HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Az Európai Uniós választásról másképpen

Kisgazda 2009.05.06. 20:21

Az MSZP-SZDSZ koalíció és a segédcsapattá silányult MDF elvesztette a kormányzó képességét. A folyamat Bajnai-kormány felállásával már nem a kormányzásról szól, hanem a monopolrendszerek, konglomerátumok kiépüléséről: azaz a hatalomátmentésről.

A rezsim gazdasági helyzete

A kiépült autokratikus rezsim minden tagja tisztában van vele, hogy vége. A meghozott megszorító intézkedések 500 milliárd forint megtakarítást eredményeznek. Ez az állam működését 120-150 napig képes finanszírozni - és nem tovább(!).

Az állampapír piac kiszáradt. Az a kicsiny lejegyzés, ami középtávra történt, arra volt elég, hogy hangulatot javítson és megalapozza az új kormány tárgyalási pozícióit az USÁ-ban és az EU-ban. A probléma az, hogy nem hitt és hisz nekik senki sem. Pénzt nem adnak a kezükbe. Átverni mindenkit átvertek (USA, EU, Oroszország) és a MOL átengedésével stratégiai lehetőséget biztosítottak Oroszország számára a terjeszkedésre Európában. Egyszerűen Gyurcsány-klónnak tartják Bajnait.

A gazdaság folyamatos lassulásával a GDP csökken, az állami bevételek is csökkennek, a gazdaság 6,5% csökkenése az elmúlt 25 év neoliberális politikája csődjét jelenti. Az állam finanszírozhatatlanná és működésképtelenné vált a kezükben. A helyzet tarthatatlan. Nem maradt más, mint a hatalom átmentése.

A hatalomátmentés anatómiája

Ma Magyarországon a jelenlegi rezsim "politikailag" mindenre alkalmas hívei közel 250 ezren vannak különböző meghatározó pozícióban: állami cégek vezetői, felügyelő bizottsági tagjai és középvezetői, köztisztviselők, közalkalmazottak. A hatalomátmentés három szinten zajlik: (1) felső vezetői szinten, (2) középvezetői szinten, (3) alkalmazotti szinten. A módszer mindenütt ugyanaz: monopóliumokat és kartelleket alakítanak ki és ezeket polgárjogi szerződésekkel betonozzák be.

A leggyakrabban hangoztatott állami tulajdonok - közvagyonok - értékesítésén túl vannak un szolgáltatási monopóliumok, amelyek sok esetben nagyobb bevételt biztosítanak, mint maguk a vagyontárgyak. Csak a legszemléletesebbet kiemelve: a gázszolgáltatáshoz kapcsolódó monopolrendszerek.

A módszer lényege, hogy törvényileg létrehoznak egy olyan szabályzót (szabályzórendszert), amely egy bizonyos szolgáltatást kizárólagosan hozzárendel egy bizonyos csoporthoz, érdekkörhöz. Ez a csoport a bennfentes információk segítségével megszerzi a szolgáltatás feletti ellenőrzést. Kialakít egy csoporthoz, körhöz tartozó monopóliumot.

A helyzet természetesen piacellenes és rögtön felveti a kartell gyanúját. Az állami ellenőrző funkciók legyengítésével a piaci szereplők szabadon tevékenykedhetnek. A monopóliumok működését segíti a szűkülő piac, mivel ez lecsökkenti a szolgáltatói versenytársakat. A piac szűkülése a magas korrupció és a magas adóterhek miatt természetes folyamat. A hatások egymást erősítik és döntik romba a gazdaságot. Minden diktatórikus és autoriter rezsim így végzi.

A hatalomátmentés csak úgy lehetséges, ha kizárják a versenytársakat a piacról és termelő egységként a rezsimhez kötődő erők maradnak meg erősen a válság végére. A folyamatosan szűkülő piacon kizárólag az állami támogatást is igénybe venni képes cégek működőképesek. Az EU források ezért kulcsfontosságúak a rendszerben. Aki EU forrást képes bevonni a szolgáltatása értékesítéséhez, átmentheti magát.

A Bajnai-kormány programja

A hatalomátmentés anatómiájából következik, hogy a bukott autoriter rezsim átmeneti kormánya kizárólag az átmentési stratégiák koordinálására alakult meg. A kormánynak három fő feladata van: (1) a saját emberek bebetonozása; (2) a következő kormány mozgásterének szűkítése; (3) a helyzet konszolidálása a későbbi siker érdekében.

A három pont közül a legutolsó az, amely a legnehezebben megy. A virtuális kormányzás után és a médiahack világában a kormány mögött álló csoport arra építette fel a stratégiát, hogy a megszorításokat sikeres válságkezelésként adja el. Ezt egyszer sikeresen megtették 1998 és 2002 között. Az elkövetkező három hónap arról fog szólni, hogy megpróbálják beégetni az emberek tudatába: a válság megoldása együttesen volt a kormány megszorítása és az emberek áldozathozatala.

A következő kormány mozgásterének szűkítése két fő motívumban merül ki: (1) az állami beavatkozó funkciók csökkentése, az államigazgatás leépítése; (2) az állami költségvetés előzetes lekötése. Ez utóbbit az IMF adósság törlesztés és a háttér intézmények eladósításán keresztül próbálják elérni.

A kialakított szolgáltatói monopóliumok a rezsim saját embereinek a gyűjtőhelyei. A mindenre kapható, erkölcsi minimummal nem rendelkező kapcsolati háló emberei ezekbe a pontokba menekültek. Ezek három csoportba oszthatók: (1) monopolhelyzetben lévő cég; (2) multinacionális vállalat magyarországi leányvállalata; (2) nemzetközi szolgáltatást végző cég magyarországi kizárólagos megbízottja; (4) a fentieket kiszolgáló un. outsourcing cégek (könyvelő cégek, HR tanácsadók, stb). A kormány a programjain keresztül ezeknek az átmentési pontoknak nyújt támogatást.

A rezsim saját embereinek jelenleg legnagyobb gyűjtőhelye a felsőoktatás. A felsőoktatás tervezett privatizációja - értékesítése külföldi egyetemeknek - nem szól másról, mint a liberális értelmiség bebetonozásáról.

A jelenleg napirenden lévő privatizációk csak és kizárólag olyan pontokat érintenek, melyek segítségével monopolhelyzet alakítható ki: (1) vízvagyon értékesítése, (2) egyetemek értékesítése. Ez az utolsó két olyan vagyon, amelybe át lehet menteni magukat.

A kormány és a rezsimet támogató média szélsőjobboldali veszély felerősítésével (Jobbik) próbálja hiszterizálni a társadalmat és az EU-t. Az Apró-Gyurcsány klán azt nem tudja elérni, hogy szeressék, de azt megpróbálja elérni, hogy a Fideszt náluk jobban gyűlöljék.

Az EU választások valódi tétje

A jelenlegi közvélemény-kutatási adatok alapján a Fidesz 14-17 helyre számíthat. A Jobbik, az SZDSZ, az MSZP és az MDF között oszlik el a maradék 8-5 hely. A rezsim - amennyiben kétharmadnál kisebb mértékben kap ki - a hatalom átmentési stratégia megerősítéseként értelmezi a választási eredményt. Ez megerősíti őket abban, hogy a nemzetiségi konfliktushelyzet kiélezésével (cigányság és a magyarság egymásnak ugrasztásával - ezt megtanulták a Habsburgoktól) és a gazdasági hatalom átmentéssel együttesen eredménnyel szorítható harapófogóba a Fidesz.

A választások valódi tétje, hogy a kormány végre tudja-e hajtani ezt a programját és képes megakadályozni a polgári fordulatot.

Olgyay Szabó Attila
(gondola.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr251106912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása