HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Társadalmi katasztrófa szélén az ország

Kisgazda 2009.02.11. 03:41

Az országban soha nem látott mértékű társadalmi feszültséget fog okozni a gazdasági válság és a gazdasági válság következtében kialakult szociális válság, amely emberek millióit hozza már most is egyre lehetetlenebb helyzetbe.

A gazdasági válság hatására 8 százalék a regisztrált munkanélküliek száma, amely nem tartalmazza azon polgártársaink számát akik alkalmi munkából élnek vagy egyszerűen nem vehetőek nyilvántartásba, mivel évek óta nem tudnak elhelyezkedni, így kiestek a nyilvántartásból. Ennek alapján biztosak lehetünk abban, hogy ma Magyarországon a munkanélküliek valós száma nem 330 ezer fő, hanem körülbelül a regisztráltak duplája azaz 660 ezer fő. A foglalkoztatottak száma pedig minden nap drasztikusan csökken, mert tömegesen küldik el a cégek a vállalkozások a bérből és fizetésből élő emberek nem elhanyagolható részét a gazdasági válság következményei miatt, ezenkívül egyre több vállalkozás megy tönkre, ami megint csak a munkanélküliek számának gyarapodását jelenti. A vállalkozások megsegítésére és ezzel együtt a munkanélküliség csökkentésére nincsen határozott kormányzati elképzelés, amelynek hatására kétszer annyi vállalkozás számolható fel idén, mint a múlt év folyamán a legoptimálisabb becslések szerint is.

A munkanélkülivé vált polgárok helyzetét pedig tovább súlyosbítja az, hogy jelentős részük el van adósodva, mivel önálló lakáshoz nem tudtak másképpen jutni csak úgy, hogy hitelt vettek fel. A lakáshitelek nagy része pedig devizahitel, amelynek törlesztő részlete a gazdasági válság következtében megduplázódott, miközben azon szerencsés polgártársunk fizetése nem akik még dolgoznak. Ma 3 millió háztartás él hitelből és a Bankszövetség adatai szerint már 600 ezer azon hitelek száma amit az emberek nem tudnak visszafizetni és ennek a mértéke minden hónapban 10 ezerrel nő.

Ennek alapján belátható az, hogy a kialakult helyzetet mihamarabb kezelni szükséges, mivel a helyzet napról napra súlyosbodik így az emberek napról napra kerülnek egyre lehetetlenebb helyzetbe. A válság kezelésére egyértelmű határozott elképzelésekre van szükség nem pedig rendkívüli parlament ülésekre, nemzeti csúcsokra és a felelősség áthárítására. A válság felszámolásának alapfeltétele lenne a hitelesség visszaállítása az Országgyűlés feloszlatása és az előrehozott választások megtartása által.

Azonban Gyurcsány Ferenc ezt nem képes belátni. Számára fontosabb saját politikai túlélésének biztosítása , mint az ország érdekeinek előtérbe helyezése, amellyel csak a válság következményeit súlyosbítja. Persze az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a napi 235 ezer forintból élő miniszterelnök képtelen átérezni a válságot sőt egyenesen félrekezelte azt.

Ennek következtében kijelenthető az, hogy az emberek megélhetési problémája idén csak súlyosbodni fog, mivel egyre több lesz azon polgártársaink száma akik munkanélkülivé válnak majd és képtelenek lesznek hitelüket törleszteni, akik a hazai hajléktalanok népes táborát fogják minden valószínűség szerint gyarapítani.

Az ország soha nem látott mértékű társadalmi katasztrófa szélén áll, így idén megduplázódhat a létminimumon élők száma azaz Magyarország a 6 millió koldus országává válhat, a kialakult helyzet felelőse pedig nem más, mint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök aki képtelen belátni azt, hogy a országban jelen lévő gazdasági és szociális válság felszámolására új felhatalmazással rendelkező kormányzatra van szükség.

Harangi Fülöp

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr65936176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása