HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Balek kerestetik, avagy valakit átvernek, nem kicsit, nagyon

Kisgazda 2009.03.25. 20:53

Valaminek mindig meg kell változnia, hogy minden ugyanúgy maradhasson - szól a szicíliai maffia egyik alaptétele. Gyurcsány legújabb trükkje a diktatórikus rezsim kiépítésének (átmentésének) újabb lépése: a MSZP pártvezetője fog dönteni az államigazgatásról egy Miniszterelnöknek hívott ügyintézőn keresztül. Gyurcsány-rezsim elindult az egy párti diktatúra irányában. Bűnözők egy kis csoportja félve a felelősségre vonástól minden eszközt megragadnak, hatalmuk megőrizése, átmentése érdekében.

Nagyon érdekes az, ahogy ezt az elemzők illetve a párttársak kommentálják. A legárulkodóbb az összes közül a Lengyel László nyilatkozata: "...Ha a miniszterelnök nemcsak a pártokhoz, hanem hozzá is lojális külügyminisztert, pénzügyminisztert és a rendőrséget, a titkosszolgálatokat, ellenőrző vezetőket kap segítőül, akkor nemcsak program lesz gyorsan, de hatékony válságkezelő kormányzás is..." Azaz, olyan vezető kell, amely a jelenlegi struktúrát tovább mozgatja ebben az irányban. A Párt majd megmondja hogyan tovább.

További igen érdekes érvelés bukkant föl újra: "a válság miatt nem szabad a választásokat kiírni." Simon Gábor. Ez azt jelenti, hogy ha elhúzódik a válság, akkor nem lesz választás 2010-ben? Ez a két évelés együttesen a Parlamentáris demokrácia felfüggesztését jelentheti.

Meggyőződésem, hogy ez is benne van a kalapban. Amennyiben tragikusra fordul a helyzet és állandósulnak, a tűntetések meg fogják próbálni. Gyurcsány, mint megmentő előkerül.
Fritz Tamásnak van igaza, most eldől, hogy ki a demokrata és ki bújik jogi értelmezések mögé.


Nézzük meg a hátteret...

Mi vezetett Gyurcsány lemondásához? Az elmúlt kettő hétben nem volt olyan tárgyalása, vagy kijelentése, ami bármilyen módon is változtatni tudott volna a helyzeten. Minden kijelentése után esett a forint. Nemzetközi találkozóin nem volt egyetlen vezető politikus, aki komolyan vette volna. Mozgástere megszűnt. Pénzt nem tudtak szerezni, a kiadások foltozásához. Ezért be kell vezetni a reformnak hazudott minden eddiginél nagyobb megszorító csomagot. Ezt nem akarta Gyurcsány a nevére venni, mert akkor valóban politikai hulla lenne, mint Bokros. Egyetlen lehetősége maradt, megpróbálni bebiztosítani magát a felelősségre vonással szemben. Ezért találták ki ezt a média hecket.
A helycserés megoldás egy kétségbe esett csoport utolsó próbálkozása. Az egész kommunikációs trükköt négy dolog kezelésére találták ki ezt a kommunikációs trükköt: (1) az EU választás, (2) az MSZP tagság passzivitása; (3) FIDESZ egyre nyomasztóbb előnye; (4) a felelősségre vonás elkerülhetetlensége. Menjünk sorba: (1) A FIDESZ egyre nyomasztóbb előnye és a Jobbik feljövetele azzal fenyeget, hogy nem jut be csak négy MSZP-s képviselő az EU parlamentbe - 50%-os részvételnél 66%-nál nagyobb a FIDESZ támogatottsága, 5% körüli a Jobbik, és ha az SZDSZ, aki billeg, bejut akkor az a helyzet áll elő, hogy 4 db MSZP képviselő jut be. Ez a katasztrófa. Ennek elkerülése csak úgy lehetséges, ha választási koalíciót kötnek vagy egy új Kormánnyal megpróbálják elvitetni a balhét. Ez az un olajfa koalíció.

Az egész kormányváltásdi azért egy óriási média lufi, mert az új kormány első megmérettetése júniusban lesz. A választásokon több pontot kellene hozniuk, mint a jelenlegi közvélemény kutatási adatok (20%). Ez lehetetlen, mert a válság kezelés a 13 havi nyugdíj és bér elvonását jelenti, egy évre csökken a GYED, elvonnak további pénzeket az egészségügytől és az oktatástól. Összesen jelenleg 500 milliárd forint kivonására van szükség, ha neoliberális gazdaság - politikát próbálja követni az új miniszterelnök. A létrejött új kormány legitimitása a választásokig tart - júniusban politikai értelemben megbukik. A bizalmi válság, ezután tovább folytatódik.

A Kiválasztottak

Az MSZP által felvetett személyek egyike sem rendelkezik politikai támogatással, egyike sem ért az államirányításhoz és súlytalan ember. Azaz ügyvivők, Gyurcsány Ferenc tikárság vezetője lesz a szerencsés nyertes. A három ember három karakter mindegyik meggyőződéses neoliberális vagy szocialista gondolkodó.

A régi vicc alapján: Surányi jól átlátja a helyzetet - van respektje jobb oldalon, Vértes jó elemző - van respektje az SZDSZ-nél, Glatz meg csak ott van velük. Hogy melyikük a befutó, vagy más lesz az, az teljesen mindegy, hiszen csak egy balek kerestetik...

Balek kerestetik...

Gyurcsány eddigi magatartásából levezethető, hogy mit fog tenni: (1) A bejelentett megszorító intézkedéseket balról támadni fogja és folyamatos zsarolással tompítani igyekszik. Eközben a médiában egy baloldali szociáldemokrata programot fog meghirdetni. E felöl ne legyenek illúziói az új Miniszterelnöknek. (2) A FIDESZ-t mint szélsőséges radikális pártot folyamatosan támadni fogja rasszizmus miatt. A provokációk és a társadalmi elégedetlenséget megpróbálja a FIDESZ nyakába varrni. A helyzetért ismételten a FIDESZ lesz a felelős.

A gazdasági helyzet október november környékére lesz a legsúlyosabb. Legkésőbb eddig az időszakig megkezdődnek a nagyszabású társadalmi megmozdulások. Az egész jobboldal az új kormányfőt illegitimnek fogja tekinteni, aki az EU választások után politikai értelemben is megbukik.

Három kérdés van, amire az új kormányfőnek sürgősen választ kell adni: (1) Hogyan kezeli a szociális problémákat; (2) Hogyan índíja be a gazdaságot, ami teljesen leállt; (3) hogyan tud elfogadtatni 8 hónapnál hosszabb programokat. Ez a három kérdésre egyértelmű a válasz: SEHOGY.

Az új kormányfő tehát nyakába veszi a népszerűtlenséget, az MSZP támadni fogja a szociális érzéketlensége miatt. A kiderülő pénzügyi visszaélések őt fogják gyengíteni.

Gyurcsány és csapata tehát 2 és fél hónapra keresnek egy balekot, akinek van bőr a képén utána 8 hónapig bohóckodni úgy, hogy nem tud hozzá nyúlni a pénzt eltüntető rendszerekhez.
Valakit átvernek, nem kicsit nagyon...

Olgyay Szabó Attila

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr701025718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása