A mézbotrány után most az ír dioxinos hús esetében is bizonyította a hazai élelmiszer ellenőrzés, élén az agárminiszterrel és a főállatorvossal, hogy a feladatuk ellátására alkalmatlanok.
Különösen súlyosnak kell ítélni, hogy a főállatorvos előbb megnyugtatta a közvéleményt, hogy nem kerülhetett Magyarországra a mérgező húsból, majd utóbb kényszerűen beismerte, hogy mégiscsak eljuthatott a magyar emberek asztalára a dioxinos sertéshús.
Az Európai Unión belüli tőke- és áru gátlástalan áramlása Magyarországon eddig a legsúlyosabb károkat az állattartóknak okozta. A magyarországi sertésállomány 1990-hez képest 11 millióról alig több mint 3 millió darabra csökkent, és ezek piaca is az olcsó és rossz minőségű külföldi árú beáramlása miatt bizonytalan.
Az élelmiszer-ellenőrzés Magyarországon a könnyebbik utat választotta: kistermelőket, a hazai kispiacokra kijutó őstermelőket igyekszik drákói szigorral tönkretenni. A magyar közvélemény elvárja a kormánytól, az agrárminisztertől, hogy haladéktalanul szigorítsa meg a külföldről érkező élelmiszerek ellenőrzését, terjesszenek be törvényjavaslatot a Parlamenthez, és kötelezően írják elő, hogy a kereskedelemi elárusítóhelyeken, elsősorban a hipermarketekben a polcokra írják fel, hogy az ott kínált termék külföldi vagy magyar árú.
Dr. Turi-Kovács Béla
a Kisgazdák elnöke