HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Megduplázták az áfát

Kisgazda 2009.03.09. 09:48

Hat év alatt negyedszerre módosítják júliustól az általános forgalmi adó kulcsait. A Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok kiszámítható, hosszú távú elképzelések hiányában előszeretettel nyúlnak az áfához – legyen szó választási kampányról (áfacsökkentés), vagy éppen a költségvetés óriási hiányának némi mérsékléséről (áfaemelés). Így az elmúlt fél évtized alatt majdnem megduplázódik a legtöbb létszükségleti cikk forgalmi adója.

Medgyessy Péter kormánya először 2004-től változtatott a forgalmi adó mértékén: 2003-ig amellett, hogy sok termék még mentességet élvezett, kétféle áfakulccsal, 12 vagy 25 százalékkal adóztunk. 2004. január elsejétől az addig kedvezményes, nullaszázalékos kulcsba tartozó termékek közül többek között a gyógyszerekre, a gyógyászati segédeszközökre és a nyomtatott sajtótermékekre is ötszázalékos áfát szabtak ki. Ezenkívül az élelmiszerek, a vendéglátó-ipari étkeztetés, a tüzelőanyagok és a személyszállítás addig 12 százalékos kulcsát növelték 15 százalékra. A 25 százalékos mértéket ugyan változatlanul hagyták, de az e körbe tartozó termékeket kibővítették az addig 12 százalékos áfájú villamos árammal. A változást részben uniós csatlakozásunk indokolta, de az adóemelés a megnőtt államháztartási hiány miatt lett ilyen nagymértékű.

Két évvel később, 2006. január elsején – gyakorlatilag a választások előtti kampányfogásként – a Gyurcsány-kormány húsz százalékra csökkentette az áfa legfelső, 25 százalékos kulcsát. Hiába figyelmeztette a kormányt számos gazdasági szakember és az ellenzék is arra, ha lefelé módosít az áfakulcson, akkor ne a legmagasabb, hanem az élelmiszereket és egyéb létszükségleti cikkeket magába foglaló alsóbb kulcsokhoz nyúljon, a kabinet kitartott elképzelései mellett. Ahogy óriásplakátokon hirdették akkoriban a szavazópolgároknak: "Igen. Megcsináltuk."

Az éppen tetőző benzin és gázolaj árában már 2005 októberétől érvényesítették az alacsonyabb kulcsot, ezáltal némileg olcsóbb árakat elérve a benzinkutaknál. A megnyert választások után, szeptembertől újabb módosításra szánta el magát a második Gyurcsány-kormány, de ekkor az egyre fojtogatóbbá váló gazdasági nehézségek miatt ismét áfanövelés formájában. Ekkor kétkulcsossá változtatták az áfát, ami a gyakorlatban annyit jelentett, hogy az addig 15 százalékkal adózó termékeket a húszszázalékos kulcs körébe helyezték át.

Most ezt a húsz százalékot növeli 23 százalékra Gyurcsány Ferenc legújabb "válságcsomagja". A mindennapokban ezt leginkább talán az élelmiszereknél érzékeljük, amelyek 2003-ban még 12 százalékon adóztak, de az idén júliustól 23 százalékos áfát kell majd utánuk fizetni. Ezzel néhány év alatt csaknem a duplájára nő az élelmiszerek és a legtöbb más alapvető termék és szolgáltatás forgalmi adója.

Európai viszonylatban óriási versenyhátrányt jelent a nagy adókulcs. Több terület, így például az idegenforgalom képviselői rendre lobbiznak a kedvezményesebb áfáért, mert európai viszonylatban jelentős hátrányt jelent a nagy adókulcs – mindhiába.

MH

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr38990791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása