HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Ki nem fizetett agrártámogatások

Kisgazda 2008.12.12. 17:43

Erdős Norbert országgyűlési képviselőnk december 8-án napirend után szólalt fel a Parlamentben "Ki nem fizetett agrártámogatások" címmel.

Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Számtalan őstermelő és mezőgazdasági vállalkozó fordult hozzám az elmúlt napokban a békés megyei mezőgazdasági és vidékfejlesztési hivatal újabb, erősen megkérdőjelezhető etikai alapon nyugvó akciója miatt. Az MVH mintegy négyezer őstermelőnek, vállalkozónak és szövetkezetnek küldött levelet, hogy túligénylést nyújtottak be a földalapú támogatás kapcsán.

A földalapú támogatási kérelem beadási határideje május közepén volt. Azóta eltelt több mint fél év. A gazdák joggal háborodtak fel azon, hogy az MVH-nak ennyi idő nem volt elegendő, hogy az esetleges túligényléseket kiszűrje, és csak november közepén értesítették ki az érintetteket vélt vagy valós indokból, holott ők a levelezés helyett már a pénzespostást várták. Külön tragédia a dologban, hogy amíg az uniós támogatások körüli hercehurca el nem rendeződik, addig a termelők a nemzeti földalapú támogatásokhoz sem juthatnak hozzá, így gyakorlatilag lehet, hogy a végleges kifizetési határidőig, 2009. június 30-ig egy fillér nélkül maradnak.

A gazdák természetesen, mielőtt hozzám fordultak volna, számtalan fórumon érdeklődtek már, hogy miért történt velük ez a kínos és megmagyarázhatatlan procedúra. Több helyről azt az információt kapták, hogy az MVH-nál rendszerhiba történt, ezért mentek ilyen tömegesen a túligénylésről szóló kiértesítések. Az érdekes a dologban az, hogy olyan esetekben is kaptak túligénylésről szóló értesítést, amikor az adott fölhasználó kevesebb területre adott be támogatási igénylést, mint amire leadhatta volna.

Amennyiben valós az információ, hogy rendszerhiba történt, akkor ez miért nem derült ki korábban? Hiszen az idei évben már a termelők 100 százalékban elektronikus úton adták le igényléseiket, ha maguk ezt nem tudták megoldani, akkor a falugazdászok segítségével. Így különösen érthetetlen a dolog, hogy miért kellett fél évet várni a gazdák kiértesítésével, hiszen egy jól működő elektronikai rendszer esetében már a beadás pillanatában kiderülhetnek az esetleges hibák vagy eltérések.

Most a gazdáknak kell rohangászniuk jogos jussukért, hogy 8 nap alatt válaszoljanak egy hibásan feltett kérdésre, vagy igazítsák ki azt a hibát, amelyet nem ők követtek el, és amire az MVH elektronikai rendszerének nem volt elég fél esztendő. Jön az új esztendő, ha a gazdák nem jutnak hozzá a támogatásokhoz, menthetetlenül tönkremennek, nem tudják miből kifizetni a szántást, talajművelést, a kemikáliákat, és így esélyük sincs a talpon maradásra.

Amikor az ember ilyen ügyekről hall, óhatatlanul is egy furcsa gyanú kezd el motoszkálni benne. Vajon miért történhetnek ilyen dolgok? Ezt már nem lehet rendszerhibával magyarázni. Az embernek az az érzése támad, hogy hiányzik a kasszából az a pénz, amiből kifizetnék a gazdák uniós támogatásait, vagy ha meg is van, akkor azt az idei év büdzséjének kozmetikázására használják, egyrészt azzal, hogy csak a következő évben jelenik meg a kifizetési oldalon mint valós tétel, és így virtuálisan csökken a költségvetési hiány, másrészt az Uniótól kapott támogatást esetleges hiányok pótlására használják.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kérem, nyugtasson meg, hogy nem igaz a gyanú, és megvan az Uniótól kapott pénz, amit az Európai Közösség a magyar gazdáknak szánt, és nyugtassa meg a gazdákat is, hogy idejében kifizetésre kerülnek a jogos összegek. Továbbá szeretném megkérdezni: hogyan lehetséges az, hogy fél év nem volt elég a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak, hogy az igényléseket kiértékelje, és kiszűrje a valós túligényléseket? Miért november közepén kapták meg a gazdák a kiértesítéseket? Mikor juthatnak hozzá a gazdák a támogatásokhoz? Értem ez alatt az uniós és a nemzeti földalapú támogatásokat is. Létezhet-e az, hogy még mindig hiba van a feldolgozási rendszerben, amikor már az igénylések is elektronikus úton jutnak el a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz?

Tisztelettel várom válaszát.

 Képviselő úr felszólalására Gőgös Zoltán, az FVM államtitkára válaszolt:

"Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Nem véletlen, képviselő úr, hogy ezt a hozzászólását csak napirend után engedték elmondani. Ebben annyi tárgyi tévedés volt, hogy ezt nem engedhették se napirend előtt, se azonnali kérdés keretében elmondani.

Képviselő úr, az nem rendszerhiba, ha kontrollálunk valamit, és minden évben 20 százalékot fotóz újra a rendszer. S ahol ez a fotózás szeptemberre esik, ott nem tudják előbb elvégezni a kontrollt, mint ebben az időben. Egyébként a kifizetések december 1. és június 30. között vannak, ahogy képviselő úr is mondta, de ahogy eddig is minden évben, úgy most is december 15. és az év vége között a támogatásoknak nagyjából a 90 százalékát ki fogjuk fizetni. Azokét nem tudjuk kifizetni, akik vagy perben állnak, vagy nem tudják tisztázni a problémájukat. Ugyanis az Európai Unió most már azt se engedi meg, hogy valaki lemondjon a területéről a másik javára. Eddig ez volt a legegyszerűbb, hogy akinek nagyobb területe volt egy blokkon belül, az egyszerűen azt mondta, hogy jó, akkor én elengedem ezt a két hektárt. Most már nincs ilyen, képviselő úr.

Azt javaslom mindenkinek - ezt már nagyon régóta mondjuk, és ebben segítünk is -, hogy egyszer pontosan körbe kell mérni GPS-szel mindenkinek a területét, és akkor nincs ilyen probléma. Ugyanis az elektronikus beadásnál a gép azt nem kontrollálja, hogy túligényelték a területet, mert akkor még nem tudja, hiszen a fedvényt később viszik fel rá az ortofotó alapján. Ebben tehát semmi rendszerhiba nem volt, ez egy teljesen normál eljárás. Mellesleg az MVH nemcsak a területalapú támogatásokkal foglalkozik, hanem emellett még kiadott nagyjából 300 milliárd forintnyi támogató határozatot többek között fejlesztési programokról, ezenkívül mintegy 60-70 milliárd forintot már ki is fizettünk, egyébként Európában egyedülálló módon a 2007 utáni támogatásokból. Még egyszer mondom, képviselő úr, hogy a fejlesztés típusú támogatásokról van szó. A forrást meg egyébként is utólag fizeti az Európai Unió. Ez egy cashszámlán lévő rendszer, és ahogy jogosult a kifizetés, azonnal fizetjük. A top upot pedig mindig januárban fizetjük, mert az meg a rendszer szerint a következő éves költségvetésben van benne. Nem gondolnám, hogy ebben bármilyen változás történik.

Az viszont biztos, képviselő úr, hogy ezeket nagyon szigorúan ellenőrzik, s még öt év után is ellenőrizhetik. Abba viszont nem akarjuk belevinni a termelőket, hogy utólag legyen ebből visszafizetés. Egyébként pedig nem kellett nekik senkihez futkosni, mert - ha jók az információim - a falugazdászok ezt egy egyszerű adategyeztetéssel lerendezték. Emiatt tehát senkinek nem kellett sehova futkosni. Egyébként meg úgy gondolom, hektáronként 40 ezer forint azért megér annyit, hogy egy kicsit foglalkozzanak vele. Lehet, hogy a mostani árakat figyelembe véve pont ennyi jövedelem képződik ebben az évben, és több nem.

A többi kifizetés nagyjából ezzel egy időben történik, ekkor történik az AKG kifizetése is, hiszen tavaly egyszerre lett benyújtva minden területalapú támogatással összefüggő kérelem. S még egy változásra kell felkészülni. Azért is lett szigorúbb a rendszer, mert 2009-től az állatjóléti ellenőrzések kivételével mindenféle keresztmegfelelésnek meg kell felelnünk ugyanúgy, mint az Európai Unió régi tagországainak. Ez még egy kicsit bonyolítani fogja az életünket. Képviselő úr, ez egy olyan jól működő rendszer, amiben ez borítékolva van. Annak pedig, hogy ez novemberben kerül újra kézbe, egyszerűen az az oka, hogy a nagyjából 1200 fős apparátus emellett még rengeteg mindennel foglalkozik, s miután december 1-je előtt nem fizethetünk, teljesen felesleges lett volna ezzel korábban foglalkozni, ráadásul amíg betakarítás folyt a határban, igazából a termelők se nagyon értek volna rá ilyenekkel foglalkozni.

Forrásilag tehát teljesen rendben van a történet, és azt gondolom, a rendszerrel sincs semmi probléma. Az SPS ezen majd annyit egyszerűsít, hogy ezt hosszú évekre előre meg lehet határozni. Még egyszer azt javaslom - és ezt mondom képviselő úrnak is -, hogy álljon össze három-négy termelő, vegyen egy GPS-t, ami nagyjából 30 ezer forint. Érdemes egyszer megkockáztatni - vagy akár tízen is vehetnek egyet -, egyszer saját maguknak körbemérni a területet egy blokkon belül, és attól kezdve nincsenek viták.

S még egy dologra válaszolnék, arra a felvetésére, hogy volt, aki kevesebbet kért, mint amennyit kaphatott volna. A termelőink sajnos mindig keverik a földhivatali nyilvántartást meg a blokktérképes nyilvántartást. Ezt soha nem fogjuk tudni összehozni, ugyanis az egyik a tulajdonszerkezetet igazolja, a másik meg az európai uniós támogatásnak a feltétele, és ez a jövőben is így lesz. Úgyhogy attól, hogy valaki kevesebbet igényelt, mint a földhivatali papírja, ez nem azt jelenti, hogy a blokkban nem volt olyan, aki ne igényelt volna túl, főleg akkor, ha heten-nyolcan még vannak egy-egy fizikai blokkban. Mindig ez okozza a problémát. Egyébként pedig vannak notórius visszaesők, akik minden évben elmennek akár a perig is, és nem értik meg, hogy nincs igazuk. Időnként ez is nehezíti az életünket. Köszönöm szépen."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr11819385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása