HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

A „pécsi gyors”: retteghetnek a szocialista nagyágyúk

Kisgazda 2009.05.11. 20:45

A pécsi szocialista bukás azt üzeni a vidéki, erősnek gondolt MSZP-s politikusoknak, hogy rettegjenek, mert nincs ma Magyarországon erős MSZP-s jelölt. Köztudott: Páva Zsolt nyerte a vasárnapi pécsi polgármester-választást. Zárug Péter szerint nagy a baj, talán már Ron Werber is Budapesten van. Kiszelly Zoltán arra emlékeztetett, hogy Szili csak addig volt a „legnépszerűbb” politikus, amíg szembe lehetett állítani Gyurcsánnyal.

A Fidesz szavazói valós lehetőséget láttak a változásra, egyfajta „kis kormányváltás” történt a baranyai megyeszékhelyen. Az országos tendenciák igazolódtak be a hétvégi pécsi választáson – hívta fel a figyelmet Kiszelly Zoltán. Köztudott: a múlt héten vasárnap Páva Zsolt a pécsi polgármester-választáson óriási fölénnyel nyerte el a pécsiek bizalmát. A fideszes politikus kijelentette: a város lakói a valódi változás mellett tették le a voksukat. Orbán Viktor a baranyai megyeszékhelyet a remény városának nevezte.

Elmaradt a szocialisták trendfordulója

A Fidesz szavazói nagyon motiváltak voltak, míg a szocialisa szimpatizánsok csalódottak, jó részük otthon is maradt, ahogy a bizonytalanok is. Kiszelly emlékeztetett, „az MSZP a legnépszerűbb politikusát küldte csatasorba, megpróbálták eltávolítani a párttól”, ám Szili Katalin ennek ellenére is veszített. „Trendfordulóban bíztak, ha sikerül jó eredményt elérni, akkor az változást indíthat be az országos megítélés szempontjából is.”

Az MSZP a pécsi vereség után tovább gyengült, nem sikerült kijönnie az örvényből – teszi hozzá Kiszelly, aki szerint óriási nyomás alá kerülhet a párt akkor is, ha kiderül, hogy a megszorítások miatt nem szavaztak Szilire.

Már nem az emberarcú szocializmus figurája

Szili bukásának két olvasata lehetséges. Ha sikerül elhitetni a közvéleménnyel, hogy „Szili a Bajnai-csomag első prominens szocialista áldozata”, akkor az „országos politika áldozataként” még lehet esélye a jövőben, akár vezetője is lehet az MSZP belső ellenzékének. A másik olvasat a politológus szavai szerint az, hogy „ez Szili személyes kudarca, hiszen egy jól előkészített, hazai terepen sem volt képes nyerni”. A Fidesz szavazóinak a pécsi győzelem egy igazolás is, hogy „van esély a valódi változásra”, jelentős mozgósító erőt generálva – teszi hozzá a politológus. Szili Katalin csak addig volt népszerű, amíg szembe lehetett állítani Gyurcsánnyal. Kiszelly hozzátette: Gyurcsánnyal szemben ő volt „az emberarcú szocializmus képviselője”, s mivel nincs meg az a személy, akivel kontrasztot képezhetne, „visszasorolódott a pártba”.

Zárug: Ízetlen pogácsa lett a próbasütés vége

Próbasütést végzett a pécsi kemencében az MSZP. Keletlen tésztájába bedobta legnépszerűbb jelöltjét kovásznak, de úgy tűnik, ízetlen-bűzetlen pogácsa sült általa is, amit nem esznek meg a szavazók – jelentette ki Zárug Péter Farkas az MNO-nak. A politológus szerint mindenkit bűnösnek találnak, aki Gyurcsány Ferenc pártjában és frakciójában ült és ül. Pécs azt üzeni az MSZP vidéki, erősnek gondolt embereinek – Miskolctól Battonyán át Szegedig –, hogy rettegjenek, mert nincs ma Magyarországon erős MSZP-s jelölt.

Zárug szerint ez annak a következménye, hogy 2006. október 6-tól, amikor bizalmat szavaztak Gyurcsánynak, mindenki bűnrészese lett a balatonőszödi beszéd árulásainak, hazugságainak, Szili is. Ha Szili Katalin győzött volna, felemelkedése miniszterelnök-jelöltségig is szárnyalhatott volna. Eredménytelenségével azonban számára is világossá vált, hogy az MSZP, tehát saját pártja áldozata, és egy bukott bűnrészes képét mutatja a választópolgárok előtt. Ebből az következik, hogy pártjának vezérkara rövid távon mindenképp elveti, mint lehetséges megmentőt.

Zárug úgy véli, hogy a két kis párt, az MDF és az SZDSZ is pánikolhat a közös jelölés kudarca miatt. Mandátumot minden bizonnyal csak közös pártlistás indulással szerezhetnének politikai túlélésükért. Vagy teljes MSZP-ellenességbe kellene átcsapniuk ahhoz, hogy egyáltalán halvány reményük maradjon a 2010-es önálló parlamentbe jutásuknak. Mindkét út konfliktusos számukra, ami tovább hajtaja a vizet az ellenzék malmára – teszi hozzá Zárug.

A sarokba szorultság növeli az agressziót, így várható, hogy felerősödik a titkosszolgálati politika az MSZP részéről, és beindul a mesterséges politikai események gyártása az ellenzék erejének vissszaszorítására. Nagy a baj a politológus szerint, talán már Ron Werber is Budapesten van – teszi hozzá. 

MNO

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr71115802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása