HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

A tejtermelők védelmében

Kisgazda 2009.02.02. 04:08

Kékkői Zoltán országgyűlési képviselőnk szóbeli kérdést intézett Gráf József FVM miniszterhez a válsába jutott tejtermelők ügyében.

KÉKKŐI ZOLTÁN országgyűlési képviselő (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az utóbbi évben drasztikusan visszaesett a tej felvásárlási ára. Tavaly januárban még 105 forintot fizetett a termelőknek egy liter tejért a tejipar, mostanra ez az összeg kevesebb, mint a felére esett vissza. Egy liter tej előállítása nagyjából 70 forintra rúg, így a jelenlegi tejfelvásárlási ár a termelők önköltségi árát sem fedezi, a hazai tejfeldolgozók helyzete válságosra fordult. Miniszter úr múlt heti bejelentése szerint az agrártárca intézkedéscsomagot dolgozott ki a tejtermelők megsegítésére, de ez igencsak megkésett. Hiszen a tejtermelő ágazat válsága nem most kezdődött.
A híradások szerint egy törökszentmiklósi tejtermelő társaság például már a múlt héten megkezdte az állatok levágását, több mint 2 ezer tehenet visznek a vágóhídra. És ez az eset nem egyedi. Miként lehetnek a szlovák, a lengyel, az osztrák tejtermékek, importköltségekkel együtt is, olcsóbbak magyar versenytársaiknál? A hazai tejtermelők belföldi piaci lehetőségei folyamatosan szűkülnek, mégis, mint már több alkalommal szóvá tettem itt a parlamentben, az iskolatej-akcióra fordítható költségvetési előirányzat évről évre csökken.
Kérdezem államtitkár úrtól, mivel indokolja a tejtermelőket sújtó roppant alacsony felvásárlási árakat. Miért nem akadályozta meg már eddig is az országba áramló gyenge minőségű tej és tejszerű termékek behozatalát?
Köszönöm a figyelmet.

GŐGÖS ZOLTÁN földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr, a szót. Ahogy Herbály Imre képviselőtársam azonnali kérdésénél is jeleztem, több intézkedést is foganatosítottunk a tejágazat kapcsán, ez nagyjából egy 2,5 milliárdos nemzeti csomag, és egy pályázati forrásként megnyíló európai uniós intervenciós, illetve exporttámogatási lehetőség, valamint egy de minimis támogatási lehetőség, cégenként, feldolgozónként 50 millió forinttal.
Úgy gondolom, hogy sokkal korábban beavatkozni egy rendszerbe, amikor képviselő úr is mondja, hogy egy évvel ezelőtt még nagyjából 100 forintos tejár volt, nem nagyon lehetett, hiszen azok az árviszonyok nagyjából november környékén kezdtek látszani. Egyébként a mostani átvételi átlagár is nagyjából ennyi, az exportkötések ára is 23-24 eurócent, ami a mostani forintárfolyamon nagyjából 65-70 forintnak felel meg. Ehhez adunk még 8 forint 20 fillér kvótatámogatást, amennyiben erre lehetőségünk lesz később. Én nagyon remélem, hogy igen, és marad az SPS-rendszer Magyarországon, mert ha még ezt is elvesszük a tejtermelőktől, amiért önök nagyon-nagyon küzdenek, úgy látom, akkor az aztán végképp padlóra küldi ezt az ágazatot, ez meggyőződésem.


(16.00)

Én úgy gondolom, hogy minden olyan program, amiről képviselő úr beszélt, napirenden van, de azért egyet látni kell: közvetlen támogatást európai uniós jóváhagyás nélkül nem adhatunk, tehát minden olyan intézkedést, amely akár állatjóléti, akár iskolatejjel kapcsolatos vagy bármilyen állatorvosi költségek elengedése, pontosabban meg nem fizettetése kapcsán van, egyeztetünk kell, mert nem kockáztathatjuk meg nagyjából 350-400 millió forint uniós forrás lehívhatóságát.
Én azt gondolom, képviselő úr, hogy nagyon sokat fog segíteni az ágazaton az az Európai Unióban pont magyar kezdeményezésre elfogadott csomag, ami azt jelenti, hogy a 2013-as forrásainkból körülbelül 4 százaléknyit - nem a mostani, hanem a későbbi források 4 százalékát - szabadon fordíthatunk állattenyésztési ágazatokra. Ez mintegy 5 milliárd forint. Ennek egy apró feltétele van: SPS-rendszerben kell működni Magyarországon a támogatásnak, ugyanis ezt kizárólag az SPS-t alkalmazó országok tehetik meg, függetlenül attól, hogy korábban teljesen más hírek érkeztek az Unióból, de sajnos a végleges döntés - így mondom - ebbe az irányba ment.
Én nagyon remélem, hogy ez a probléma nem lesz hosszabb fél évnél, hiszen ez egy ciklikus ágazat. Én úgy gondolom, ezt a fél évet a termelőink át fogják hidalni, és utána természetesen azzal a fejlesztéspolitikával, amit elindítottunk, egy sokkal költséghatékonyabb és sokkal alacsonyabb költségű ágazatra térhetünk át, ami talán már versenyképes lesz itt Európán belül is.
Köszönöm szépen a figyelmüket.

(parlament.hu)

Címkék: fvm országgyűlés tejtermelők

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr5917470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása