HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

A fenyőtermesztők védelmében

Kisgazda 2009.01.08. 21:41

"Milyen megoldási javaslatai vannak az agrártárcának a magyar fenyőtermesztők értékesítési nehézségeinek jövőbeni megoldására?" - Kékkői Zoltán országgyűlési képviselőnk írásbeli kérdése az FVM miniszteréhez.

Tisztelt Miniszter Úr!

Karácsony elmúltával tisztelettel hívnám fel figyelmét arra, hogy a magyarországi fenyőfatermesztők számára piaci gondok miatt nem volt felhőtlen az ünnep.

Bár a fenyőpiacon a világgazdasági válság nem éreztette hatását decemberben, a fenyőtermelőknek így is sok gondja-baja akadt. A külföldi cégek által forgalmazott nagy mennyiségű és olcsó import fenyőárú visszaszorította a magyar termesztőket, annak ellenére, hogy a külföldi a minőségben nem, csak az árban veszi fel a versenyt a hazaival. Emellett az is gondot okozott a magyar fenyőtermesztőknek, hogy az alacsony felvásárlási ár miatt többségük saját maga kényszerült eladni a fenyőfákat a nagyobb városok főterein.

A külföldi versenytársak és az értékesítési nehézségek miatt sajtóhírek szerint 2008-ban a karácsony környékén értékesítésre szánt magyar fenyőmennyiség nagyjából 40%-a a termesztők kezén maradt.

A fentiek alapján kérdezem Miniszter Úrtól:

- Milyen megoldási javaslatai vannak az agrártárcának a magyar fenyőtermesztők értékesítési nehézségeinek jövőbeni megoldására?

- Kívánja-e a tárca elősegíteni, hogy a haza fenyőtermesztők az értékesítés könnyítése végett kereskedelmi hálózatokat hozzanak létre?

- Van-e lehetősége a tárcának arra, hogy az importfenyővel szemben piaci előnyhöz jutassa a magyar fenyőtermesztők árúit, természetesen az Európai Uniós szabályozás figyelembevételével?

Várom válaszát!

Budapest, 2009. január 8.

Kékkői Zoltán

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr24866307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása