HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Parlamenti felszólalás a vidék közbiztonságáért

Kisgazda 2008.12.07. 03:26

Az Országgyűlés hétfői ülésén Balogh József azonnali kérdést intézett az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium vezetőihez "A kormány miért nem tesz semmit a kiszolgáltatott helyzetben lévő tanyák és kistelepülések közbiztonsága érdekében?" címmel. Juhász Gábor IRM államtitkár válaszára Simicskó István kereszténydemokrata képviselő adott viszontválaszt.

BALOGH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt évtizedekben a tanyák világát megzavarták azok a társaságok, amelyek főleg észak-magyarországi megyékből indultak portyázni délre; először azzal a szándékkal, hogy munkát keresnek, majd látva a tanyán egyedül élők - sok esetben idős emberek - kiszolgáltatottságát, elkezdték a tanyák fosztogatását. A helyzet javítása érdekében 2001 júniusában feladatterv készült, amely tanyavédelmi program néven vált ismertté.

A gyakorlati megvalósítása 2002 januárjától kezdődött el, hét Bács-Kiskun megyei település bevonásával. A program több mint 4200 tanyára terjedt ki azzal a céllal, hogy a legszélesebb társadalmi összefogással, 24 órás tanyavédelmi szolgálat alakuljon ki. Két jelentős eredménye volt a tanyavédelmi programnak. Az összefogás eredményeként jelentősen javult a tanyán élők biztonságérzete, és az érintett településeken egy év alatt 71,9 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma. A modellprogram további eredménye az volt, hogy látván ennek a hatékonyságát, további települések kistérségi társulási formában bevezették a tanyavédelmi programot.

Mindez 2005-2006-ig működött így, majd jött a pénzügyi megszorítás ideje, és az elsők között érte el ez a megszorítás a tanyavédelmi programot is. A program elsorvadása után hamarosan a korábbi szintre emelkedett azokon a területeken a bűncselekmények száma, ahol megszűnt a program, sőt enyhe növekedés is megfigyelhető, hiszen a rendőrség az üzemanyag- és a létszámhiány miatt nem képes felügyelni a tanyás térségeket. A rendőrség által kampányszerűen elrendelt külterületi közbiztonsági akciók érdemben nem csökkentik a tanyasi térségek bűnügyi fertőzöttségét.

Amikor felmerül a kérdés, hogy mit lehetne tenni a tanyasi térségek közbiztonságának javítása érdekében, olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a gyakorlat próbáját is kiállt választ tudunk adni.

Újból el kellene indítani a tanyavédelmi programot, addig, amíg van kit és van mit megvédeni.

Várom államtitkár úr válaszát. Köszönöm a figyelmüket.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A kérdésre Juhász Gábor államtitkár úr válaszol. Parancsoljon!

JUHÁSZ GÁBOR igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselő Úr! A helyzet elemzése és a szükséges intézkedések elkészítése érdekében egy országos helyzetfelmérést végeztünk, hiszen nemcsak a tanyavilágban, hanem más kistelepülési struktúrákban is úgy látjuk, hogy a közbiztonság helyzete érdemben változott, és ezekre a kihívásokra ma még nem mindenütt találtuk meg a megfelelő eszközt.

A helyzetfelmérésnek az lett a végeredménye, hogy kiszűrtük a bűnügyi, közbiztonsági helyzetből különösen veszélyeztetett településeket, ezek mintegy 12 megyében vannak, elsősorban Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön valamint a dél-dunántúli régióban, egy része a Kecskemét környéki tanyavilágban is van. Földrajzilag furcsa módon ezek ilyen sávosan helyezkednek el, nyilván ön ezt ismeri.

A helyzetelemzés eredményeinek figyelembevételével komplex programot dolgozunk ki annak érdekében, hogy javuljon a kistelepülések közbiztonsági helyzete, amely alapvetően három lábon áll. Az egyik a körzeti megbízotti hálózat fejlesztése. Elmondható, hogy mára ott tartunk, hogy az üres kmb-helyek feltöltésére már a tervünk készen van, a finanszírozás a jövő évre vonatkozóan rendben van, tehát minden bizonnyal az év elején ez el fog kezdődni.

A második pillér, hogy a csapaterőben szervezett rendőri állomány megerősítését tervezzük, a Készenléti Rendőrség keretei között egy újabb bevetési főosztály három regionális osztállyal kerül felállításra, éppen annak érdekében, amire ön is célzott, hogy ne eseti kampányok legyenek, hanem ahol szükség van, ott érdemi rendőri fellépés legyen, és ne úgy, hogy máshonnan vonjuk el az erőt. Ezért vidéken három ilyen osztály kerül kialakításra.

Ezenkívül a miskolci Rendészeti Szakközépiskola a jövő év tavaszán elkezdi a fegyveres biztonságiőr-képzést olyan személyek részére, akik hátrányos helyzetű településen vagy településcsokorban élnek, és a mai meglévő szakképzettségük nem tenné lehetővé, hogy bekerüljenek rendészeti feladatra.

A hátralévő egy percemben folytatnám majd a válaszadást. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Viszontválasz illeti meg a képviselő urakat, és most Simicskó úr kíván élni a lehetőséggel. Parancsoljon!

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Államtitkár Úr! Végigolvastam az önök kormányprogramját, több is készült. "Növekvő biztonság a mindennapokban" címmel, nagyon szépen fogalmaznak, sőt az Új Magyarország programban is arról szólnak, hogy olyan szabadság szülte rendet akarnak Magyarországon, amelyben a köztársaság egyetlen polgárának sem kell félnie, magas színvonalú rendvédelmet akarnak, félelemmentes életet mindenkinek, az ország egész területén.

Az a helyzet, kedves államtitkár úr, hogy ezzel szemben az embereket magukra hagyták, és félnek, nagyon-nagyon sokan félnek, a tanyavilágban elsősorban, mert ők rá vannak szorulva a biztonságra, hiszen csak magukra számíthatnak, és rossz ez az érzés. Nem olyan régen én magam is ott jártam, és láttam, hogy valóban nagyon komoly kockázat van az ott élő emberek esetében. Azt látom, és ez a nagyon nagy probléma, hiszen egy perc kevés arra, hogy elmondjam, szerepzavarba kényszerítik a rendőrséget. Nem arra van szükség, hogy itt álljon több száz rendőr a Parlament környékén, amikor vidéken az emberek félnek. Budapesttől egészen Kiskunlacházáig, az utolsó tanyáig önöknek garantálniuk kell a rendőrséggel a biztonságot, és erre minden pénzt meg kell teremteni.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Viszontválasz illeti meg az államtitkár urat. Parancsoljon!

JUHÁSZ GÁBOR igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tehát folytatva az előzőt, arra törekszünk, hogy egyrészt legyen mindenütt állandó rendőr, ahol a közbiztonsággal probléma van, így a tanyavilágnak is legyen körzeti megbízottja, állandó, onnan soha el nem jövő rendőr. Másrészt arra törekszünk, hogy ha kell, akkor legyen több rendőr, mert erre való a vidéki csapatszolgálat, hogy ha úgy tűnik, hogy olyan jellegű cselekménysorozat van vagy cselekmény van, akkor érdemben erősíteni lehessen egy-egy területen, akár napokra is a rendőri jelenlétet.

Harmadjára pedig azt szeretnénk, hogy ha azoknak a helyieknek, akiknek ma szakképzettségi, szociális vagy kulturális okok miatt nincsen módjuk rendőrré válni, de vonzódik a tevékenység irányába, vagy hajlandó együttműködni a rendőrséggel, azoknak legyen módjuk szervezetszerűen, szabályos képzéssel, de nem rendőri intézkedési joggal, a rendőr mellett elvégezni ezeket a tevékenységeket, így is hozzájárulva ahhoz, hogy a helyiek tudjanak segítséget kérni, amennyiben ez indokoltnak látszik.

Remélem, hogy ez az új komplex program meghozza a várt eredményt. Köszönöm szépen.

(www.parlament.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr79808696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása