HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Miért nem tesz semmit a Kormány a délvidéki magyarok kettős állampolgárságáért

Kisgazda 2009.01.08. 21:25

Kékkői Zoltán országgyűlési képviselőnk írásbeli kérdéssel fordult Kiss Péter kancelláriaminiszterhez a délvidéki magyarok ügyében.

Tisztelt Miniszter Úr!

A délvidéki magyarok kettős állampolgársága ügyében írásbeli kérdéssel fordultam Dr. Göncz Kinga külügyminiszter asszonyhoz, aki dacára annak, hogy 2008. decemberében a sajtónyilvánosság előtt képviselte a Kormánynak a kettős állampolgárságot elutasító álláspontját, a válaszadást államtitkárán keresztül elhárította. (A Külügyminisztérium hivatalos válaszát jelen dokumentumhoz mellékeltem.)

Szerbiai magyar politikai és civil szervezetek többször hangot adtak abbéli kérésüknek, hogy szerb-magyar kettős állampolgárok lehessenek. A vajdasági nemzeti kisebbségek tagjai, így az ottani románok, szlovákok, horvátok kivétel nélkül igényelhetnek kettős állampolgárságot, hiszen az EU-tag Románia és Szlovákia, valamint az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó Horvátország kormánya egyaránt garantálta ezt, a szerb kormány belegyezésével.

Érthetetlen és felháborító, hogy a magyar Kormány nem támogatja a szerbiai magyarok kérését, sőt mi több, a kettős állampolgárságuk ellen foglal állást. Teszi ezt az ottani magyarok kérése ellenére és annak dacára, hogy Szerbiában bevett gyakorlat a kettős állampolgárság intézménye.

Jelen helyzetben tehát a délvidéki magyarok kettős állampolgársághoz jutása kizárólag a magyar Kormány hozzáállásán múlik.

Kérdezem tehát miniszter úrtól: miért nem tesz semmit a Kormány a délvidéki magyarok kettős állampolgárságáért?

Várom válaszát!

Budapest, 2009. január 7.

Kékkői Zoltán

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr75866268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása