HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Mit kíván tenni annak érdekében, hogy a hazai élelmiszer-fogyasztók biztonságos, egészséges élelmiszerhez jussanak

Kisgazda 2009.02.18. 00:49

Vincze László országgyűlési képviselőnk szóbeli kérdést intézett a parlament február 16-i ülésén a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetőihez.

VINCZE LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A mézbotrány után decemberben az ír dioxinos hús esetében is bizonyította a hazai élelmiszer-ellenőrzés - élén a főállatorvossal -, hogy a feladatuk ellátására alkalmatlanok.

A miniszter felel azért, hogy a magyar emberek elé biztonságos élelmiszer kerüljön, köteles minden szükséges intézkedést a magyar élelmiszer védelmében megtenni, ha ezt elmulasztja, annak felelősségét viselnie kell.

Az Európai Unión belül a tőke és az áru szabad áramlása Magyarországon eddig a legsúlyosabb károkat éppen az állattartók számára eredményezte. A magyarországi sertésállomány 1990-hez képest 11 millióról alig több mint 3 millió darabra csökkent, és ezek piaca is bizonytalan.

Mindeközben az élelmiszer-ellenőrzés Magyarországon a könnyebbik utat választotta, a kistermelőket, a hazai kis piacokra kijutó őstermelőket igyekszik drákói szigorral ellenőrizni, eközben pedig a főállatorvos napokon keresztül nem tud arról, hogy Magyarországra dioxinnal szennyezett új sertéshús érkezett.

A magyar közvélemény elvárja a kormánytól, az agrárminisztertől, hogy az ellenőrzési rendszert a külföldről érkező élelmiszer tekintetében a legnagyobb szigorra késztesse, és vonja le a következtetéseket mind az ellenőrzési rendszerre, mind pedig az érintett személyekre vonatkozóan.

A fentiek alapján kérdezem az államtitkár urat: mit kíván tenni annak érdekében, hogy a hazai élelmiszer-fogyasztók biztonságos, egészséges élelmiszerhez jussanak? Kérdezem továbbá: mit tesz az agrártárca az ellen, hogy a nagy élelmiszeráruház-láncok a hazai termékek mellőzésével olcsó, de bizonytalan eredetű és összetételű élelmiszerekkel árasszák el a magyar piacot?

Várom megtisztelő válaszát.

GŐGÖS ZOLTÁN (földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Azzal, hogy a magyar élelmiszer-biztonsági rendszert és a főállatorvost megpróbálja minden ok nélkül lejáratni, pontosan azokat az erőket segíti, akik ellen küzdünk, és pont azt nehezíti, hogy minél több jó minőségű magyar élelmiszer legyen a polcokon. Természetesen azt, amit a munkatársaimmal kapcsolatban mondott, határozottan visszautasítom.

Azt gondolom, képviselő úr, hogy ez a téma itt nagyon sokszor előjött, ön is többször előhozta. Főleg a kistermelők érdekében teljesen jogos az, amit mond, segítenünk kell a kistermelői értékesítést, ez a célunk. De azért azt is látnia kell, hogy amikor például meghirdettük az Új Magyarország vidékfejlesztési programban a mindenki által követelt szúrópontok rendszerét, amivel pont azt a szabályt könnyítettük, hogy milyen módon és hogyan lehet mondjuk, a helyi feldolgozást, a helyi sertés- és egyéb állatvágást könnyíteni, erre a pályázatra egyetlenegy pályázat sem érkezett.

Képviselő Úr! Ahelyett, hogy ezekkel a dolgokkal - még egyszer mondom - határozottan rombolja azt a munkát, amit csinálunk, inkább azon dolgozhatna, hogy a saját körzetében legyenek ilyen szúrópontok. Ebben természetesen segítjük, hiszen minden megvan hozzá, minden jogszabály a rendelkezésünkre áll.

Azért egyet szeretnék a figyelmébe ajánlani: sem a feketevágást, sem a feketeforgalmazást, sem a tisztázatlan eredetű anyagokat nem engedjük forgalomba hozni, akkor sem, ha azokat kistermelők állították elő. Azt gondolom, ez alapvetően a magyar fogyasztók érdeke.

Nagyon kérem, képviselő úr, ne lázítson, segítse a munkánkat. Köszönöm szépen a türelmüket.

(www.parlament.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr15949813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása