HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

A hazai tejtermelők, gazdálkodók védelmében

Kisgazda 2008.12.12. 17:35

Kékkői Zoltán országgyűlési képviselőnk az Országgyűlés december 8-i ülésén azonnali kérdést intézett az FVM vezetőihez "Miért nem tesz semmit az agrártárca a hazai tejtermelők külföldi áruházláncokkal szembeni kiszolgáltatottsága ellen?" címmel.

"Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Amint azt már korábban az iskolatej-akcióval kapcsolatos egyik felszólalásomban is említettem, a hazai tejtermelők helyzete - dacára az egyre növekvő hazai tejfogyasztásnak - folyamatosan romlik, ennek pedig elsődleges okozója a tejtermékek importjának növekedése, valamint a tejtermelőknek a külföldi tulajdonú bevásárlóközpontokkal szembeni teljes kiszolgáltatottsága.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felelősségét is felveti az a kérdés, hogy miként lehetnek a szlovák, a lengyel, az osztrák tejtermékek az importköltségekkel együtt is olcsóbbak magyar versenytársaiknál. Megad-e minden lehetséges támogatást a minisztérium a hazai gazdák versenyképességének biztosításához? És az a kérdés is felmerül: valójában megtesz-e mindent az agrártárca a külföldi cégekkel szemben kiszolgáltatott hazai gazdák védelme érdekében?

A már említett iskolatej-akció kapcsán is kiderült az, hogy az FVM nemcsak a külföldi cégekkel, árukkal szemben nem védi a hazai tejtermelőket, de abban is közreműködik, hogy belföldi piaci lehetőségeik tovább szűküljenek. Ezt támasztja alá az is, hogy a 2006. év óta csökken az "Igyál tejet" programra szánt költségvetési előirányzat, ezáltal pedig tovább gyengülnek a hazai tejtermelőknek az importtermékek miatt amúgy is vészesen beszűkült lehetőségei. Kérdezem államtitkár urat: miért nem tesznek semmit az agrártárca a hazai tejtermelők áruházláncokkal szembeni kiszolgáltatottsága ellen? Miért nem tesz meg mindent a hazai tejtermékek piacának bővítése érdekében, például az iskolatej-akcióra fordított költségvetési előirányzat növelésével?

Köszönöm a figyelmet"

A kérdésre Gőgös Zoltán, az FVM államtitkára válaszolt.

"Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Nem lenne baj, ha arra figyelnének, hogy egy napon belül az egyik kérdésükkel a másikat ne üssék agyon. Ugyanis a következő történt. Az előbb kaptuk a kérdést, hogy miért akarunk SPS-t, most meg kapjuk a kérdést, hogy miért nem akarjuk segíteni a tejtermelőket. Hát azért, képviselő úr, mert csak elég nehezen képzelhető el, ha mind a kettőt akarjuk, ugyanis azzal, amit önök erőltetnek, még további 7 forintot elvennénk tőlük literenként. Akkor nem tudom, milyen versenyképességük lenne.

Egyébként az áruházakkal kapcsolatban pedig szeretném elmondani, önmagában az, hogy a tejtermelőkön segítünk vagy sem, nem ez a fő kérdés. Nyilván ez az egyik legfőbb kérdés, ugyanis nem ők vannak közvetlenül kapcsolatban az áruházakkal, hanem a feldolgozók. Ezért mi úgy gondoljuk, hogy a teljes magyar élelmiszeripar védelmében kell azokat a változtatásokat meghoznunk, amiben úgy tűnik, hogy ötpárti konszenzus van, ami azt jelenti, hogy ha nem tudunk január közepéig megállapodni egy etikai normák gyűjteményében, amiben pontosan lefektetjük, hogy kinek mihez van joga, és milyen címen szedhet különböző pénzeket, akkor január 15-e után törvényjavaslatot fogunk benyújtani az Országgyűlésnek, amiben kezdeményezzük a tisztességtelen kereskedelmi magatartás korlátozását. Ugyanis az Európai Unió jelenlegi szabályai csak a kereskedők és a fogyasztók között korlátozzák az ilyen típusú magatartást, és ott van szabályrendszerük, de miután Európában általános probléma, hogy a beszállítók és a kereskedők nincsenek ugyanabban a súlycsoportban, ezért várhatóan - most már egyre több ország kezdeményezése után - az Európai Unió is meg fogja tenni ebben az ágazati körben is a szükséges lépéseket.

Szeretnénk megegyezni, nem akarunk háborút, viszont nem is akarunk engedni abból, hogy azt a gyakorlatot, amit eddig folytattak, azt az erőfölénnyel való visszaélést hagyják abba. Ha ez nem sikerül megállapodással, akkor törvénnyel fogjuk kikényszeríteni.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr27819371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása