HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Miért kerül 9000 forintba a felvételi eljárási díj?"

Kisgazda 2009.02.07. 04:21

Dr. Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselőnk írásbeli kérdése Dr. Hiller István oktatási és kultúrális miniszterhez.

Tisztelt Miniszter Úr!

A kétszintű érettségi bevezetésével eltörlésre került a felvételi vizsga az egyetemeken, főiskolákon, de a felvételi vizsga díját továbbra is fizetni kell a jelentkezőknek. A felvételi eljárás díja bevezetésekor 1000 forint volt, amelynek a mértéke évenként emelkedve mára elérte a 9000 forintot.

A jelenlegi körülmények között teljesen indokolatlan a felsőoktatási intézményekbe történő jelentkezés esetén beszedni a felvételi eljárási díjat, korábban ugyanis arra hivatkozva kezdték szedni ezt a díjat, hogy ebből fedezik az egyetemek által tartott írásbeli és szóbeli vizsgák költségeit.

A felvételi eljárás díjának teljes eltörlését több civil szervezet is követelte már, valamint a Kisgazda Polgári Egyesület Ifjúsági Tagozata is. A társadalom tiltakozása ellenére ezt a díjat továbbra is beszedik, amely által százezer jelentkezővel számolva éves szinten 1,2 milliárd forintot keres az Oktatási Minisztérium a fiatalokon.

Ez a díj nem tekinthető másnak, mint indokolatlanul beszedett diáksarcnak amellyel azokat a tehetséges de szegény sorsú fiatalokat hozza leginkább lehetetlen helyzetbe a Gyurcsány-kormány akiknek a diploma megszerzése biztosítaná az egyetlen kitörési lehetőséget, hogy más életet tudjon élni a jövőben, mint ma.

Kérdezem tehát Miniszter Úrtól:

-Mivel indokolja a felvételi eljárási díjat?
-Mire fordítják a felvételi eljárási díj összegét?
-Miért kerül 9000 forintba a felvételi eljárási díj, amikor a felvételi eljárás költsége legfeljebb a jelentkezési lap előállítását foglalja magában, amelynek a mértéke csupán pár száz forint diákonként?
-Lát e esélyt a felvételi eljárási díj eltörlésére?


Várom válaszát!

Budapest, 2009. február 6.

Dr. Turi-Kovács Béla

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr87927834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása