A Kisgazdák már felhívták a figyelmet arra, hogy a külföldről beérkező, bizonytalan eredetű és összetevőjű élelmiszerek szinte akadálytalanul kerülnek a hipermarketek polcaira és onnan a vevőkhöz. Az Írországból érkezett dioxinos hústermék a főállatorvos korábbi állításával szemben most már bizonyítottan tőkehúsként is forgalomba került Magyarországon.
A Kisgazdák követelik, hogy az élelmiszer-láncról szóló törvényben kötelező előírásként szerepeljen minden külföldről érkező élelmiszer esetében a szúrópróba-szerinti ellenőrzés, gyanús termék beérkezése esetén pedig hat hónapon keresztül minden termék vizsgálatát el kell rendelni. A fogyasztóknak jogában áll tudni, hogy milyen termékeket vásárolnak, ezért követeljük, hogy kormányrendelet írja elő a magyar termékek jól látható megkülönböztetését.
Bebizonyosodott, hogy a külföldről beérkező élelmiszerek állapotáról és minőségéről a fogyasztó nem jut hiteles tájékoztatáshoz. Az ír dioxinnal fertőzött sertéshús esetében a főállatorvos előbb azt nyilatkozta, hogy ilyen árú nem érkezett Magyarországra, majd hogy csak tranzitként, ezt követően hogy fertőzött sertésmáj érkezett, majd elismerte, hogy feldolgozott termékekben jelen van a dioxinos hús, végül kiderült, hogy Magyarországon tőkehúsként is forgalomba került a veszélyes termék.
Azonnali intézkedéseket várunk el annak érdekében, hogy az emberek a drága pénzen megvásárolt élelmiszerek biztonságáról meggyőződhessenek.
Dr. Turi-Kovács Béla
a Kisgazdák elnöke