja. Az Új Magyarország vidékfejlesztési program egyik kiemelt prioritása az állattartás korszerűsítése. Az uniós társfinanszírozással működő támogatási intézkedések között kifejezetten az állattenyésztési ágazat, így a baromfiágazat segítését célzó támogatások állnak a mezőgazdasági vállalkozók rendelkezésére. Így például az állattartó telepek komplex korszerűsítésére, gépek, technológiai eszközök, berendezések beszerzésére, meglévő épületek felújítására, új férőhelyek kialakítására, modern tartási technológiák installálására van lehetőség. Ennek a támogatásnak a jelentős részét a termelők határozott formában megkapták, nagyjából 100 milliárd forint kifizetése is megtörtént ezen a jogcímen.

Úgy gondolom, hogy a felsorolt összegek és rendelkezések azt igazolják, hogy a baromfiágazat további sorsa egyáltalán nincs veszélyben. Ezekkel a fejlesztésekkel, amelyek meghaladják a több tíz milliárd forintot, amit képviselő úr mond, az ágazat hosszú távon fenntartható és működtethető.

Kérem válaszom elfogadását.

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Attól tartok, hogy államtitkár úr félreértette a kérdést. Nem a téli tüzelőt kérik papírban, nem azt kérik, hogy minél több programot küldjenek, amivel be lehet gyújtani, hanem segítséget, azonnali segítséget kérnek. Nem azt kérik, hogy itt felolvassák nekik, eddig mit nem kaptak, hanem azt szeretnék megkapni, amivel életben lehet maradni. Nem arról van szó, még egyszer hangsúlyoznám, hogy néhány embernek jut vagy nem jut, ezt önök meg tudják oldani. Néhány embernek mindig jut.

Nem erről szól a történet, hanem arról szól a történet, hogy több tízezer embernek lesz-e olyan lehetősége, amit önmagának teremtett meg, hogy az életlehetőségét fenntartja, vagy pedig majd szociális segélyre szorulnak, mert nem tudnak sehonnan segítséget kapni.
Ez a válasz, államtitkár úr, méltó volt az eddigi válaszokhoz. Nem tudom elfogadni.

(parlament.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr481118420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása