HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Miért csökkenti az FVM évről évre a kiegészítő nemzeti agrártámogatás összegét?

Kisgazda 2009.03.11. 03:18

Kékkői Zoltán országgyűlési képviselőnk szóbeli kérdést intézett a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetőihez a nemzeti kiegészítő agrártámogatások csökkenése ügyében az Országgyűlés március 9-i ülésnapján.

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Miniszter úr bevallása szerint a 2009. évben az agrárium működésének támogatása mintegy 33 milliárd forinttal csökken, és további 4 milliárd forintot zároltak az FVM költségvetési fejezetéből.

A megszorítások jegyében a tavaly még 25,1 százalékos top up támogatás idén maximálisan adható 30 százalékos arányának alig a fele, mindössze 15 százalék lesz. A 28/2005. FVM-rendelet értelemében a top up összege szántóföldi növénytermesztés esetén hektáronként még 19 420 forintban volt maximálva, az 54/2007. szerint már legfeljebb 12 000 forint, a 107/2008. értelmében pedig már csak 11 200 forint vehető igénybe.

2008 folyamán a SAPS- és a top up keret együtt 233 milliárd forint volt. Ebből a kiegészítő nemzeti támogatás 78 milliárd forintot tett ki. 2009-ben a tervek szerint a SAPS és top up együtt ugyan 258 milliárd forint lesz, köszönhetően annak, hogy az uniós forrású SAPS-támogatás évről évre jelentős mértékben növekszik. A kormány a top up támogatást mégis csökkenti 33 milliárd forinttal, vagyis az mindössze 45 milliárd forint lesz. Az EU által engedélyezett nemzeti kiegészítő támogatáshoz viszonyítva pedig 33 milliárd forintnál is nagyobb mértékű a csökkenés.

Kérdezem tehát államtitkár urat: miért nem használja ki az agrártárca évek óta a maximálisan adható támogatási arányt a top up esetében? Miért csökkenti évről évre az FVM a nemzeti kiegészítő agrártámogatások mértékét?

Köszönöm a figyelmet.

GŐGÖS ZOLTÁN földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon megtévesztő, ha valaki a 2005-ös egy hektárra jutó támogatást a 2008-assal veti össze, ugyanis időközben 1millió hektárral nőtt meg a termelők által igényelt jogosult terület nagysága. A 19 400 forint 4 millió hektárnál volt, a 12 000 forint pedig az 5 milliónál. Képviselő úr is pontosan tudja, hogy itt van egy visszaosztási ráta: amennyi a jogosult terület, annyira kell visszaosztanunk a forrást. A területalapú csökkenésnek tehát, amit ön elmondott, alapvetően ez az oka.

Egyébként a másik, ahogy ön is mondja, ez egy kiegészítő támogatás, tehát a két támogatási formát mindenképpen együtt kell vizsgálni, és ez ellentmond annak, amit képviselő úr mond a korábbi évekről, hiszen 2005-ben 186,7 milliárd forint volt a SAPS és a top up együtt; ez 2008-ban 233 milliárd forint; és 2009-ben várhatóan 250 milliárd forint lesz. Tehát a két elem együttes összege egyáltalán nem mutat csökkenést, sőt még a következő évben is lesz 17 milliárdos növekedés.

Való igaz, képviselő úr, hogy ez a növekedés viszont csak az állattenyésztési borítékokon fog megjelenni, ott egyébként jelentős növekedés várható, ugyanis a kormány ebben a gazdasági helyzetben, ebben a finanszírozási helyzetben azt nem tudja vállalni, hogy az egyébként növekvő európai uniós támogatás mellé még további támogatást adjon. Amit mi garantálni tudunk, az az, hogy a gabona-, olajos- és fehérjenövények területalapú támogatása nyilván a visszaosztási rátát figyelembe véve szinten marad, sőt némi növekedés is tapasztalható.

Tudom, hogy ennek senki nem örül. Az is igaz, hogy ennél többet adhatnánk jogilag, de úgy gondolom, hogy most ebben a helyzetben, amikor egyébként az ország költségvetése ilyen helyzetben van és más területeken is beavatkozás szükséges, ha azt tudjuk garantálni, hogy a támogatások területalapon sem csökkennek, hanem szinten maradnak, akkor úgy gondolom, hogy ez megfelelő válaszlépés erre a kérdésre.

Köszönöm szépen a figyelmüket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr11995160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása